Прикордонники не пустили в Україну знімальну групу Al Jazeera, яка їхала висвітлювати річницю подій на Майдані

Прикордонники не пустили в Україну знімальну групу Al Jazeera, яка їхала висвітлювати річницю подій на Майдані

18 Лютого 2015
5601

Прикордонники не пустили в Україну знімальну групу Al Jazeera, яка їхала висвітлювати річницю подій на Майдані

5601
Прикордонники не пустили в Україну знімальну групу Al Jazeera, яка їхала висвітлювати річницю подій на Майдані
Прикордонники не пустили в Україну знімальну групу Al Jazeera, яка їхала висвітлювати річницю подій на Майдані

16 лютого прикордонники в аеропорту «Бориспіль» не пустили в Україну знімальну групу міжнародного арабського телеканалу Al Jazeera, яка їхала в Україну з Москви висвітлювати річницю трагічних подій на майдані Незалежності. Про це у Facebook повідомив колишній співробітник Адміністрації Президента, а нині начальник рекламно-видавничого відділу Торгово-промислової палати України Олег Киселевський, підтвердивши інформацію «Детектор медіа» особисто.

 

Як розповів пан Киселевський «Детектор медіа», до України їхали директор московського бюро Al Jazeera Media Network (у Києві телеканал не має корпункту) Заур Шеож (Zaur Sheozh), продюсер Геннадій Конопльов і оператор Екбал Балаг (Ekbal Balag). В Україні знімальну групу мав супроводжувати Сафван Джулак - головний редактор інформаційного порталу UkrPress.net.

 

«Я допомагаю Al Jazeera на волонтерських засадах, - розповів «Детектор медіа» Олег Киселевський. - Річ у тім, що коли я прийшов працювати в Адміністрацію Президента в травні 2014 року, я побачив, що ми недостатньо співпрацюємо в інформаційному плані з мусульманським світом. І мені вдалося налагодити комунікацію із журналістами Al Jazeera, завдяки чому кількість матеріалів про Україну зросла».

 

Олег Киселевський наголошує, що Al Jazeera достатньо об'єктивно висвітлювала події в Україні. «Нарікань з точки зору об'єктивності ніколи не було. Вони працювали і в зоні АТО, брали інтерв'ю у Владислава Селезньова, наприклад. Саме журналісти московського корпункту приїжджали до України 24 серпня висвітлювати День Незалежності. Їхні матеріали спокійно можна було би показувати на нашому Першому національному - це щодо їх об'єктивності», - пояснив пан Киселевський.

 

За його словами, цього разу знімальна група їхала висвітлювати річницю трагічних подій на Майдані та мала домовленості про інтерв'ю з народним депутатом Ігорем Луценком, який був викрадений під час Євромайдану, зі вдовою загиблого на Майдані Володимира Бойківа Наталією Бойків, із Дмитром Кулебою з Міністерства закордонних справ. «МЗС був у курсі їхньої роботи,був поінформований про їхній візит і не був проти» - каже пан Киселевський.

 

«Коли вони прилетіли до Борисполя та проходили прикордонний контроль, прикордонники попросили надати підтвердження від МЗС. Із МЗС їм надіслали лист-підтверження. Тоді прикордонники захотіли, щоб їм ще хтось підтвердив мету візиту знімальної групи телефоном. Їм зателефонував Дмитро Кулеба, який мав давати інтерв'ю Al Jazeera, і надав таке підтвердження», - розповів пан Киселевський.

 

Однак Державна прикордонна служба, додав він, усе одно відмовила журналістам Al Jazeera у в'їзді до України, посилаючись на недостатність підтверджень мети візиту. Того ж дня, 16 лютого, знімальна група повернулася літаком до Москви.

 

Олег Киселевський припускає, що головна причина відмови їм у в'їзді - те, що журналісти Al Jazeera є громадянами РФ. «Але треба розрізняти громадян Росії, які працюють на російські ЗМІ, й тих, хто працює на іноземні ЗМІ», - вважає він.

 

На думку пана Киселевського, українська сторона має вибачитися перед знімальною групою Al Jazeera та запросити їх до України.

 

«Детектор медіа» звернеться із запитом до Державної прикордонної служби з приводу інциденту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду