Комітет свободи слова підтримав доопрацьований законопроект про прозорість медіавласності

Комітет свободи слова підтримав доопрацьований законопроект про прозорість медіавласності

3 Червня 2015
1793

Комітет свободи слова підтримав доопрацьований законопроект про прозорість медіавласності

1793
Комітет свободи слова підтримав доопрацьований законопроект про прозорість медіавласності
Комітет свободи слова підтримав доопрацьований законопроект про прозорість медіавласності

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики більшістю голосів рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроект № 1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», винесений народними депутатами Миколою Княжицьким та Вадимом Денисенком. Таке рішення було прийняте одноголосно на черговому засіданні 3 червня. 

 

Голова Комітету Вікторія Сюмар повідомила присутнім, що автори проекту перереєстрували новий текст, який напрацювала робоча група при Комітеті свободи слова. Були також враховані пропозиції щодо ефективних заходів для прозорості медіавласності в Україні та аналіз основних документів Ради Європи й підходів інших країн, який підготовлено на запит спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні».

 

Думки щодо проекту розділилися. На думку секретаря Комітету Олени Кондратюк, проект дуже розлогий і містить велику кількість норм не тільки стосовно прозорості медіавласності. Також, за її словами, автори проекту пропонують занадто великий штраф за ненадання інформації про кінцевих бенефіціарів - 25% від вартості ліцензії. Її підтримав колега по фракції «Батьківщина» Олександр Абдуллін. Він зазначив, що проект містить норми, які можуть зашкодити свободі слова, водночас не уточнив, які саме.

 

Заступник голови Комітету Олександр Опанасенко, який брав активну участь у роботі робочої групи і пропонував визначати кінцевих бенефіціарів за аналогією з банківською сферою, зауважив, що всі норми законопроекту у той чи інший спосіб пов'язані з визначенням прозорості власності на медіа.

 

Вікторія Сюмар нагадала, що цей проект є одним з тих, які Україна має ухвалити в рамках угоди про Асоціацію з ЄС. «Пропоную підтримати в першому читанні. Якщо хтось має зауваження, то ви можете внести поправки до другого читання. Це ще одна медіареформа (разом з суспільним мовленням), яку ми реально можемо провести», - зазначила вона.

 

За словами заступника голови Сергія Висоцького, цей проект політичний. «Це політичний законопроект, ми обіцяли виборцям його ухвалити», - сказав він.

 

Майже всі члени Комітету запевняли, що загалом не проти цього проекту. Але частина з них хотіла відкласти його розгляд. Зокрема перший заступник голови Комітету Ольга Червакова і член Комітету Богдан Онуфрик (обидва фракція «Блок Петра Порошенка») пропонували спочатку дочекатися висновку головного науково-експертного управління, а потім уже розглядати. «Ми можемо розглянути цей проект на наступному тижні на позачерговому засіданні», - запропонувала Ольга Червакова. Перенести розгляд проекту пропонував і член Комітету від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко, оскільки він не встиг ознайомитися з оновленим текстом.

 

Вікторія Сюмар заявила, що перенесення розгляду затягне процес реформування. З гострою критикою затягування ухвалення необхідного суспільству законопроекту виступила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

 

У результаті обговорення процедури, було поставлено на голосування дві пропозиції. Першу - рекомендувати парламенту ухвалити у першому читанні - підтримали всього п'ятеро народних депутатів: Вікторія Сюмар, Олександр Опанасенко, Сергій Висоцький, Дмитро Стеценко та Олександр Сочка. За пропозицію Богдана Онуфрика - рекомендувати підтримати в першому читанні, але винести в сесійну залу після оприлюднення висновку ГНЕУ - проголосували семеро членів Комітету (Сюмар, Опанасенко, Висоцький, Стеценко, Сочка, Онуфрик та Кондратюк). Решта - утрималися.

 

Нагадаємо, на засіданні 22 квітня члени робочої групи, що була створена при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, домовилися підготувати концепцію для написання законопроекту щодо прозорості власності ЗМІ. Для цього вони планували використати діючі норми, законопроект № 1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким та Вадимом Денисенком, а також власні напрацювання групи та обґрунтування, чи вони сумісні з проектом № 1831.

 

На першому засіданні робоча група вирішила звернутися за допомогою до європейських експертів. Також було вирішено вивчити позитивний закордонний досвід.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1793
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду