Нацрада виступає проти ліцензування OTT-провайдерів

Нацрада виступає проти ліцензування OTT-провайдерів

2 Липня 2015
1962

Нацрада виступає проти ліцензування OTT-провайдерів

1962
Нацрада виступає проти ліцензування OTT-провайдерів
Нацрада виступає проти ліцензування OTT-провайдерів

Державний комітет телебачення і радіомовлення пропонує почати стягувати ліцензійний збір за ліцензування провайдерів технології over the top (OTT). Він розробив та оприлюднив 30 червня проект урядової постанови, яким пропонує внести зміни до Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору за видачу або продовження строку дії ліцензії на мовлення, ліцензії провайдера програмної послуги, визначення розміру плати за переоформлення ліцензії та видачу дубліката ліцензії на мовлення, ліцензії провайдера програмної послуги.

 

Для ОТТ-провайдерів пропонується, як і для провайдерів за технологіями DTH (супутникове ТБ) та Mobile WiMAX (мобільного та інтернет-зв'зязку), розраховувати розмір ліцензійного збору за такою формулою:name="n28">

P = 500 x S x k,name="n30">

де k - коефіцієнт покриття території України відповідним сигналом - розраховується як співвідношення кількості населення України, що проживає на адміністративній території забезпечення сигналом, яка заявлена ліцензіатом (на підставі довідки державного підприємства «Укркосмос» - для супутникових платформ, за наявності ліцензії НКРЗІ - для інших технологій розповсюдження програм), до загальної кількості населення України за даними Державної служби статистики.

 

Проект постанови розроблено після звернення асоціації «Телекомунікаційна палата України» щодо внесення уточнень в частині отримання ліцензії провайдера програмної послуг з правом надання послуг на всій території України.

 

«Технологія over the top отримала широке поширення в сфері надання відеопослуг через інтернет. Термін «over the top» означає доставку відеосигналу на приставку (комп'ютер, мобільний телефон) користувача по мережі інтернет без прямого контакту з оператором зв'язку. Під час використання технології OTT відсутній конкретно визначений оператор телекомунікацій, а також не має завчасно визначених меж поширення сигналу. ОТТ-технологія не може обмежуватись територією поширення, послуга доступу до програм надається «на замовлення» на будь-якій мережі доступу в інтернет», - йдеться в аналізі регуляторного впливу.

 

У відомстві очікують, що необхідність одержання ліцензії ОТТ виникне у 10 провайдерів, тож надходження до бюджету від ліцензійного збору становитимуть близько 6 млн 890 тис. грн.

 

2 липня проект постанови Кабміну розглянула Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Вона вирішила його не погоджувати. «Цей документ недостатньо обговорено серед галузі, а також є конкретні зауваги: не досить чітко зрозуміло, як саме буде вираховуватися ліцензійний збір для ОТТ, що робити з операторами, які є ліцензіатами НКРЗІ. Але головне - що документ недостатньо обговорений серед галузі», - пояснив заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

Нагадаємо, що Нацрада нині не ліцензує провайдерів технології ОТТ, посилаючись на те, що це не передбачено законодавством. Натомість Нацрада ліцензує провайдерів кабельного телебачення, IPTV, цифрового ефірного телебачення, технологій «Телесело», МІТРІС, ММDS, DTH (супутникового ТБ), Mobile WiMAX - для всіх них визначення розміру ліцензійного збору прописано в чинній методиці, затвердженій постановою Кабміну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1962
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду