Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ

Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ

22 Червня 2015
3870

Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ

3870
Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ
Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ

Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав щорічну німецьку премію для теле- та кінооператорів Deutscher Kamerapreis. Про це повідомляє видання Focus.de.

 

Нагороду йому присудили в номінації «кращий новинний сюжет із зони воєнних дій» за телефільм «Втеча з Іловайська», знятий для німецького телеканалу ARD. Церемонія нагородження відбулася 20 червня у місті Кельн.

 

Іван Любиш-Кірдей є оператором українського телеканалу «1+1», німецького каналу ARD та «День-TV».

 

Як пише газета «День», журі пояснили свій вибір тим, що оператор, знімаючи бойові дії, не зосереджувався лише на них, а звертав увагу й на реакції та емоції людей - військових, мирних мешканців.

 

Отримуючи нагороду, пан Любиш-Кірдей подякував каналу ARD за можливість працювати з ним і показувати світу, що насправді відбувається в Україні. А ще подякував фотографу інтернет-видання LB.ua Максиму Левіну, який також був у той час в Іловайську і відзняв деякі кадри. «Саме він був за кермом машини, на якій ми виривалися з Іловайська. Те, що ми живі, - це велика заслуга Макса, а отже це і його нагорода», - зазначив оператор.

 

У своїй промові він коротко розповів, в яких екстремальних умовах проходили зйомки стрічки та додав, що для нього спогади про ці дні й досі болісні.

 

«Ця нагорода - нова відповідальність для мене, нова професійна планка, нижче якої я вже просто не маю права опуститися. Сподіваюся, мине не так багато часу, і я зможу знімати вже мирні репортажі. Нехай так і буде», - сказав пан Любиш-Кірдей.

 

Теле- та кінооператори нагороджуються премією Deutscher Kamerapreis у кількох номінаціях, зокрема «Докудрама», «Телеролик», «Кінофільм», «Висвітлення конфліктів» та інші. Також щороку журі обирає переможця в номінації «Почесний оператор». Цього року ним став польський оператор і режисер Славомир Ідзяк («Падіння "Чорного яструба"», «Гаррі Поттер і Орден Фенікса», «Варшавська битва. 1920»).

 

Нагадаємо, 29 серпня журналіст Георгій Тихий та оператор Іван Любиш-Кірдей з колегами з інших ЗМІ ледве вирвалися з оточення під Іловайськом (Донецька область).

 

Для німецького телеканалу ARD Георгій Тихий та Іван Любиш-Кірдей робили сюжети, репортажі і прямі включення з Донбасу. По поверненні Георгій Тихий та Іван Любиш-Кирдей в інтерв'ю «Детектор медіа» розповіли про те, що побачили під час оточення, як у ситуації небезпеки вони виконували свої професійні обов'язки, а також анонсували  фільм про це.

 

Згодом стрічку суспільного телеканалу ARD про Іловайський котел «Кривава війна в Україні - Втеча з Іловайська», над якою вони працювали, було номіновано на 55-му Фестивалі телебачення в Монте-Карло.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Focus.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду