Нацрада затвердила новий додаток до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію

Нацрада затвердила новий додаток до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію

21 Травня 2015
3651

Нацрада затвердила новий додаток до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію

3651
Нацрада затвердила новий додаток до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію
Нацрада затвердила новий додаток до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію

21 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила нову форму додатка 4 до ліцензії на мовлення, який описує програмну концепцію. Це рішення Нацради набуде чинності після державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

Відтепер у програмній концепції мовники мають більше варіантів для визначення свого формату - не лише за тематичним спрямуванням програм, а й за цільовою аудиторією, тобто «дитячий», «жіночий», «чоловічий», «сімейний».

 

Водночас розподіл програмного наповнення за жанрами мовники мають визначати не для всіх 100% обсягу свого мовлення, а для 65%, вказуючи мінімальні обсяги на добу для всього контенту та для власного продукту. Третину ефірного часу Нацрада залишає мовникам для варіювання їхніх сіток мовлення залежно від днів тижня, святкових чи трагічних подій.

 

Також мовники більше не мусять розписувати похвилинно обсяг реклами, анонсів, елементів оформлення ефіру - цей контент може входити в ті 35% ефіру, що не описуються в програмній концепції.

 

Крім традиційних інформаційно-аналітичних та публіцистичних, культурно-мистецьких, науково-просвітницьких, розважальних, дитячих програм, фільмопоказу та підбірки музичних творів, у програмній концепції передбачено формулювання «передачі іншого тематичного спрямування».

 

Дитячі мультфільми Нацрада зараховуватиме не до фільмопоказу, а до «дитячих програм та аудіовізуальних творів, розрахованих на дитячу аудиторію». Втім, дитячі програми мають транслюватися з 6:00 до 22:00 (крім спеціалізованих дитячих каналів).

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк назвав нову форму додатка до ліцензії важливим кроком до спрощення ліцензування. А член Нацради Владислав Севрюков наголосив, що відтепер незначні жанрові відхилення не будуть вважатися порушеннями, адже програмна концепція є досить гнучкою.

 

Переоформлювати ліцензії за новою формою додатка мовники зможуть після реєстрації рішення Нацради в Міністерстві юстиції.

 

Нагадаємо, що на громадське обговорення новий проект додатку 4 до ліцензії на мовлення Нацрада винесла 26 березня. Він передбачав визначення жанрового розподілу для 75% загального обсягу мовлення.

 

Наводимо нову форму додатку 4 до ліцензії на мовлення:

 

ДОДАТОК 4 ДО ЛІЦЕНЗІЇ НА МОВЛЕННЯ

Серія НР № ______

від "__" ________ _____ р.

 

Програмна концепція мовлення

 

Загальний обсяг мовлення ________________________________________________________________

 

Частка програм (передач) власного виробництва  _________________________________________________________________________________________

(мінімальна частка в годинах та хвилинах на добу, відсоток від загального обсягу мовлення)

 

Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту (у тому числі власного виробництва) _________________________________________________________________________________________

(години та хвилини на добу, відсоток від загального обсягу мовлення)

 

Максимальна частка аудіовізуальної продукції іноземного виробництва _________________________________________________________________________________________

(години та хвилини на добу, відсоток від загального обсягу мовлення)

 

Максимальні обсяги ретрансляції __________________________________________________________

(години та хвилини на добу, відсоток від загального обсягу мовлення,

_________________________________________________________________________________________

із зазначенням мовника)

 

Формат _________________________________________________________________________________

(за тематичним спрямуванням програм або/та за цільовою аудиторією)

 

Розподіл програмного наповнення - не менше 65% від загального обсягу мовлення

 

з/п

Структурні елементи програмного наповнення

Мінімальний обсяг

на добу

(год. хв./добу)

Мінімальний обсяг власного продукту (год. хв./добу)*

1

Інформаційно-аналітичні та публіцистичні передачі

 

 

2

Культурно-мистецькі передачі

 

 

3

Науково-просвітницькі передачі

 

 

4

Розважальні передачі

 

 

5

Дитячі передачі та аудіовізуальні твори, розраховані на дитячу аудиторію (час трансляції 06:00 - 22:00, крім спеціалізованих каналів дитячого мовлення)

 

 

6

Підбірка музичних творів

 

 

7

Фільмопоказ

 

 

8

Передачі іншого тематичного спрямування

_______________________________________(Вказати тематичне спрямування)

 

 

 

* заповнюється ТРО за наявності умов для зменшення ліцензійного збору.

 

Нагадаємо, 6 листопада 2014 року Нацрада затвердила нову редакцію Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги. Відтепер у додатках до ліцензії провайдера не вказується перелік програм (телеканалів) для ретрансляції - він надається ліцензіатами до Нацради тільки як додаткова інформація. Відтепер додатки до ліцензії провайдера містять інформацію про універсальну програмну послугу із зазначенням каналів, загальну кількість каналів для ретрансляції, кількість українських каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду