В Одесі відбудеться суд у справі польського журналіста, утримуваного під вартою в Україні чотири роки

В Одесі відбудеться суд у справі польського журналіста, утримуваного під вартою в Україні чотири роки

19 Серпня 2015
3006

В Одесі відбудеться суд у справі польського журналіста, утримуваного під вартою в Україні чотири роки

3006
В Одесі відбудеться суд у справі польського журналіста, утримуваного під вартою в Україні чотири роки
В Одесі відбудеться суд у справі польського журналіста, утримуваного під вартою в Україні чотири роки

Сьогодні, 19 серпня, о 14.00 в Приморсьому районному суді міста Одеси розпочнеться 100-те судове засідання у справі громадянина Польщі Олександра Орлова, який, як зазначають правозахисники, потрапив під арешт через свою журналістську та антикорупційну діяльність. Про це повідомляє прес-служба фундації «Відкритий Діалог».

 

Олександр Орлов народився в 1954 році в СРСР, згодом став громадянином Польщі. У 1998 році приїхав до Одеси та взяв участь у створенні правозахисної організації, став членом Національної спілки журналістів України та редактором інтернет-видання «Набат». Як повідомляє «Відкритий Діалог», Олександр Орлов багато років займався журналістськими розслідуваннями протиправних дій та корупції у Генпрокуратурі, МВС України, міліції Одеської області, СБУ та зростання силових структур з організованою злочинністю, корупційних схем та контрабанди нафтопродуктів та зброї тощо.

 

«Орлов описував, зокрема, тендерні маніпуляції, випадки експорту зброї до Ліберії та Сьєрра-Леоне, на які офіційно накладено ембарго. У 2003 році не побоявся написати про факти, пов'язані з «донецьким кланом» , невигідні тодішньому новопризначеному прем'єр-міністру Вікторові Януковичу», - повідомили в прес-службі фундації.

 

Фундація «Відкритий Діалог» повідомляє, що пана Орлова переслідують уже 15 років. Ще в 2000 році його затримувала міліція за підозрою у зберіганні наркотичних засобів: «Під час затримання не були складені протокол про затримання і протокол обшуку, а через певний час у кишені Орлова «знайшли» героїн, що і призвело до порушення кримінальної справи проти нього».

 

Згодом ставу закрили, однак у 2003 році повернули на новий розгляд. У грудні 2011 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) закінчив розгляд справи «Орлов проти України».

 

ЄСПЛ вирішив, що у справі Олександра Орлова тривалість провадження була надмірною та не відповідала вимозі «розумного строку», що є порушенням п.1, ст.6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Також ЄСПЛ постановив виплатити пану Орлову 3000 євро компенсації моральної шкоди. Незважаючи на рішення Європейського суду, справа проти журналіста та правозахисника за звинуваченням у незаконному зберіганні наркотичних речовин не була закрита.

 

Натомість у 2011 році проти Олександра Орлова були висунуті нові обвинувачення - у замовленні та участі у вбивстві у 2007 році автотранспортного інспектора Сергія Мрочка, і він знову потрапив до СІЗО. Справжніх вбивць Олександра Арутинова та Бориса Верецького , членів кримінального угрупування Георгія Стоянова (помер у 2010 році), знайшли через 4 роки, стверджує фундація.

 

«Згідно з версією слідства та першими свідченнями обвинувачуваних, саме Олександр Орлов попросив Стоянова вбити Мрочка. На засіданні 24.06.2015 Верецький змінив показання - він переконував, що вказівок Орлова вони не виконували, а підкорялися тільки Стоянову, який наказав «налякати» Сергія Мрочка. Сам Орлов свою причетність до вбивства категорично заперечує», - йдеться у повідомленні організації.

 

Протягом усіх цих років сім'я Олександра Орлова заявляла, що їх переслідують, а затриманого піддають тортурам. Адвокат затриманого заявляв, що слідчі вимагають 500 тисяч доларів за закриття справи.

 

«Історія переслідування Олександра Орлова прокуратурою - це яскравий приклад свавілля, корумпованості та політичного інтересу українських правоохоронних органів та судової системи. За відсутності не спростовних доказів  вини обвинуваченого, цілеспрямовано затягується судовий процес»,- прокоментувала Президент Фундації «Відкритий Діалог» Людмила Козловська, яка разом з Директором Інформаційного бюро Ради Європи у Варшаві Ганною Махінською залучила до справи польських депутатів.

 

«Поведінка державних органів у справі Орлова викликає багато сумнівів. Усе вказує на те, що обвинувачення сфабриковані заради помсти за розкриття Орловим зловживань під час приватизації підприємств та державних закупівель тощо», - сказав Марцін Свєнціцький (Marcin Święcicki) від партії «Громадянська платформа», який разом із Малгожатою Гошевською (Małgorzata Gosiewska) від партії «Право і справедливість» за дорученням спікера Сейму Польщі Малгожати Кідави-Блонської приїхав до Одеси зі спеціальною місією.  

 

Депутати проведуть перевірку умов утримання Олександра Орлова під вартою та візьмуть участь у судовому слуханні, проведуть прес-конференцію та зустрінуться з головою держадміністрації Одеської області Міхеїлом Саакашвілі.

 

Днями депутати польського парламенту звернулися  до пана Саакашвілі з проханням посприяти припиненню неправомірних дій слідчих і суду в справі пана Орлова. Водночас, спікер Сейму Польщі Малгожата Кідава-Блонська звернулася до голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з тим же проханням

 

«Фундація «Відкритий Діалог» вимагає негайної зміни міри запобіжного заходу  для Олександра Орлова із утримування під вартою на підписку про невиїзд, оскільки для  цього існують законні передумови (ст. 150 і ст.274 КПК України) - тяжкий стан здоров'я (підтверджується висновком судово-медичної експертизи) та похилий вік обвинуваченого. Це стане першим кроком в напрямку справедливості», - зазначили правозахисники.

 

Нагадаємо, «Детектор медіа» писала про тиск на відомого в Одесі правозахисника, журналіста, одеського кореспондента всеукраїнського тижневика «Український Південь» Олександра Орлова ще в 2003 році. У публікації йдеться, що пана Орлова неодноразово затримували, били, знущалися у стінах ізолятору тимчасового утримування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду