У Хмельницькому суд зобов’язав усунути недоліки у звинуваченні розповсюджувачів газети «Новороссия»

У Хмельницькому суд зобов’язав усунути недоліки у звинуваченні розповсюджувачів газети «Новороссия»

11 Червня 2015
4106

У Хмельницькому суд зобов’язав усунути недоліки у звинуваченні розповсюджувачів газети «Новороссия»

4106
У Хмельницькому суд зобов’язав усунути недоліки у звинуваченні розповсюджувачів газети «Новороссия»
У Хмельницькому суд зобов’язав усунути недоліки у звинуваченні розповсюджувачів газети «Новороссия»

10 червня у Хмельницькому міськрайонному суді розглядали кримінальну справу за фактом поширення газети «Новороссия» влітку минулого року. Раніше Апеляційний суд скасував вирок про ув'язнення обвинувачуваного Андрія Орєхова на п'ять років і призначив новий судовий розгляд.  Про це повідомляє газета «Є».

 

У судовому засіданні були присутні обвинувачувані Андрій Орєхов і Оксана Корецька, яку також було засуджено за розповсюдження сепаратистського видання. Заслухавши учасників процесу та повернувшись із нарадчої кімнати, суддя зачитав рішення про повернення обвинувального акту прокурору на доопрацювання у зв'язку з неконкретним обвинуваченням.

 

«На це звернув увагу Апеляційний суд при скасуванні рішень попередніх інстанцій. В обвинувальному акті не зазначено ні змісту конкретних висловлювань Орєхова, ні закликів до вчинення злочинних дій, розміщених у публікаціях газети "Новороссия", примірники якої він умисно розповсюджував. У зв'язку з відсутністю цих відомостей обвинувачення є неконкретним, таким, що позбавляє можливості ефективно захищатися від нього», - зазначив суддя Ростислав Лунь.

 

Адвокати підсудних також посилаються на рішення Апеляційного суду, де зазначено, що в обвинувальному акті відсутні відомості про ознаки злочину та спосіб його вчинення.

 

«Орган досудового розслідування повинен конкретизувати обвинувачення. Є ряд неоопрацювань, до прикладу, в обвинувальному акті не вказано, які конкретні норми Конституції було порушені. Такий обвинувальний акт не може розглядатися у суді. Відповідно, людина не знає, в чому її обвинувачують, і від чого захищатися», -  сказав адвокат Андрія Орєхова Михайло Гординський.

 

Як запевнив прокурор Романюк, до наступного засідання суду обвинувальний акт направлять і усунуть недоліки.

 

Нагадаємо,у березні Хмельницький міськрайонний суд визнав винним Андрія Орєхова у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України (частина друга статті 110 Кримінального кодексу України), і засудив його до п'яти років ув'язнення. Засудженого взяли під варту у залі суду.

 

Оксані Корецькій, яка допомагала допомагала Андрію Орєхову розповсюджувати газету «Новороссия», суд також виніс вирок  про п'ять років позбавлення волі, але з випробувальним терміном у два роки.

 

14 липня минулого року Служба безпеки України затримала в Хмельницькому осіб, які поширювали сепаратистську газету «Новороссия» та закликали до підтримки терористів. Осіб затримали на одній з вулиць міста, коли троє мешканців Хмельницького отримували черговий тираж газети.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду