Головред журналу «Вести. Репортер» Гліб Простаков: Репортаж про Корбана – це піар-стаття

Головред журналу «Вести. Репортер» Гліб Простаков: Репортаж про Корбана – це піар-стаття

5 Серпня 2015
4477

Головред журналу «Вести. Репортер» Гліб Простаков: Репортаж про Корбана – це піар-стаття

4477
Очільник журналу прокоментував звільнення журналістки Світлани Крюкової та зміни в редакційній політиці видання
Головред журналу «Вести. Репортер» Гліб Простаков: Репортаж про Корбана – це піар-стаття
Головред журналу «Вести. Репортер» Гліб Простаков: Репортаж про Корбана – це піар-стаття
5 серпня редактор відділу економіки журналу «Вести. Репортер» Світлана Крюкова, яка останніми днями у Facebook активно заступалася за екс-керівника газети «Вести» Ігоря Гужву, підозрюваного в ухиленні від сплати податків, оголосила про своє звільнення з журналу.
 
«У мене новина: я йду з журналу «Вести. Репортер», - написала вона у Facebook. - Причина, а також історія холдингу "Вести", стане зрозумілою вже незабаром. Обійдуся наразі без оцінок - там лишається працювати багато моїх хороших колег - не хочу псувати їм літню відпустку. Скажу одне: є люди хороші, є погані. Усіх їх об'єднує одне - великий енергетичний потенціал. А є люди і не хороші і не погані - низькопотенційні. Тобто ніякі. І мені з ними не по дорозі».
 
Таке рішення Світлана Крюкова прийняла невдовзі після того, як редакція журналу «Вести. Репортер» відмовилася публікувати її репортаж із виборів в окрузі № 205. Готуючи цей матеріал, журналістка протягом двох місяців збирала факти про перебіг проміжних виборів до Верховної Ради в Чернігові, працюючи пліч-о-пліч із одним із лідерів перегонів Геннадієм Корбаном. Через численні переїзди в авто цього кандидата матеріал журналістки вже встигли наректи «репортажем із багажника».
 
До речі, зі слів пані Крюкової, вона запропонувала обом ключовим кандидатам цих перегонів узяти її з собою в кампанію. Сергій Березенко, який згодом став переможцем виборів, відмовив, а Геннадій Корбан, на подив журналістки, погодився.
 
5 серпня репортаж Світлани Крюкової під назвою «Як рейдер Корбан перетворювався на маршала Гречку і програв вибори» з'явився в інтернет-виданні «Українська правда», у якому журналістка раніше вже публікувала кілька інтерв'ю у співавторстві з головним редактором УП Севгіль Мусаєвою-Боровик. Репортаж відразу ж здобув схвальні відгуки колег, зокрема заступника головного редактора «Радио Вести» Валерія Калниша і журналістки «Укрінформу» Лани Самохвалової (Ярослави Міщенко).
 
А колишній журналіст «Української правди», народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebook назвав матеріал Світлани Крюкової найцікавішим репортажем з-поміж тих, які йому доводилося читати. Також він додав: «Завтра ж напишу запити та звернення до Генеральної прокуратури та ЦВК з вимогою провести розслідування. З автором уже говорив. Світлана готова стати свідком у справі. Якщо я правильно розумію, доказів про підкуп обома кандидатами має стати й на кримінальну справу, і на зняття з виборів».
 
У врізі до свого репортажу Світлана Крюкова заявила, що її матеріал з журналу «Вести. Репортер» зняли через нову редакційну політику журналу, яка після зміни керівництва холдингу почала пом'якшуватися щодо влади:
 
«"Репортаж із багажника" про вибори в Чернігові по 2015-му округу мав бути опублікований у черговому номері журналу "Вести. Репортер". Однак текст зняли. Це - наслідок змін у холдингу "Вести", які почалися три тижні тому, коли вже надрукований номер журналу "Репортер" не пустили в розповсюдження через статтю, що критикувала владу Петра Порошенка (тоді головний редактор журналу Гліб Простаков пояснив «Дусі» невихід журналу технічними причинами. - ТК). Відтоді політика журналу почала змінюватися і пом'якшуватися щодо влади, про що, власне, і заявили колективу. За часом це збіглося зі зміною керівництва холдингу й уходом з проекту Ігоря Гужви».
 
«Детектор медіа» попросила Гліба Простакова прокоментувати резонансні закиди журналістки. Головред назвав репортаж Світлани Крюкової «піар-статтею», а її заяви щодо редакційної політики журналу «Вести. Репортер» і рішення звільнитися - некоректними. За його словами, журналістка не подавала заяви про звільнення та, лишаючись співробітницею видання, перебуває у відпустці.
 
- На сайті «Української правди» сьогодні опубліковано статтю «Як рейдер Корбан перетворювався на маршала Гречку і програв вибори», яка, як ідеться в передмові до тексту, мала вийти в журналі «Вести. Репортер». Насамперед питання - чому цей матеріал не було опубліковано?
- Він не вийшов з кількох причин, і я це пояснював Світлані. Якби його не було опубліковано ніде, то я би вам відповів, що це внутрішньоредакційне питання - те, що не вийшло в журналі, й обговорюватися особливо не має.
 
Я вважаю цей матеріал поствиборним піаром Геннадія Корбана, що може бути опублікований тільки за гроші. Або не опублікований узагалі.
 
- Сама Світлана Крюкова вважає, що таке рішення редакції стосовно матеріалу - наслідок змін у холдингу «Вести», що почалися три тижні тому, коли вже надрукований номер журналу «Вести. Репотер» було недопущено до поширення через статтю, що містить критику Петра Порошенка. Відтоді, зауважує Світлана Крюкова, політика журналу почала змінюватися й пом'якшуватися щодо до чинної влади, про що, за словами Світлани Крюкової, було оголошено колективу. Як ви це прокоментуєте?

- Враховуючи те, що Світлана Крюкова досі працює в журналі «Вести. Репортер», подібні висловлювання на адресу журналу як мінімум некоректні. А вона все ще є співробітницею журналу, оскільки заяву про звільнення не подавала.

 

І, до речі, рішення звільнятися було її власним, а не рішенням редакції.

 

Щодо того, що ми нібито не критикуємо більше владу, посилатися на думку одного журналіста було б неправильно. Достатньо просто відкрити журнал і подивитися, критикуємо ми владу чи не критикуємо.

 

Матеріал стосовно Корбана не має жодного відношення ані до номера, що не вийшов, ані до речей, про які, з ваших слів, заявляє Світлана.

 

Матеріал про Корбана - це окрема історія.

 

- Чи згодні ви з твердженням про те, що редакційна політика видання змінюється?

- У редакційній політиці видання, безумовно, є зміни. Хоча б тому, що, як ми вже повідомили раніше, відбуватиметься апгрейд журналу.

 

По-перше, ми відмовилися від послуг «Русского репортера» (за ліцензією якого передруковувалися деякі тексти. - ТК), не користуватимемося матеріалами «Русского репортера».

 

У журналі буде більше особистих і, скажімо так, нетлінних тем. Це, власне, та стратегія, згідно з якою він запускався ще влітку 2013 року. Потім цю стратегію підкоригували і Майдан, і воєнні дії на сході України. На сьогоднішній день ми спостерігаємо певну втому суспільства від надмірного представлення, скажімо так, довколавоєнних тем. Тому ми хочемо повернутися до того порядку денного, який реально цікавить читача.

 

Це абсолютно не означає, що наша редакційна політика якимось чином коригується щодо до влади. Це просто свідчить про деяку зміну тематичних пропорцій у журналі - у нас не буде настільки великої представленості воєнних тем. Весь офіційний порядок денний, що стосується цього питання, ми висвітлювати, безумовно, будемо - так само неупереджено й так само критично щодо влади, як це було. Адже я переконаний у тому, що не критикувати владу для журналіста - це деяке вираження імпотенції творчої.

 

- Своє рішення звільнитися Світлана Крюкова пояснила у Facebook тим, що з деякими колегами з журналу їй не по дорозі. Чи пояснювала вона своє рішення редакції? Це дійсно її особисте рішення чи ваше?

- Це виключно її особисте рішення. Світлану ніхто не звільняв. Усна заява про звільнення виходила від Світлани, й виходила вона у зв'язку з історією довкола піар-статті про Корбана.

 

Більше того, Світлана пішла у відпустку. По суті, вона ще працює в журналі, тому ті заяви, які вона робить, як мінімум, некоректні. Спочатку треба покласти заяву на стіл, а потім уже критикувати колег і говорити про зміну редакційної політики, коли в тебе вже немає жодних зобов'язань перед редакцією. Але Світлана вирішила вчинити інакше. Це її право людське, з ним не посперечаєшся.

 

Фото - Facebook Гліба Простакова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду