У Дніпропетровську журналістам двох телеканалів заборонили зйомку в суді як «невстановленим особам»

У Дніпропетровську журналістам двох телеканалів заборонили зйомку в суді як «невстановленим особам»

27 Лютого 2015
2550

У Дніпропетровську журналістам двох телеканалів заборонили зйомку в суді як «невстановленим особам»

2550
У Дніпропетровську журналістам двох телеканалів заборонили зйомку в суді як «невстановленим особам»
У Дніпропетровську журналістам двох телеканалів заборонили зйомку в суді як «невстановленим особам»

У середу, 25 лютого у Кіровському районному суді міста Дніпропетровськ журналістам 9-го та 11-го каналів не дозволили проводити відео зйомку у висвітленні цивільного процесу щодо їхньої колеги з дніпропетровської газети «Горожанин» Ольги Юдіної. Відповідне рішення прийняла суддя Олександра Колесніченко. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Дніпропетровське відділення Фонду соціального страхування вимагає від Ольги Юдіної спростування інформації, опублікованої на сайті проекту  журналістських розслідувань Оbjective.

 

Журналісти подали відповідне клопотання із проханням дозволити їм відеозйомку в залі засідання.

 

«Цю заяву від нас прийняли в канцелярії, де працівниця попрохала показати лише мій паспорт. Уже в залі суду суддя чомусь вжила такий термін, що ми «невстановлені особи» та опитала обидві сторони чи вони не проти проведення відеозйомки. Позивач заперечила, відповідач погодилась. Показати посвідчення навіть уже під час слухання справи суддя нас не попрохала. Утім, заперечення лише однієї сторони, напевно, і дало підставу відмовити у нашому проханні», - розповіла журналістка 9-го каналу Евеліна Михайленко.

 

Журналісти також повідомили, що суддя запитала у Ольги Юдіної, чи вона підтверджує, що присутні журналісти - її колеги. Але підтвердження не вплинуло на заборону проводити відеозйомку.

 

«Вже в коридорі будівлі я запитав в судді, чому наші знімальні групи назвали невстановленими особами, адже і я, і кореспондент 9-го телеканалу надали службові посвідчення в канцелярію? На що суддя похідцем відповіла: вам треба зайти до приймальні, де можна дізнатись усі подробиці правильного складання звернення-клопотання до суду на відповідний дозвіл», - розповів журналіст 11-го каналу Євген Коптєв.

 

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що відповідно до ч.8 ст.6 Цивільного процесуального кодексу, проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі.

 

«Тобто дії суду в даному випадку правомірні, оскільки Кодекс дає сторонам можливість блокувати проведення такої зйомки. Але в журналістів однаково залишається можливість бути присутніми на засіданні та використовувати диктофон», - зазначив пан Головенко.

 

Нагадаємо, 27 листопада 2014 року журналістка Ольга Юдіна подала два позови до Дніпропетровського окружного адміністративного суду щодо ненадання інформації на її запит Дніпропетровським відділенням фонду соціального страхування.  Ольга Юдіна провела розслідування і описала зловживання посадовцями Фонду на тендерах із оздоровлення дітей. Проте певну частину інформації на її запити Фонд не надав.

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду