У Чернівецькій організації НСЖУ заявляють, що місцева румуномовна газета порушила стандарти в публікації про мобілізацію

У Чернівецькій організації НСЖУ заявляють, що місцева румуномовна газета порушила стандарти в публікації про мобілізацію

11 Березня 2015
2360
11 Березня 2015
16:50

У Чернівецькій організації НСЖУ заявляють, що місцева румуномовна газета порушила стандарти в публікації про мобілізацію

2360
У Чернівецькій організації НСЖУ заявляють, що місцева румуномовна газета порушила стандарти в публікації про мобілізацію
У Чернівецькій організації НСЖУ заявляють, що місцева румуномовна газета порушила стандарти в публікації про мобілізацію

Рада журналістської етики і правління Чернівецької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) зробили висновок, що місцева румуномовна газета Libertatea Cuvantului порушила професійні стандарти в публікації щодо нової хвилі мобілізації. Про це повідомляє інтернет-видання Мolbuk.ua.

 

Як повідомляв Інститут масової інформації (ІМІ), 22 січня в чернівецькій румуномовній газеті Libertatea Cuvantului вийшла частина проповіді настоятеля Свято-Вознесенського Банченського монастиря, єпископа Лонгіна (Михайла Жара), в якій він закликає «не віддавати дітей на смерть», а керівників держави називає «сатаністами». Публікація була розміщена на сторінці, де йдеться про нову хвилю мобілізації та світлини з перекриття доріг проти мобілізації. 

Статтю за 22 січня цього року проаналізувала рада журналістської етики Чернівецької обласної організації НСЖУ і «дійшла до висновку, що редакція порушила професійні стандарти та норми журналістської етики, а це неприпустимо для якісних ЗМІ, особливо у такий складний період, коли Україна змушена захищати свою незалежність та територіальну цілісність, протистояти військовій агресії Росії, найманцям та сепаратистам». Висновки Ради журналістської етики було затверджено на засіданні 3 березня.

 

У НСЖУ відзначають, що редакція використала інформаційний привід - прес-конференцію обласного військового комісара В.Чурая та заступника прокурора області О.Іванюка щодо мобілізації та відповідальності за ухилення від мобілізації й на противагу надала фрагмент виголошеної влітку минулого року проповіді єпископа Лонгіна (Михайла Жара) «Не віддаємо дітей на смерть».

 

На думку ради етики обласної організації НСЖУ, своїми публікаціями редакція газети Libertatea Cuvantului порушила професійні стандарти об'єктивності, неупередженості, оперативності, повноти, збалансованості подачі інформації. «Кодекс етики українського журналіста наголошує на неприпустимості розповсюдження інформації, що містить упередженість (п.9); вимагає збалансованості (п.10) та повноти (п.6) інформації; зазначає, що служіння інтересам влади чи засновників, а не суспільства, є порушенням етики журналіста (пп.1,2)», - йдеться у заяві.

 

Правління  Чернівецької обласної організації  НСЖУ також вважає, що матеріал у газеті Libertatea Cuvantului таким, що «не відповідає журналістським стандартам, має тенденційний і навіть деструктивний характер, може позначитись на обороноздатності держави, порушує засади національної безпеки».

 

Правління обласної організації Спілки закликає у своїй заяві керівників та працівників ЗМІ зважати на національні інтереси та безпеку держави, необхідність протидіяти інформаційній війні. «Йдеться, зрештою, про роль і місію преси в суспільстві, про патріотизм та громадянську позицію ЗМІ», - зазначається у заяві.

 

Нагадаємо, у січні івано-франківський блогер Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.  8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду пана Коцабу було арештовано на 60 діб за звинуваченням у державній зраді і перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України. В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. 14 лютого Апеляційний суд не скасував попереднє рішення щодо Руслана Коцаби. Юристи не мають одностайної позиції щодо звинувачень, які висуваються блогеру.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду