detector.media
01.07.2015 15:57
Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ
Російський журналіст Айдер Муждабаєв переїхав до Києва і займатиметься розвитком кримськотатарських ЗМІ

Російський опозиційний журналіст, колишній заступник головного редактора російської газети «Московский комсомолець» Айдер Муждабаєв переїхав жити до Києва, де  займатиметься розвитком кримськотатарських медіа. Про це він розповів у інтерв'ю «Українській правді».

 

Нагадаємо, Айдер Муждабаєв звільнився з видання, в якому пропрацював 20 років, 17 червня. 

 

За його словами, він вирішив піти з посади і переїхати до України через неможливість спілкуватися і працювати з людьми, які підтримують «Русский мир».

 

«Думаю, ви дивилися фільми про перевертнів: той момент, коли у людини виростають зуби, наливаються кров'ю очі... Потім ти до цього звикаєш, напевно. Але цей рік був переломним для Росії саме в плані людських стосунків, бо все інше вторинне. Ось це спостерігати було дуже непросто. Дуже важко було спостерігати за колегами й тим, що з ними відбувається завдяки раптовому отриманню Крима та «Русского мира». Мої колеги писали в соціальних мережах пафосні промови про те, що виявляється світ клином зійшовся на мені, що я зрадник Батьківщини, з яким вони весь цей час жили», - зазначив він.

 

Пан Муждабаєв підкреслив, що йому вдавалося до цього моменту працювати «Московському комсомольці» і лишатися при своїх поглядах, хоча це було й не просто. «Я своєю справою займався, у мене була своя ділянка і досить хороша. Просто не можна постійно перебувати в оточенні людей, які відвертаються від тебе, ходять, зубами скриплять. Я спілкувався останнім часом буквально з п'ятьма людьми з усього величезного колективу. І це, підкреслюю, при тому, що я дуже неконфліктна людина, я ні з ким особисто не сварився і нікого особисто ніколи не ображав», - розповів журналіст.

 

Водночас він назвав політику газети в якій працював, ліберальною відносно тієї, яка панує в інших російських ЗМІ в останні роки.

 

«"МК" - це такий вінегрет, де намішано все. Там, правда, були люди, які писали просто фронтально протилежні одна одній думки. Але в останній рік, і це навіть не вина засновників, це навіть, на мій погляд, не вина влади - вина влади присутня у всій цій атмосфері, але в конкретно даному випадку мені здається, що люди самі добровільно стали на ці рейки патріотизму і духовності . І мені здається, що багато з них біжать далеко попереду паровоза з прапором в руках і намагаються бути більшими патріотами, ніж навіть люди при владі», - каже журналіст.

 

За його словами, зміни у поглядах його знайомих та колег почали відбуватися під час Євромайдану, який він підтримав. «Для мене теперішня Україна - це Росія, в якій я б хотів жити», - зазначив Айдер Муждабаєв.

 

Однак у інтерв'ю «Українській правді» пан Муждабаєв не розповів, у яких саме кримськотатарських ЗМІ працюватиме і в якій ролі.

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації за російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва.

 

Айдер Муждабаєв - росіянин по матері та кримський татарин по батьку. Народився в Тамбові (Росія), останні 20 років прожив у Москві. Відомий своєю незгодою з окупацією Криму Росією та з політикою Кремля в цілому. У серпні 2014 року він на своїй сторінці у Facebook висловив думку, що журналістика в Росії приречена на смерть, а російські журналісти зрадили себе та професію. Він був одним з авторів, які завершували текст доповіді Бориса Нємцова «Путін. Війна» про військовий конфлікт в Україні після вбивства російського опозиціонера.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY