Генпрокуратура просить  НСЖУ надати прізвища журналістів, що співпрацювали з Ківаловим - юрисконсульт Спілки проти

Генпрокуратура просить НСЖУ надати прізвища журналістів, що співпрацювали з Ківаловим - юрисконсульт Спілки проти

30 Червня 2015
2324

Генпрокуратура просить НСЖУ надати прізвища журналістів, що співпрацювали з Ківаловим - юрисконсульт Спілки проти

2324
Генпрокуратура просить  НСЖУ надати прізвища журналістів, що співпрацювали з Ківаловим - юрисконсульт Спілки проти
Генпрокуратура просить  НСЖУ надати прізвища журналістів, що співпрацювали з Ківаловим - юрисконсульт Спілки проти

Запит Генеральної прокуратури України (ГПУ) до Національної спілки журналістів України (НСЖУ) щодо надання прізвищ, адрес і телефонів всіх діючих у 2013-2015 роках журналістів, які працювали з народним депутатом Сергієм Ківаловим, свідчить про системні проблеми в прокуратурі. Про це головний юрисконсульт НСЖУ Тетяна Котюжинська написала у своєму Facebook.

 

Вона вважає, що ГПУ «нічого не розуміє ані в законодавстві про медіа, ані в законодавстві про захист персональних даних, захисті джерел».

 

«Виклала лист з Генпрокуратури до НСЖУ щодо надання прізвищ, адрес і телефонів ВСІХ діючих у 2013-2015 роках журналістів+тих з них, що працювали з Ківаловим (офіційно) теж з адресами, телефонами, про друк публікації Ківалова та коментарі читачів до неї. Як на мене, очевидно, що Генпрокуратура нічого не розуміє ані в законодавстві про медіа, ані в законодавстві про захист персональних даних, захисті джерел тощо. А головне, що та сама Генпрокуратура, яка має розслідувати справи про злочини проти журналістів, які вчинені працівниками міліції та представляти в суді державне обвинувачення по всіх справах по статті 171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності), нічого не розуміє про статус журналістів, їх журналістську діяльність тощо. Це системні проблеми, які проявляє цей лист. А відповідь, ми, звичайно. надамо - з роз'ясненнями законодавства про журналістів, персональні дані та НСЖУ - і аж ніяк не з адресами, телефонами і прізвищами», - зазначила пані Котюжинська.

 

Запит ГПУ пов'язаний з розслідуванням кримінальної справи щодо закликів колишнього регіонала, а нині позафракційного депутата Ради Сергія Ківалова до сепаратизму в Одеській області. «Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні ... за фактом поширення у друкованих та електронних засобах масової інформації закликів до повалення конституційного ладу України шляхом зміни форми державного устрою та правління, меж території і державного кордону», - йдеться у документі.

 

 

Мова йде про статтю Ківалова «Настало время готовить Конституцию для Одесчины», яку він опублікував 1 вересня 2014 року у газеті «2000». Наразі стаття вже видалена з сайту видання.

 

У зв'язку з цим ГПУ попросила Спілку журналістів надати список усіх діючих у 2013-2015 роках журналістів України та їх контакти.

 

Нагадаємо, представники українських журналістських організацій запропонували створити Міжнародну місію з питань моніторингу ситуації зі свободою слова в Україні, а також в окупованому Криму. Таку ідею висловили головний медіа юрист Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Тетяна Котюжинська та заступник голови НМПУ Андрій Яніцький на заключному засіданні масштабної Конференції ОБСЄ з питань безпеки і свободи медіа у Відні (Австрія). НМПУ зазначає, що крім того представники українських журналістських організацій вже давно наполягають на розширенні медійного діалогу між Україною та Росією з долученням представників медіаорганізацій інших країн під егідою ОБСЄ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду