Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ

Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ

1 Липня 2015
2477

Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ

2477
Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ
Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ

Російський опозиційний журналіст, колишній заступник головного редактора російської газети «Московский комсомолець» Айдер Муждабаєв переїхав жити до Києва, де  займатиметься розвитком кримськотатарських медіа. Про це він розповів у інтерв'ю «Українській правді».

 

Нагадаємо, Айдер Муждабаєв звільнився з видання, в якому пропрацював 20 років, 17 червня. 

 

За його словами, він вирішив піти з посади і переїхати до України через неможливість спілкуватися і працювати з людьми, які підтримують «Русский мир».

 

«Думаю, ви дивилися фільми про перевертнів: той момент, коли у людини виростають зуби, наливаються кров'ю очі... Потім ти до цього звикаєш, напевно. Але цей рік був переломним для Росії саме в плані людських стосунків, бо все інше вторинне. Ось це спостерігати було дуже непросто. Дуже важко було спостерігати за колегами й тим, що з ними відбувається завдяки раптовому отриманню Крима та «Русского мира». Мої колеги писали в соціальних мережах пафосні промови про те, що виявляється світ клином зійшовся на мені, що я зрадник Батьківщини, з яким вони весь цей час жили», - зазначив він.

 

Пан Муждабаєв підкреслив, що йому вдавалося до цього моменту працювати «Московському комсомольці» і лишатися при своїх поглядах, хоча це було й не просто. «Я своєю справою займався, у мене була своя ділянка і досить хороша. Просто не можна постійно перебувати в оточенні людей, які відвертаються від тебе, ходять, зубами скриплять. Я спілкувався останнім часом буквально з п'ятьма людьми з усього величезного колективу. І це, підкреслюю, при тому, що я дуже неконфліктна людина, я ні з ким особисто не сварився і нікого особисто ніколи не ображав», - розповів журналіст.

 

Водночас він назвав політику газети в якій працював, ліберальною відносно тієї, яка панує в інших російських ЗМІ в останні роки.

 

«"МК" - це такий вінегрет, де намішано все. Там, правда, були люди, які писали просто фронтально протилежні одна одній думки. Але в останній рік, і це навіть не вина засновників, це навіть, на мій погляд, не вина влади - вина влади присутня у всій цій атмосфері, але в конкретно даному випадку мені здається, що люди самі добровільно стали на ці рейки патріотизму і духовності . І мені здається, що багато з них біжать далеко попереду паровоза з прапором в руках і намагаються бути більшими патріотами, ніж навіть люди при владі», - каже журналіст.

 

За його словами, зміни у поглядах його знайомих та колег почали відбуватися під час Євромайдану, який він підтримав. «Для мене теперішня Україна - це Росія, в якій я б хотів жити», - зазначив Айдер Муждабаєв.

 

Однак у інтерв'ю «Українській правді» пан Муждабаєв не розповів, у яких саме кримськотатарських ЗМІ працюватиме і в якій ролі.

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації за російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва.

 

Айдер Муждабаєв - росіянин по матері та кримський татарин по батьку. Народився в Тамбові (Росія), останні 20 років прожив у Москві. Відомий своєю незгодою з окупацією Криму Росією та з політикою Кремля в цілому. У серпні 2014 року він на своїй сторінці у Facebook висловив думку, що журналістика в Росії приречена на смерть, а російські журналісти зрадили себе та професію. Він був одним з авторів, які завершували текст доповіді Бориса Нємцова «Путін. Війна» про військовий конфлікт в Україні після вбивства російського опозиціонера.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2477
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду