detector.media
22.06.2015 18:27
Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ
Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав німецьку премію за фільм ARD про Іловайськ

Український оператор Іван Любиш-Кірдей отримав щорічну німецьку премію для теле- та кінооператорів Deutscher Kamerapreis. Про це повідомляє видання Focus.de.

 

Нагороду йому присудили в номінації «кращий новинний сюжет із зони воєнних дій» за телефільм «Втеча з Іловайська», знятий для німецького телеканалу ARD. Церемонія нагородження відбулася 20 червня у місті Кельн.

 

Іван Любиш-Кірдей є оператором українського телеканалу «1+1», німецького каналу ARD та «День-TV».

 

Як пише газета «День», журі пояснили свій вибір тим, що оператор, знімаючи бойові дії, не зосереджувався лише на них, а звертав увагу й на реакції та емоції людей - військових, мирних мешканців.

 

Отримуючи нагороду, пан Любиш-Кірдей подякував каналу ARD за можливість працювати з ним і показувати світу, що насправді відбувається в Україні. А ще подякував фотографу інтернет-видання LB.ua Максиму Левіну, який також був у той час в Іловайську і відзняв деякі кадри. «Саме він був за кермом машини, на якій ми виривалися з Іловайська. Те, що ми живі, - це велика заслуга Макса, а отже це і його нагорода», - зазначив оператор.

 

У своїй промові він коротко розповів, в яких екстремальних умовах проходили зйомки стрічки та додав, що для нього спогади про ці дні й досі болісні.

 

«Ця нагорода - нова відповідальність для мене, нова професійна планка, нижче якої я вже просто не маю права опуститися. Сподіваюся, мине не так багато часу, і я зможу знімати вже мирні репортажі. Нехай так і буде», - сказав пан Любиш-Кірдей.

 

Теле- та кінооператори нагороджуються премією Deutscher Kamerapreis у кількох номінаціях, зокрема «Докудрама», «Телеролик», «Кінофільм», «Висвітлення конфліктів» та інші. Також щороку журі обирає переможця в номінації «Почесний оператор». Цього року ним став польський оператор і режисер Славомир Ідзяк («Падіння "Чорного яструба"», «Гаррі Поттер і Орден Фенікса», «Варшавська битва. 1920»).

 

Нагадаємо, 29 серпня журналіст Георгій Тихий та оператор Іван Любиш-Кірдей з колегами з інших ЗМІ ледве вирвалися з оточення під Іловайськом (Донецька область).

 

Для німецького телеканалу ARD Георгій Тихий та Іван Любиш-Кірдей робили сюжети, репортажі і прямі включення з Донбасу. По поверненні Георгій Тихий та Іван Любиш-Кирдей в інтерв'ю «Детектор медіа» розповіли про те, що побачили під час оточення, як у ситуації небезпеки вони виконували свої професійні обов'язки, а також анонсували  фільм про це.

 

Згодом стрічку суспільного телеканалу ARD про Іловайський котел «Кривава війна в Україні - Втеча з Іловайська», над якою вони працювали, було номіновано на 55-му Фестивалі телебачення в Монте-Карло.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - Focus.de

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY