Нацрада погодила законопроект про мовлення громад на принципах суспільного мовлення, але із зауваженнями

Нацрада погодила законопроект про мовлення громад на принципах суспільного мовлення, але із зауваженнями

24 Липня 2015
2230

Нацрада погодила законопроект про мовлення громад на принципах суспільного мовлення, але із зауваженнями

2230
Нацрада погодила законопроект про мовлення громад на принципах суспільного мовлення, але із зауваженнями
Нацрада погодила законопроект про мовлення громад на принципах суспільного мовлення, але із зауваженнями

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 23 липня вирішила погодити законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження мовлення громад на принципах суспільного мовлення», розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення. Проте - висловила до нього зауваження.

 

Нацрада звернула увагу на те, що деякі пропозиції законопроекту суперечать нормам чинного законодавства. Наприклад, законопроект пропонує надати право юридичним особам та органам місцевого самоврядування засновувати громадські телерадіоорганізації, а органам державної влади - державні телерадіоорганізації.

 

Водночас відповідно до частини 2 статті 12 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в Україні забороняється заснування телерадіоорганізацій органами державної влади та органами місцевого самоврядування, якщо рішення про їх створення або положення про них не передбачає повноважень засновувати телерадіоорганізації; юридичними особами, статутні документи яких не передбачають можливість створення телерадіоорганізацій.

 

Також Нацрада звернула увагу на розбіжності в тексті самого законопроекту. Він пропонує вилучити із закону «Про телебачення і радіомовлення» згадку про комунальні телерадіоорганізації, водночас доповнити закон «Про місцеве самоврядування» статтею 81, у які передбачається віднести громадські телерадіоорганізації, які засновані органами місцевого самоврядування, до комунальних аудіовізуальних ЗМІ.

 

Крім того, законопроект передбачає, що громадські телерадіоорганізації створюються органами місцевого самоврядування і громадськими об'єднаннями, що позбавляє права їх створення фізичними особами.

 

Нацрада не розуміє також, яким чином можна реалізувати норму про обов'язок громадських телерадіоорганізацій безкоштовно передавати офіційні повідомлення парламенту, президента й уряду, а також повідомлення про прийняті органами місцевого самоврядування важливі рішення, якщо стаття 5 закону «Про телебачення і радіомовлення» визначає, що телерадіоорганізації є незалежними у визначенні змісту програм і передач, а також не допускається невмотивоване втручання в професійну діяльність ТРО.

 

Нагадаємо, Держкомтелерадіо відповідно до нової редакції закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» розробив законопроект про запровадження мовлення громад на принципах суспільного мовлення. Розробники пропонують таке визначення: «громадські телерадіоорганізації - телерадіоорганізації, які є неприбутковими юридичними особами, заснованими органами місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями з метою задоволення культурних, науково-просвітницьких та інформаційних потреб, вільного і відкритого обговорення важливих проблем територіальних громад».

 

Законопроект містить дві взаємовиключні речі, вважає медіаюрист Інститут медіа права Ігор Розкладай: «Перша - що ТРК можуть створюватися громадськими організаціями, і друга - що вони створюються органами місцевого самоврядування».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду