Комітет свободи слова створить робочу групу з доопрацювання проекту Княжицького та Денисенка про прозорість медіавласності

Комітет свободи слова створить робочу групу з доопрацювання проекту Княжицького та Денисенка про прозорість медіавласності

11 Лютого 2015
3834

Комітет свободи слова створить робочу групу з доопрацювання проекту Княжицького та Денисенка про прозорість медіавласності

3834
Комітет свободи слова створить робочу групу з доопрацювання проекту Княжицького та Денисенка про прозорість медіавласності
Комітет свободи слова створить робочу групу з доопрацювання проекту Княжицького та Денисенка про прозорість медіавласності

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив створити робочу групу з доопрацювання законопроекту № 1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким та Вадимом Денисенком, які запропонували свій механізм забезпечення прозорості медіавласності та вдосконалення процедури ліцензування мовників і провайдерів Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні Комітету одноголосно. У засіданні взяли участь всі члени Комітету.

 

Зокрема член Комітету Юрій Павленко зазначив, що підтримує загалом ідею проекту, але наголосив, що науково-експертне управління парламенту вважає, що його доцільно відправити на доопрацювання.

 

Секретар Комітету Олена Кондратюк нагадала, що вже існує закон, який вимагає від ТРК до кінця травня цього року подати держреєстраторам інформацію про кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб. «Не бачу доцільності в ухваленні проекту № 1831», - сказала вона.

 

Інші члени Комітету також виступили проти цього проекту, на їхню думку, його треба доопрацювати. Тому вони одноголосно підтримали пропозицію юриста ІМП Ігоря Розкладая створити робочу групу і в місячний термін доопрацювати цей проект.

 

«Деякі мої колеги захищають інтереси приватного бізнесу, і кажуть, що ніяк не можна розкрити кінцевого власника. Але мені здається, що Верховна Рада повинна в першу чергу дбати про інтереси громадян України. По-друге, держави Україна, яка сьогодні надзвичайно слабка, і нам потрібно посилювати державні інститути. Бо якщо вони не працюють, то немає можливості забезпечити нормальну чесну конкуренцію. Я пам'ятаю багаторічні суперечки щодо прозорості медіавласності, вони так довго тривають, і так завжди не на часі, і так їх завжди треба відхиляти. Я  вважаю, що нашим пріоритетом мало би бути розкриття і забезпечення реальної прозорості медіавласності, а не просто відхиляти. У нас справді було мало часу, щоб вивчити цей проект. Тому я згодна, що якщо законопроект викликає так багато претензій, то краще його поки що в зал не виносити, щоб не знищувати саму ідею. Нам потрібен результат. Тому я теж пропоную створити робочу групу разом з авторами проекту, залучити до неї представників Нацради, уряду, громадських організацій: і тих, які представляють медіаіндустрію, і тих, які представляють громадянське суспільство», - сказала голова Комітету  Вікторія Сюмар.

 

Нагадаємо, народні депутати Микола Княжицький («Народний фронт») і Вадим Денисенко («Блок Петра Порошенка») запропонували свій механізм забезпечення прозорості медіавласності та вдосконалення процедури ліцензування мовників і провайдерів Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Відповідний законопроект № 1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» вони зареєстрували 23 січня. Автори хочуть у законі «Про телебачення і радіомовлення» визначити термін «кінцевий вигодоодержувач».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3834
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду