Військкомати і ЗМІ порушують закон про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників – омбудсмен

Військкомати і ЗМІ порушують закон про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників – омбудсмен

22 Липня 2015
2880

Військкомати і ЗМІ порушують закон про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників – омбудсмен

2880
Військкомати і ЗМІ порушують закон про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників – омбудсмен
Військкомати і ЗМІ порушують закон про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників – омбудсмен

Військові комісаріати та засоби масової інформації порушують законодавство про захист персональних даних, публікуючи оголошення про виклик призовників до військкоматів. На цьому наголосила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська у правовому роз'ясненні на своєму сайті.

 

Вона звертає увагу на те, що останнім часом почастішали випадки використання військовими комісаріатами такої форми виклику призовників до військкоматів, як оголошення, які публікуються в газетах, оприлюднюються на сторінках інтернет-видань або розміщуються в громадських місцях. В оголошеннях зазвичай зазначаються прізвище, ім'я, по батькові призовників, досить часто вказується їх рік народження та адреса проживання.

 

Як зауважує пані Лутковська, такі відомості про особу є її персональними даними, обробка, зокрема збирання, зберігання та поширення, яких повинна здійснюватися з дотриманням Закону України «Про захист персональних даних».

 

«Розміщення у будь-якому вигляді в засобах масової інформації та в громадських місцях списків запрошених до військкоматів і тих, хто ухиляється від призову, не передбачено жодним чинним нормативно-правовим актом і становить порушення низки вимог положень Закону України «Про захист персональних даних». Більше того, такі дії з боку як працівників військових комісаріатів, так і засобів масової інформації містять ознаки правопорушення, передбаченого статтею 188-39 КУпАП, а саме - недодержання встановленого законодавством про захист персональних даних порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав суб'єкта персональних даних», - пояснила пані Лутковська.

 

Вчинення таких правопорушень зумовлює накладення штрафу на громадян від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності - від 300 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

На доручення Уповноваженого з прав людини Департамент з питань захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого підготував стислу довідку щодо порушення законодавства про захист персональних даних військовими комісаріатами та засобами масової інформації.

 

Згідно зі статтею 32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

 

Відповідно до частини п'ятої статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Відповідно до статті 14 вказаного Закону поширення персональних даних без згоди суб'єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

 

Статтею 65 Конституції України встановлено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

 

Порядок проведення мобілізації населення визначено Законами України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, «Про військовий обов'язок та військову службу» та «Про оборону».

 

Згідно з частиною четвертою статті 2 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» одним із видів військової служби є військова служба за призовом під час мобілізації.

 

Статтею 9 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що організація робіт і захист інформації про мобілізаційну підготовку та мобілізацію здійснюються відповідно до вимог Закону України «Про  державну  таємницю» та інших нормативно-правових актів.

 

Відповідно до статті 22 вищезгаданого Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» під час мобілізації громадяни (крім тих, які проходять службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів).

 

Порядок вручення повісток визначено Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352. Зокрема, вручення повісток провадиться через житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків, домовласників, відповідні органи рад, підрозділи по роботі з кадрами підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форми власності.

 

Нагадаємо, нещодавно на Львівщині місцеві газети надрукували списки військовозобов'язаних, яким працівники Сокальсько-Червоноградського об'єднаного районного військового комісаріату (Львівська область) не змогли вручити повістки. За  інформацією регіонального медіацентру Міністерства оборони України у Львові, це є позитивною практикою. «Така форма оповіщення є законною і цей досвід варто перейняти й іншим військовим комісаріатам, перед якими поставлене чітке завдання щодо виконань заходів мобілізаційної кампанії», - зазначили у відомстві.

 

Після цього військові комісаріати в Тернопільській області почали оприлюднювати у місцевих ЗМІ прізвища громадян, які не були оповіщені щодо призову або не з'явились у місцеві військкомати. Перший список осіб, опублікований у тернопільських ЗМІ, містить зо два десятки особистих даних жителів Тернополя та Шумського району області.

 

Водночас юристи в коментарях «Детектор медіа» вказували на грубе порушення законодавства про захист персональних даних.

 

«Детектор медіа»

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду