В африканській Буркіна-Фасо перед президентськими виборами заборонили прямоефірні політичні програми

В африканській Буркіна-Фасо перед президентськими виборами заборонили прямоефірні політичні програми

16 Травня 2015
2660

В африканській Буркіна-Фасо перед президентськими виборами заборонили прямоефірні політичні програми

2660
В африканській Буркіна-Фасо перед президентськими виборами заборонили прямоефірні політичні програми
В африканській Буркіна-Фасо перед президентськими виборами заборонили прямоефірні політичні програми

Вища рада з комунікацій Буркіна-Фасо (le Conseil supérieur de la communication burkinabè - CSC) тимчасово заборонила прямі теле- й радіотрансляції політичних програм. Це з посиланням на регуляторне медіа-відомство африканської країни повідомила міжнародна організація «Репортери без кордонів».

 

Це рішення, що вже набуло чинності, ухвалено на 3-місячний термін перед початком президентських виборів.

 

Причиною, як стверджується, стали «численні порушення». Факти на підтвердження цього не наводяться.

 

Відтепер регуляторний орган контролюватиме політичні програми. Їх реєструватимуть і попередньо фільтруватимуть, щоб вони «не підривали згуртованості суспільства та успішне проведення майбутніх виборів».

 

Щоправда, обмеження не поширюються на програми у сфері охорони здоров'я, розважальні, сентиментальні чи культурницькі «у разі дотримання ними меж тематики».

 

Директор відділу програм «Репортерів без кордонів» Люсі Морійон (Lucie Morillon) відзначила, що медійні організації, представники громадянського суспільства і навіть деякі урядовці Буркіна-Фасо засудили рішення як хибне за своєю сутністю.

 

Вона закликала CSC скасувати призупинення у прямому ефірі популярних інтерактивних програм, що дають змогу населенню країни бути поінформованими й висловлюватися публічно.

 

«Коли настрої у суспільстві мінливі, як тепер, - наголосила Л. Морійон, - доступ до гарячої інформації та прямі дебати у передвиборчий період мають першорядне значення і повинні проводитися без будь-яких обмежень».

 

Торік у жовтні народ Буркіна-Фасо усунув від влади президента Блеза Компаоре (Blaise Compaoré), який правив країною 27 років поспіль. У жовтні ц. р. року він обиратиме нового голову держави. Це завершить «демократичний перехідний період» тривалістю один рік.

 

2015 року за індексом свободи преси Буркіна-Фасо посіла 46-е місце серед 180 країн світу. Для порівняння: Україна зайняла 129-у сходинку між Колумбією та Марокко .

 

Розташована на Заході африканського континенту колишня французька колонія, нині самоврядна автономія Французької співдружності раніше мала іншу назву - Верхня Вольта. .

 

З цією країною асоціюються два факти різних історичних періодів. Широкого розголосу набув свого часу афоризм канцлера ФРН Гельмута Шмідта «СРСР - це Верхня Вольта з балістичними ракетами». А цього року тимчасово виконуючий обов'язки президента західноафриканської держави Мішель Кафандо публічно обурився тим, що російський президент Володимир Путін розпалює вогонь війни, який охопив світ 70 років тому. Тож очільник «батьківщини чесних людей», як називається у перекладі його країна, відмовився прийняти пропозицію взяти участь у відзначенні перемоги союзників над нацистською Німеччиною. у Москві.


Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду