detector.media
23.04.2015 18:43
Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів
Депутати внесли зміни в закон про заборону пропаганди нацистського та комуністичного режимів

Сьогодні, 23 квітня, Верховна Рада підтримала внесення змін до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону їх пропаганди та символіки». Про це повідомляє видання «Дзеркало тижня - Україна».

 

За внесення змін проголосували 233 депутати. Раніше стало відомо про підготовку змін до закону через те, що в ньому були виявлені протиріччя, зазначає видання. Згідно з прийнятими змінами, заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного і тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму на документах державних органів та органів місцевого самоврядування, прийнятих або виданих до 1991 року; на документах, які видані установами освіти і науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року; в експозиціях музеїв, тематичних виставках, музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інформації; у творах мистецтва, створених до набрання чинності цього закону.

 

Заборона також не поширюється на процес наукової діяльності, у тому числі під час наукових досліджень і поширення їх результатів у незаборонений законодавством України спосіб; на оригінали бойових прапорів; на державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими нагороджувалися особи до 1991 року, і протягом 1991-2015 рр. у зв'язку з годовщинами подій періоду Другої світової Війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними. Крім того, заборона не поширюється на надмогильні споруди, розташовані на території місць поховання, місць почесних поховань; під час викладення або реконструкції (в тому числі історичних) історичних подій; на приватні колекції і приватні архівні зібрання; а також на об'єкти антикварної торгівлі. Заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму (за умови, що це не призводить до пропаганди злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр., злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму).

 

Нагадаємо, Верховна Рада України 9 квітня прийняла закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», внесений групою депутатів. За таке рішення проголосували 254 народних депутати. Відповідно до закону (проект № 2558) «пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та забороняється».

 

Згідно з п.2 ст.3 пропаганда комуністичного або нацистського тоталітарних режимів та їх символіки юридичною особою, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві є підставою для відмови у реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи; відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

 

Відповідно до п.3 ст. 3 у разі невиконання юридичними особами, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади,  який реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань або іншого уповноваженого органу державної влади.

 

Законом не тільки засуджується комуністичний та нацистський тоталітарні режими в Україні, а забороняється публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, публічне використання та пропаганди їхньої символіки (гербів СРСР, УРСР та інших радянських республік, виконання гімнів СРСР тощо), дозволяється лише у музеях.

 

«Детектор медіа»  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY