У Криму звільнили з-під арешту оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

У Криму звільнили з-під арешту оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

18 Червня 2015
2092

У Криму звільнили з-під арешту оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

2092
У Криму звільнили з-під арешту оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва
У Криму звільнили з-під арешту оператора кримськотатарського каналу ATR Ескендера Небієва

Сьогодні, 18 червня, в окупованому Росією Криму звільнили із СІЗО оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, якого російські силовики затримали 20 квітня за звинуваченням у так званій справі «26 лютого». Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook заступник генерального директора телеканалу ATR Ліля Буджурова.

 

«Оператора Ескендера Небієва, який в останні місяці перебував у СІЗО, відпустили на свободу. Спасибі всім, хто підтримував його сім'ю в ці важкі дні. Окрема подяка муфтієві Еміралі-ефенді, без його допомоги і поруки цього б не сталося », - повідомила пані Буджурова.

 

Нагадаємо, 20 квітня у помешканні Ескендера Небієва був проведений обшук, а його самого  затримали в рамках так званої «справи 26-го лютого», коли під кримським парламентом зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу. Внаслідок зіткнень з членами «Русского единства» двоє людей загинули.

 

22 квітня Київський районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму заарештував Ескендера Небієва на два місяці, хоча події 26 лютого 2014 року відбувались у Криму ще за української влади і за дії українського законодавства.

 

Друзі пана Небієва вважають, що непрямою причиною дій про нього міг стати запис в соціальній мережі щодо перемоги сімферопольського боксера Олександра Усика.

 

Власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов підкреслив, що на мітингу 26 лютого 2014 року Ескендер Небієв виконував свої професійні обов'язки. Пан Іслямов вважає, що затримання оператора окупаційною владою Криму має політичні причини.

 

22 квітня у Міністерстві інформаційної політики України (МІП) заявили, що майже кожного тижня в Криму ФСБ та Слідчий комітет РФ своїми діями знищують свободу слова, позбавляючи кримських журналістів права на професію. Затримання Ескендера Небієва у відомстві назвали одним з прикладів системного тиску на кримських журналістів, блогерів та на незалежні кримські ЗМІ.

 

У травні Верховний Суд Криму відхилив скаргу адвоката заарештованого оператора кримськотатарського каналу АTR Ескендера Небієва про заміну запобіжного заходу - утримання в СІЗО на підписку про невиїзд.

 

18 червня, у перший день місяцю Рамадан, кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно російського законодавства і не мають змоги мовити легально у Криму, відновили мовлення на півострів з Києва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2092
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду