Радник голови СБУ пояснив обшуки і допити журналістів «Таймера» розслідуванням злочину проти нацбезпеки

Радник голови СБУ пояснив обшуки і допити журналістів «Таймера» розслідуванням злочину проти нацбезпеки

15 Травня 2015
2147

Радник голови СБУ пояснив обшуки і допити журналістів «Таймера» розслідуванням злочину проти нацбезпеки

2147
Радник голови СБУ пояснив обшуки і допити журналістів «Таймера» розслідуванням злочину проти нацбезпеки
Радник голови СБУ пояснив обшуки і допити журналістів «Таймера» розслідуванням злочину проти нацбезпеки

Радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський повідомив, що головного редактора і журналістів одеського інтернет-видання «Таймер» було допитано як свідків у рамках розслідування за фактом розповсюдження матеріалів із закликами про вчинення злочинів проти національної безпеки України. Про це він написав у своєму Facebook.

 

«Сьогодні було багато запитів до Служби безпеки України з приводу ситуації в Одесі та здіснюваних там нами оперативно-слідчих дій. Так от, вся ця історія має один дуже важливий аспект і ми просимо з розумінням поставитися до дій СБУ заради безпеки людей. Управлінням СБУ в Одеській області здійснюється досудове розслідування за фактом розповсюдження матеріалів із закликами про вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, відповідальність за які передбачено ч.2 ст. 110 КК України», - повідомив Маркіян Лубківський.

 

Нагадаємо, 14 травня у квартирі Юрія Ткачова - головного редактора одеського інтернет-ресурсу «Таймер», відомого своїм антиукраїнським спрямуванням,  відбувся обшук. Пізніше стало відомо, що працівники Служби безпеки України провели слідчі дії у помешканнях ще двох журналістів одеського інтернет-видання «Таймер» - Антона Доценка та Анастастії Черновол. На допит СБУ викликала також колишнього співробітника видання Станіслава Козлікіна. «Українська правда» повідомила, що чергові у місцевому управлінні СБУ коментувати ситуацію відмовляються, а керівник прес-служби не відповідає на телефонні дзвінки.

 

Як повідомило видання «Думская», усі журналісти окрім головного редактора прибули в будівлю обласного управління СБУ на вул. Єврейській в Одесі. Пізніше стало відомо, що пана Доцента допитали як свідка. Сайт «Таймера» перестав працювати. Водночас одеські журналісти написали заяву до обласного управління Служби безпеки України (СБУ), в якій просили роз'яснити, на якій підставі і в рамках яких кримінальних проваджень, проводилися обшуки в помешканнях журналістів інтернет-видання «Таймер».

 

«У рамках зазначеного досудового розслідування сьогодні, 14 травня, згідно з відповідним судовим рішенням, співробітниками СБУ було проведено низку обшуків з метою виявлення та фіксації відомостей щодо можливої причетності працівників регіонального інтернет-видання "Таймер" до вказаних протиправних дій. В ході обшуків вилучено комп'ютерну техніку та інші матеріали.  Окремих працівників "Таймера", в тому числі головного редактора, допитано в якості свідків. Слідчі дії тривають», - повідомив Маркіян Лубківський.

 

Як писала «Детектор медіа», видання «Таймер» нерідко публікує матеріали з сепаратистським ухилом: представників «ДНР» та «ЛНР» називають «повстанцями», а українські війська - «урядовими». У моніторингу сайту MediaSapiens  «Таймер» згадувався у переліку ЗМІ, що контролювалися проросійськими бізнесменами та політиками та однозначно висловили підтримку ідеям федералізму та сепаратизму, засуджували «війну проти власного народу» та давали схвальну оцінку діям Росії. Одеський «Таймер», луганські канал ЛОТ, видання «Схід. Інфо», «ХХІ Век» і «0642», газета Донецької обласної ради «Жизнь» та інтернет-сайт «Комитет» найбільш явно транслювали міфи й стереотипи російської пропаганди.

 

За інформацією Одеського кризового медіацентру, видання «Таймер» належить екс-депутату Верховної Ради, голові проросійської партії «Родіна» Ігорю Маркову. Медіацентр називає «Таймер»одним з ключових рупорів сепаратіcтскіх настроїв в Одеському регіоні.

 

23 лютого одеське інтернет-видання «Таймер» зазнало потужної DDoS-атаки. 22 січня в Одесі понад 20 невідомих людей у камуфляжі напали на журналіста місцевого інтернет-видання «Таймер» Антона Доценка, побили його та відібрали камеру.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду