Медіаорганізації пропонують президенту і уряду завершити ліквідацію Комісії із захисту суспільної моралі

Медіаорганізації пропонують президенту і уряду завершити ліквідацію Комісії із захисту суспільної моралі

12 Лютого 2015
3219

Медіаорганізації пропонують президенту і уряду завершити ліквідацію Комісії із захисту суспільної моралі

3219
Медіаорганізації пропонують президенту і уряду завершити ліквідацію Комісії із захисту суспільної моралі
Медіаорганізації пропонують президенту і уряду завершити ліквідацію Комісії із захисту суспільної моралі

Медійні громадські організації планують закликати Президента України якнайшвидше підписати Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», а уряд - здійснити усі необхідні заходи із ліквідації Національної експертної комісії України із захисту суспільної моралі (НЕК). Про це заявили учасники круглого столу «Життя після НЕК: саморегулювання чи державний контроль», який провів 12 лютого Інститут медіа права (ІМП).

 

Нагадаємо, 10 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до Закону України «Про захист суспільної моралі» (законопроект № 1647), якими було вилучено згадку про Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі (НЕК) з тіла закону. Такі зміни усувають юридичні бар'єри для ліквідації НЕК, а також змушують державні органи, до компетенції яких відноситься нагляд і контроль у сфері суспільної моралі, виконувати свої функції.

 

Учасники круглого столу обговорили першочергові кроки, які мала би здійснити влада до остаточної ліквідації НЕК, а також дискутували, яким чином мають регулюватися питання суспільної моралі і яка роль держави та саморегуляторних механізмів у цьому процесі. Лунали пропозиції щодо проведення фінансового аудиту НЕК за кілька попередніх років.

 

На думку директора ІМП Тараса Шевченка, прийняті зміни до закону усувають юридичні бар'єри для ліквідації НЕК, а також змушують державні органи, до компетенції яких відноситься нагляд і контроль у сфері суспільної моралі виконувати свої функції. Відтак, медійні громадські організації одностайно наголосили на необхідності якнайшвидшої ліквідації НЕК та припинення фінансування її з державного бюджету.

У круглому столі взяли участь представники Інститут медіа права, Незалежної асоціації телерадіомовників, Інституту розвитку регіональної преси, Української асоціації видавців періодичної преси, «Детектор медіа», «Європейської медіа платформи» та інших. Учасники заходу узгодили позиції та подальший план дій щодо ліквідації НЕК.

 

Прагнучи до діалогу та дотримання високих стандартів щодо питань моралі, етики, принципів діяльності ЗМІ, протидії інформаційної агресії, громадські організації домовилися надалі:

- закликати Президента України якнайшвидше підписати Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», а уряд - здійснити всі необхідні заходи із ліквідації Комісії із захисту суспільної моралі;

- моніторити ліквідаційний процес Комісії із захисту суспільної моралі;

- стежити, щоб фактично цей орган цензури не продовжив функціонування в іншому вигляді;

- вести діалог з церквами та суспільством для безконфліктного втілення реформи з оптимізації регулювання інформаційного простору;

- працювати над саморегулюванням засобів масової інформації (в якості альтернативи державному контролю).

 

Представники медійних громадських організацій висловили готовність до активної участі у впорядкуванні питань моралі шляхом саморегуляції. Водночас вони підкреслили, що вже існуючі державні органи з регулювання цих питань, зокрема, Національна рада з телебачення та радіомовлення і Держкомтелерадіо, повинні відповідально ставитися до покладених на них обов'язків і ефективно виконувати свою роботу.

 

Нагадаємо, голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) Василь Костицький сподівається переконати Президента України Петра Порошенка не підписувати ухвалений сьогодні закон, що створює передумови для ліквідації комісії.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3219
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду