Журналістські організації України та Росії засудили використання смертей співробітників ЗМІ в пропаганді

23 Квітня 2015
1749

Журналістські організації України та Росії засудили використання смертей співробітників ЗМІ в пропаганді

1749
Журналістські організації України та Росії засудили використання смертей співробітників ЗМІ в пропаганді

Представники Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіапрофспілки (НМПУ) та Союзу журналістів Росії (СЖР) заявили, що вважають неприпустимими будь-які спроби використовувати факти загибелі та порушення прав журналістів у якості аргументів пропаганди та ідеологічного протистояння. Про це йдеться у спільній заяві, яку медіаорганізації підписали під час круглого столу журналістських спілок у Відні (Австрія) 23 квітня, повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Традиційно захід відбувся під егідою представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович.

 

У делегації НСЖУ були перший секретар Спілки Сергій Томіленко, головний редактор газети «Вісті» (Слов'янськ) Олександр Кульбака, кореспондент «Новой газеты» Ольга Мусафірова, від НМПУ - голова профспілки Юрій Луканов та виконавчий секретар Оксана Винничук. Від СЖР - секретарі Надія Ажгіхіна, Тимур Шафір, Ашот Джазоян, представники регіональних відділень Олег Шевцов і Анна Лебедєва. Також у круглому столі взяли участь представники Спілки журналістів Ірландії, Австрійського відділення організації «Репортери без кордонів», Міжнародної федерації журналістів, Міжнародного інституту преси, Фонду «Відкрите суспільство».

 

Журналістські організації заявили, що добиватимуться розслідування всіх злочинів проти журналістів та порушення їх прав, відстоюватимуть принципи чесної та відповідальної журналістики і протистоятимуть агресії та пропаганді в ЗМІ.

 

«Ми підтверджуємо свою прихильність продовженню діалогу та розвитку співробітництва: вважаючи професійну солідарність основною зброєю проти спроб роз'єднати журналістів і перетворити нас в зброю політичної та ідеологічної конкуренції», - йдеться в заяві. 

 

Водночас учасники круглого столу впевнені, що професійний діалог допоможе зберегти головні цінності професії та захистити журналістів.

 

«Цей діалог між журналістськими спілками України та Росії ми розглядаємо як можливість на міжнародному рівні порушувати і питання професійності, і питання захисту та безпеки журналістів. Зокрема, ми свого часу приймали заяви солідарності із полоненими на Донбасі журналістами,  і днями один з наших колег -  Валерій Макеєв у своїй книзі про «100 днів полону» своє звільнення пов'язав саме із цією заявою», - зазначив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Подаємо текст заяви повністю.

 

«Мы, участники постоянно действующего диалога профессиональных журналистских организаций России и Украины (СЖР, НСЖУ, НМПУ):

 

Глубоко скорбим по всем журналистам и работникам СМИ, погибшим в 2014-2015 годах, выражаем соболезнование их  родным и близким и будем добиваться полного расследования этих преступлений, а также всех других случаев нападений, угроз и нарушений  прав журналистов.

 

Мы считаем недопустимыми любые попытки использовать  факты гибели и нарушения прав журналистов в качестве аргументов  пропаганды и идеологического противостояния, мы будем продолжать отстаивать принципы честной и ответственной журналистики и противостоять агрессии и пропаганде в СМИ наших стран.

 

Мы подтверждаем свою приверженность продолжению диалога и развитию сотрудничества: считая  профессиональную солидарность  основным оружием против попыток разобщить журналистов и превратить нас в орудие политической и идеологической конкуренции.

 

Мы убеждены, что только  профессиональный диалог и открытое обсуждение  и обмен опытом, а также диалог журналистов разных поколений  помогут  сохранить главные ценности и достоинство нашей профессии, и будем делать все возможное для расширения пространства нашего диалога,  преодоления непонимания и предрассудков. Именно поэтому мы будем продолжать работать в области расширения диалога и  создания  новых площадок для регулярного профессионального обсуждения и курсов повышения мастерства журналиста.

 

Мы готовы оказать практическую поддержку для организации обмена группами журналистов обеих стран.

 

Мы верим в то, что журналистика будущего зависит от наших усилий, и от усилий наших коллег».

 

Нагадаємо, під час круглого столу 23 квітня журналістські організації України і Росії багато уваги приділили темі пропаганди. Кореспондент російської «Новой газеты» Ольга Мусафірова зазначила, що пропаганда в медіа - одна з передумов початку військових дій на Сході. Головний редактор газети «Вести» міста Слов'янська (Донецька область) Олександр Кульбака заявив, що спілки мають вчити читачів розрізняти журналістику і пропаганду.

 

Нагадаємо, на зустрічі під егідою ОБСЄ у грудні 2014 року медійники України і Росії закликали звільнити українських журналістів Сергія Сакадинського і Романа Черемського. А торік у вересні представники українських та російських журналістів ухвалили в ОБСЄ спільну заяву щодо порушень прав ЗМІ на сході України.

 

Попередня зустріч під егідою ОБСЄ відбулася у лютому 2015 року.


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду