Любомир Ференс переміг у конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу».

Любомир Ференс переміг у конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу».

29 Травня 2015
3526

Любомир Ференс переміг у конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу».

3526
Любомир Ференс переміг у конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу».
Любомир Ференс переміг у конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу».

Журналіст агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Любомир Ференс отримав найвищу відзнаку від журі в конкурсі «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу». 

 

Переможний сюжет Любомира Ференса «Дали прикурити» розповідає про українських урядовців, що лобіюють інтереси транснаціональних корпорацій всупереч  інтересам держави. Сюжет розкриває проблему скандального позову України в СОТ проти Австралії щодо питання про «заходи, що стосуються товарних знаків та інших вимог до пакування, прийнятних для тютюнових виробів», який триває з 2012 року.

 

На другому  місці  -  стаття Sandra MacKenzie з Kyiv Post на ту ж саму тему: позов України в СОТ проти Австралії.

 

Марія Юзич

 

Третє місце посіла журналістка газети «День» Марія Юзич з матеріалом «Дірки в бюджеті "закривають" підвищенням податків на ..цигарки».

 

Нагороду отримує Надія Бурдєй від Андрія Скіпальського (ГО "Життя)

 

Четверте місце отримав сюжет Надії Бурдєй «Українці платять за цигарки російському збройному барону», програма  «Наші гроші» (канал ZIK).

 

П'яте місце - Олена Гречко, «34» телеканал, з сюжетом «Тінь під сонцем»  про стихійну торгівлю контрабандними цигарками в Дніпропетровську (програма «Постскриптум»).

 

Шосте місце - у Івана Майдича (зліва)

 

Шосте місце за набраними балами від журі посів Іван Майдич, аспірант Ужгородського національного університету. Його аналітичний матеріал про маркетинг тютюнових корпорацій в Україні сьогодні  можна переглянути за посиланням тут.

 

Значення засобів масової інформації для суспільства й сфери контролю над тютюном важко переоцінити. Журналісти є важливими медіаторами між громадськістю й владою. Саме завдяки неупередженій та відповідальній позиції та наполегливості українських представників медіа вдалося досягти прогресивних антитютюнових змін: заборонити куріння в громадських місцях, викорінити рекламу тютюнових виробів, підвищити акцизи. Все це допомогло зменшити поширеність куріння в Україні. Медіа формують нові соціальні стандарти, так завдяки в тому числі ефективним медіа-кампаніям не курити в закладах ресторанного господарства стало вже нормою.

 

Нагородження присвячене Всесвітньому дню без тютюну

 

Нагородження журналістів присвячене Всесвітньому дню без тютюну, який міжнародна спільнота відзначає щорічно 31-го травня для актуалізації проблеми згубного впливу споживання тютюну на здоров'я людей. Тютюн визнаний вбивцею номер один у світі із кількістю жертв у 6 мільйонів людей щороку. Цьогоріч ВООЗ закликає уряди та громадськість на міжнародному рівні докласти зусиль задля вирішення питання незаконної торгівлі тютюновими виробами.

 

Антитютюнова війна, на жаль, тривала та жорстка. Щороку тютюн забирає життя 6 мільйонів людей, а до 2030 року смертність від тютюну у країнах, що розвиваються, за прогнозами ВООЗ спричинить 10 мільйонів смертей. І цій ситуації медіа - потужний та важливий інструмент, який можуть використовувати міжнародні організації, уряд, фахівці у сфері громадського здоров'я та громадські організації щоб розкривати причини споживання тютюну та делегітимізувати та дискредитувати тютюнову індустрію.

 

Читайте днями репортаж із церемонії нагородження фіналістів конкурсу.

 

Нагадаємо, з 5 березня по 17 травня відбувся Конкурс журналістських матеріалів «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу». На розгляд кураторів було надіслано близько 80 робіт від журналістів та студентів. До фіналу було відібрано 21 матеріал, ознайомитись з ними можна тут.

 

Склад журі конкурсу: Світлана Остапа («Детектор медіа»), Андрій Скіпальський (ГО «Життя»), Юлія Солоха (ІМП), Артем Соколенко («Красні Комунікації»), Костянтин Красовський (МОЗ України), Юрій Рибачук (Комментарии).

 

Організатори: «Детектор медіа», Центр громадянського представництва «Життя» та Український центр контролю над тютюном у партнерстві з Інститутом Медіа Права 9ІМП) та pr-агентством «Красні Комунікації».

 

«Детектор медіа»

Фото - Діани Поладової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду