Комітет свободи слова підтримав низку проектів у сфері доступу до публічної інформації

Комітет свободи слова підтримав низку проектів у сфері доступу до публічної інформації

18 Червня 2015
2093

Комітет свободи слова підтримав низку проектів у сфері доступу до публічної інформації

2093
Комітет свободи слова підтримав низку проектів у сфері доступу до публічної інформації
Комітет свободи слова підтримав низку проектів у сфері доступу до публічної інформації

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді України включити законопроект № 2913 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень» до порядку денного пленарного засідання другої сесії восьмого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету 17 червня.

 

Завданням цього проекту є вдосконалення низки законодавчих актів, що регулюють питання доступу до публічної інформації. Зокрема пропонується розширити повноваження омбудсмена щодо контролю за забезпеченням права на доступ до інформації.

 

Законопроект був розроблений робочою групою експертної ради при представникові Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до якої увійшли, зокрема юристи Інституту Медіа Права (ІМП). Проект був підготовлений за підтримки спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» та проекту Ради Європи та Уряду Канади «Впровадження європейських стандартів в українському медіасередовищі».

 

Проект спрямований на підвищення гарантій реального доступу громадян до публічної інформації. З цією метою передбачається внесення змін до законодавства для вдосконалення положень щодо поняття «публічної інформації», більш чіткого регулювання обмежень, розширюється коло розпорядників публічної інформації, а також впроваджується ефективний механізм захисту права на доступ через посилення повноважень омбудсмена як наглядового органу за дотриманням законодавства у сфері доступу до інформації.

 

Проект закону пропонує доповнити перелік розпорядників інформації, на рівні із суб'єктами владних повноважень, юридичними особами публічного права та юридичними особами, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%. Крім цього, розпорядниками пропонується визнати юридичні особи, за якими на праві господарського відання або праві оперативного управління закріплено державне або комунальне майно, - у частині інформації щодо користування чи розпорядження таким майном.

 

Проект також узгоджує поняття конфіденційної інформації та забороняє, серед іншого, обмежувати доступ до інформації про освіту, трудову та громадську діяльність особи, яка претендує на зайняття посади, пов'язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень.

 

Також на засіданні було розглянуто у частині, що належить до предмету відання Комітету, проект № 2456 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг. За результатами розгляду, Комітет пропонує Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти цей законопроект за основу. Підтримавши ідею авторів проекту, члени Комітету висловили низку принципових зауважень до окремих положень законопроекту, які слід врегулювати в процесі підготовки законодавчої новели до другого читання.

 

Також Комітет розглянув, у частині, що належить до предмету відання Комітету, проект Закону № 2233 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань забезпечення захисту трудових прав людини та добросовісної конкуренції між роботодавцями. Члени Комітету загалом підтримали новації запропоновані в проекті, водночас звернули увагу на те, що окремі положення законопроекту, за умови їх схвалення парламентом, призведуть до проблем у правозастосовній практиці.

 

Зокрема норма про те, що в рекламі про вакансії (прийом на роботу) обов'язково зазначається пропозиція роботодавця щодо розміру заробітної плати, яка підлягає виплаті працівнику в разі укладання трудового договору відповідно до цієї реклами (зазначається конкретний розмір заробітної плати). На думку народних депутатів, такий підхід позбавляє потенційного працівника можливості обговорювати з роботодавцем розмір його заробітної плати з урахуванням наявного рівня кваліфікації, набутих професійних навиків тощо.

 

Члени Комітету дійшли згоди, що існуючі в законопроекті недоліки можна буде виправити в процесі доопрацювання до другого читання, тому запропонували Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні прийняти цей законопроект за основу.

 

На засіданні було розглянуто також проект Закону України № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян». Проект пропонує вдосконалити положення Кодексу України про адміністративні правопорушення, що регулюють повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту права на доступ до інформації та на захист персональних даних, а також процедуру притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у цій сфері.

 

За результатами розгляду в частині, що стосується предмета відання Комітету, прийнято рішення направити профільному Комітетові з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок з пропозицією рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

 

Нагадаємо, на засіданні 17 червня Комітет підтримав законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», зареєстрований 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним. Комітет рекомендував парламенту прийняти законопроект у першому читанні за основу та в цілому.

 

Крім того, Комітет на цьому ж засіданні затвердив склад громадської ради та визнав перехід на цифрове мовлення незадовільним.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду