Захисники голови сільради з Броварів погрожують розправою журналістці «2+2» і  блокуванням телеканалу

Захисники голови сільради з Броварів погрожують розправою журналістці «2+2» і блокуванням телеканалу

27 Березня 2015
5509
27 Березня 2015
15:58

Захисники голови сільради з Броварів погрожують розправою журналістці «2+2» і блокуванням телеканалу

5509
Захисники голови сільради з Броварів погрожують розправою журналістці «2+2» і  блокуванням телеканалу
Захисники голови сільради з Броварів погрожують розправою журналістці «2+2» і  блокуванням телеканалу

Журналістка проекту «Люстратор 7.62» телеканалу «2+2» Ірина Матвієнко заявляє, що їй погрожують розправою, якщо вона не припинить розслідування земельних афер у селі Рожівка (Броварський район, Київська область).  Водночас група так званих «волонтерів» з Броварів напала на офіс групи каналів «1+1 медіа» з вимогою «змінити редакційну політику» і погрозою блокування телеканалу. Про це йдеться у сюжетах «Люстратора 7.62» за 20 і 26 березня і повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

«2+2» повідомляє, що у лютому у селі Рожівка під час проведення журналістського розслідування знімальною групою програми «Люстратор 7.62» щодо можливих зловживань голови Рожівської сілької ради Софії Величенко, місцевий депутат, чоловік голови сільради Леонід Величенко (подружжя на фото) напав на знімальну групу телеканалу. Нападник відібрав камеру в оператора та особистий мобільний телефон журналістки Ірини Матвієнко.

 

На виклик журналістів прибули працівники Броварського міськрайонного відділу міліції та склали протокол. Однак, за інформацією кореспондентів, протягом місяця після інциденту жоден з винних так і не був притягнутий до відповідальності.

 

«Ми написали заяву, але за місяць броварська міліція нічого не зробила», - розповіла у сюжеті Ірина Матвієнко.

 

Згодом депутат звинуватив журналістів, що вони самі на нього напали. За місяць після інциденту журналістка повернулася до села і розпитала чоловіка, у машину якого депутат поклав камеру телеканалу про інцидент. Чоловік підтвердив, що бачив, як депутат вихватив камеру, і що журналістка не нападала на депутата.

 

Як повідомив журналістам прокурор Броварської районної прокуратури Роман Олефіренко, заяву про напад на знімальну групу каналу «2+2» було зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Проте немає рішення прокурора Київської області на дозвіл почати розслідування дій депутата сільради.

 

«Ми на наступний день, як відбулась ця подія, виконали за добу всі можливі слідчі дії і заходи, направлені на те, що повідомити про підозру чоловікові Величенко. По закону про статус депутатів місцевих рад повідомлення про підозру може підписати тільки прокурор області. Щось вони там теліпались-теліпались...», - сказав прокурор району.

 

Як повідомив один з мешканців села Роман Климась, кума голови сільради, яку було показано у сюжеті «2+2», заявила, що «ось хлопці повернуться з АТО, вони з цією журналісткою розберуться». Після цього до Ірини Матвієнко додому прийшли невідомі особи і пригрозили, що розправляться з нею, якщо вона продовжуватиме розслідувати земельні махінації. Цькування та погрози журналістці почалися у соцмережах.

 

«Розібратися зі мною справді прийшли. Спочатку додому, де пригрозили розправою у разі, якщо я продовжу працювати над земельними махінаціями у Рожівці», - зазначила журналістка у сюжеті від 26 березня.

 

Через кілька днів після інциденту особи у камуфляжі на чолі з активістом однієї з волонтерських організацій Броварів Віталієм Корнетом прибули до київського офісу каналів групи «1+1 медіа». Юрист «1+1 медіа» Сергій Дикий розповів у сюжеті  «Люстратор 7.62», що невідомо, чи мали при собі особи у камуфляжі зброю. «Вони фактично заявляли про погрозу вже не тільки по відношенню до журналістки, але й до каналу», - сказав юрист.

 

Як йдеться в сюжеті, чоловіки у камуфляжі вимагали від каналу «змінити редакційну політику» і погрожували блокуванням його роботи. «Цей чоловік (Величенко - ред.) настільки відчуває себе богом, що разом зі своєю підтримкою запропонував каналу - змінити редакційну політику. А у разі, якщо ми не підкоримося, то заблокують роботу каналу», - зазначила Ірина Матвієнко.

 

Особи, які мітингували біля телеканалу, представилися військовослужбовцями. Тому група каналів звернулася з заявою про те, що військові беруть участь у погрозах журналістці і телеканалу до Військової прокуратури Дарницького гарнізону.

 

Після отриманих погроз група «1+1 медіа» звернулась з офіційною заявою до Генерального прокурора України Віктора Шокіна та до Військової прокуратури України з вимогою розібратись у ситуації, знайти та покарати винних, а також з'ясувати, хто саме чинить тиск на телеканал у зв'язку з проведенням розслідування земельних оборудок в селі Рожівка, повідомляє ІМІ.

 

 

Голова Громадської ради при броварській міліції Андрій Качор пообіцяв, що інцидент буде розглянутий на засіданні Громадської ради разом з іншими питаннями, що стосуються перешкоджанню професійної діяльності журналістів та території міста Бровари та Броварського району.

 

«Ганебна практика нападів на журналістів у Броварах та районі має назавжди відійти у минуле. Ми знаємо, що досі жоден з місцевих чиновників, які перешкоджали працівникам ЗМІ у здійснені їх професійних обов'язків так і не поніс реального покарання, не зважаючи на масу беззаперечних доказів. Ми маємо намір актуалізувати ці питання та встановити громадський контроль над розслідуванням цих справ з боку міліції», - зазначив пан Качор.

 

Нагадаємо, 25 травня 2013 року під час акції у броварському парку «Перемога», учасники якої вимагали  демонтувати паркан, встановлений приватним підприємством «Феско», професійний спортсмен, вже судимий Сергій Стягов напав на  журналіста інтернет-видання «Маєш право знати» Андрія Качора. Журналіст втратив свідомість.

 

Андрій Качор упізнав нападника, і 25 травня увечері в Броварах правоохоронні органи затримали підозрюваного, але після допиту у райвідділку міліції відпустили. В результаті розслідування слідчого Олега Громадського, пана Стягова притягають до відповідальності за ст. 125 Кримінального кодексу - «нанесення легких тілесних ушкоджень». Міліція та прокуратура не знайшла в його діях ознак перешкоджання журналістській діяльності чи хуліганства. В обвинувальному акті було зазначено, що пан Стягов вдарив журналіста «на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду