«Громадське ТБ» заявляє, що не буде співпрацювати з «Громадським ТБ:Чернігів» через начебто порушення редакційних стандартів

«Громадське ТБ» заявляє, що не буде співпрацювати з «Громадським ТБ:Чернігів» через начебто порушення редакційних стандартів

20 Липня 2015
2935

«Громадське ТБ» заявляє, що не буде співпрацювати з «Громадським ТБ:Чернігів» через начебто порушення редакційних стандартів

2935
«Громадське ТБ» заявляє, що не буде співпрацювати з «Громадським ТБ:Чернігів» через начебто порушення редакційних стандартів
«Громадське ТБ» заявляє, що не буде співпрацювати з «Громадським ТБ:Чернігів» через начебто порушення редакційних стандартів

«Громадське ТБ» розриває співпрацю з редакцією «Громадське ТБ: Чернігів» через порушення редакційних стандартів. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на голову ГО «Громадське телебачення» Наталію Гуменюк.

 

«Так, у нас з ними була розмова у суботу 18 липня, ми розриваємо з ними угоду через порушення редакційних стандартів. Їхні журналісти не в рамках роботи для Громадського, а в рамках "підробітку" співпрацювали з виборчими штабами кандидатів 205-го виборчого округу. Для нас це неприпустимо», - заявила Наталія Гуменюк.

 

Наталія Гуменюк також зазначила, що розрив угоди відбувся спокійно. «Я порадила їм, якщо у них сформований колектив, працювати далі, але не під брендом Громадського. В регіонах це не працюють наші представництва, це окремі організації, із якими ми заключаємо окремі угоди», - розповіла пані Гуменюк. 

 

«Учора ми отримали повідомлення від київського "Громадського ТБ" з приводу того, що вони мають намір розірвати з нами договірні відносини. Це сталося на тлі активного висвітлення нами виборчого процесу на 205 окрузі», - підтвердили факт розірвання угоди у «Громадському ТБ: Чернігів».

 

Водночас у заяві, яку опублікувало  «Громадське ТБ: Чернігів» у своєму Facebook, йдеться, що редакція ТБ не порушувала стандарти і в ефірі не було замовних сюжетів. При цьому редакція визнає, що деякі волонтери «Громадського Чернігова» співпрацювали також з іншими замовниками.  

 

«Хоча деякі наші волонтери в свій вільний час займаються зйомкою не тільки для "Громадського ТБ", у наших матеріалах немає і ніколи не було джинси та замовних сюжетів. Усі особи, які мають посвідчення журналістів "Громадського", ніколи не виконували політичних замовлень брудного характеру та не публікували їх від імені "Громадського". На наш канал неодноразово чинився тиск від різних політичних сил із приводу розміщення заказних матеріалів, але у ВСІХ випадках від нас була відмова. "Громадське" Києва мотивує розірвання відносин можливим конфліктом інтересів, який може виникнути. Разом з тим, протягом півторамісячної роботи з висвітлення виборів конфліктів не було і не буде та на об`єктивне висвітлення подій не впливає і не вплине», - заявляють у «Громадському ТБ: Чернігів».

 

Редакція також вважає розірвання угоди несправедливим, адже ТБ не мало коштів, аби платити зарплатню волонтерам, і через це вони змушені були шукати іншу роботу. «Наразі, ми вважаємо звинувачення Київського Громадського в нашу адресу - несправедливими. Ми до сьогодні не отримали власний грант і не можемо надати зарплатню нашим волонтерам та перевести їх на постійній основі як журналістів "Громадського телебачення: Чернігів". Тож звинувачувати їх у тому, що вони мають ще роботу - не можемо ні в якому разі. Станом на 15.07.2015 р. від міста ми отримали фінансову підтримку у розмірі 350 грн.00 коп. Крім того, містяни нам допомогли офісною технікою і за це їм велика шана і спасибі від всіх нас», - йдеться у заяві редакції.

 

Крім того чернігівські журналісти заявляють, що вважають свої сюжети про вибори до Верховної Ради у 205 окрузі Чернігова об'єктивними. «Крім того, у нас виникли питання до представників "Громадського" з приводу їхньої недовіри щодо об'єктивності висвітлення нами подій, що відбуваються зараз у 205 окрузі на проміжних парламентських виборах народного депутата України. Ми вважаємо, що всі опубліковані нами матеріали є максимально об'єктивними та можемо надати всі чорнові матеріали тим особам, які в цьому не впевнені, аби вони переконалися самі», - заявляють журналісти.

 

Водночас ТБ у Чернігові продовжить працювати, але під іншим брендом. «Оскільки, ми не маємо ніякого права вимагати від Києва чогось, ми вирішили повернути надане нам обладнання і припинити використовувати символіку "Громадського", бо це пов`язано з умовами договору... Ця подія ні яким чином не вплине на наше відношення до самого "Громадського телебачення", ні на відношення до його колективу і керівного складу, ні на редакційну політику. Ми поважаємо засади і принципи роботи "Громадського" і саму ідею вільних медіа. Дякуємо за довіру всім хто нас підтримує і вірить в нас. Продовжуємо працювати», - йдеться у заяві.

 

Нагадаємо, у травні загальні збори ГО «Громадське телебачення» обрали нову програмну раду організації, яка, в свою чергу, обрала нового голову громадської організації - Наталію Гуменюк.

 

До програмної ради організації, за результатами рейтингового голосування, увійшли Андрій Баштовий, Наталія Гуменюк, Олександр Назаров, Андрій Сайчук, Роман Скрипін, Анастасія Станко, Ганна Цигима. Термін повноважень програмної ради та голови ГО «Громадське телебачення» - один рік.

 

«Детектор медіа»

Фото - ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2935
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кум
3203 дн. тому
А де імена чернігівських журналістів? Чому лише імена київських?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду