Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів

Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів

23 Квітня 2015
2340

Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів

2340
Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів
Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів

Сьогодні, 23 квітня, Верховна Рада підтримала внесення змін до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону їх пропаганди та символіки». Про це повідомляє видання «Дзеркало тижня - Україна».

 

За внесення змін проголосували 233 депутати. Раніше стало відомо про підготовку змін до закону через те, що в ньому були виявлені протиріччя, зазначає видання. Згідно з прийнятими змінами, заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного і тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму на документах державних органів та органів місцевого самоврядування, прийнятих або виданих до 1991 року; на документах, які видані установами освіти і науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року; в експозиціях музеїв, тематичних виставках, музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації; у творах мистецтва, створених до набрання чинності цього закону.

 

Заборона також не поширюється на процес наукової діяльності, у тому числі під час наукових досліджень і поширення їх результатів у незаборонений законодавством України спосіб; на оригінали бойових прапорів; на державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими нагороджувалися особи до 1991 року, і протягом 1991-2015 рр. у зв'язку з годовщинами подій періоду Другої світової Війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними. Крім того, заборона не поширюється на надмогильні споруди, розташовані на території місць поховання, місць почесних поховань; під час викладення або реконструкції (в тому числі історичних) історичних подій; на приватні колекції і приватні архівні зібрання; а також на об'єкти антикварної торгівлі. Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (за умови, що це не призводить до пропаганди злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр., злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму).

 

Нагадаємо, Верховна Рада України 9 квітня прийняла закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», внесений групою депутатів. За таке рішення проголосували 254 народних депутати. Відповідно до закону (проект № 2558) «пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та забороняється».

 

Згідно з п.2 ст.3 пропаганда комуністичного або нацистського тоталітарних режимів та їх символіки юридичною особою, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві є підставою для відмови у реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи; відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

 

Відповідно до п.3 ст. 3 у разі невиконання юридичними особами, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади,  який реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань або іншого уповноваженого органу державної влади.

 

Законом не тільки засуджується комуністичний та нацистський тоталітарні режими в Україні, а забороняється публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, публічне використання та пропаганди їхньої символіки (гербів СРСР, УРСР та інших радянських республік, виконання гімнів СРСР тощо), дозволяється лише у музеях.

 

«Детектор медіа»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2340
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макс
3283 дн. тому
Річ не в символіці, декомунізація також означає повернення власності тим, хто втратив її від радянської націоналізації, саме так було у Прибалтиці, і це не минуло безболісно, багато хто втратив дах над головою. А у нас? Поляки зможуть підняти старі документи і відсудити собі пів Західної України. Українці цьому не зрадіють, і от маєш - черговий громадянський конфлікт http://www.2000.ua/v-nomere/forum/ukraina/antikommunisticheskii-populizm-lishit-sobstvennosti-zhitelei-zapadnoi-ukrainy.htm
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду