Журналісти і керівництво районної газети на Полтавщині підписали колективну угоду

Журналісти і керівництво районної газети на Полтавщині підписали колективну угоду

3 Серпня 2015
2152

Журналісти і керівництво районної газети на Полтавщині підписали колективну угоду

2152
Журналісти і керівництво районної газети на Полтавщині підписали колективну угоду
Журналісти і керівництво районної газети на Полтавщині підписали колективну угоду

Первинна організація Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) в редакції районної газети «Вісті Хорольщини» на Полтавщині підписала колективну угоду з керівництвом видання. Про це йдеться на сайті НМПУ.

 

За словами голови «Професійної спілки працівників газети «Вісті Хорольщини» Віктора Ємця, ініціатором створення та підписання колективної угоди стала його первинна організація. Редактор видання надав свої бачення і пропозиції до угоди. Колектив обговорив усі пропозиції та додатки й проголосував за колективну угоду. Після цього документ був зареєстрований в місцевому управлінні праці.

 

«Журналіст районного видання - людина залежна у своїй можливості відтворювати події життя району так, як він їх бачить. Проте довкола є багато людей хотіли б, щоб події висвітлювались з урахуванням їх персональних інтересів. Тому для того, щоб журналісти були захищені, ми спробували прописати правила гри. Йдеться і про порядок підготовки та подання редактору інформації, і про роботу над версткою номера, і про розпорядок робочого дня, і про те, як здійснюється оплата праці, і багато інших питань», -  сказав Віктор Ємець.

 

 НМПУ повідомляє, що профспілкова організація в газеті «Вісті Хорольщини» була створена нещодавно. «Після того, як значно пожвавилося суспільне життя в країні, це призвело до активності й у газеті. Журналістський колектив відчув важливість права захисту власних професійних та трудових прав», - наголосив Віктор Ємець.

 

Незалежна медіапрофспілка України заявила, що вітає колег із «Вістей Хорольщини» із першим суттєвими здобутками їх профспілкового осередку. Найближчим часом НМПУ планує провести інформаційну кампанію серед журналістських колективів щодо пояснення необхідності підписання колективних угод.

 

Нагадаємо, у 2013 році, після продажу «Українського медіа холдингу» (UMH Group) бізнесмену Сергію Курченку, Незалежна медіа профспілка України закликала журналістів, які працюють в редакціях UMH Group, створити профспілку. Це дозволило б захистити свободу слова та високі умови праці навіть за нового власника, вважають у НМПУ. 

 

НМПУ  нагадала, що згідно з українським законодавством «профспілка має безліч прав». «Вона може виступати від імені трудового колективу, вести переговори з роботодавцем, підписувати колективні угоди. Саме колективна угода (а не інший документ) дозволяє юридично зафіксувати стандарти та умови праці на підприємстві. Згідно з законом "Про колективні договори і угоди" цей документ є обов'язковим для виконання», - йдеться у заяві НМПУ.

 

Якщо роботодавець ухиляється від підписання колективної угоди, він може бути оштрафований. Порушення колективної угоди також передбачає покарання у вигляді штрафу. Крім того, нагадали у НМПУ, роботодавці зобов'язані вести колективні переговори з профспілками, а ті мають право вимагати розірвання трудового договору з керівником, якщо він порушує законодавство про працю, про колективні договори та угоди. Така вимога профспілок є обов'язковою для виконання. Профспілки також можуть організовувати страйки. Вони мають право на доступ до фінансової інформації компанії (для підготовки колективної угоди, наприклад), можуть захищати працівників від незаконних звільнень або тиску збоку власника або топ-менеджера компанії.

 

Варто зазначити, що профспілка не була створена.  У лютому поточного року стало відомо, що у медіахолдингу UMH Group (УМХ) затримують зарплату. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду