Нацрада оголосила попередження київському «Радио Вести» за неможливість отримати запис інтерв’ю Портнова

Нацрада оголосила попередження київському «Радио Вести» за неможливість отримати запис інтерв’ю Портнова

12 Лютого 2015
4494

Нацрада оголосила попередження київському «Радио Вести» за неможливість отримати запис інтерв’ю Портнова

4494
Нацрада оголосила попередження київському «Радио Вести» за неможливість отримати запис інтерв’ю Портнова
Нацрада оголосила попередження київському «Радио Вести» за неможливість отримати запис інтерв’ю Портнова

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження київському «Радио Вести» (ТОВ «ТРК Дивосвіт») «за перешкоджання Національній раді у здійсненні контролюючих та наглядових повноважень». Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 12 лютого, через те що так і не зміг отримати від «Радио Вести» запис ефіру 16 грудня, у якому було інтерв'ю екс-заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова. На цей ефір Нацраді поскаржилися слухачі, які вбачають у висловах спікера ознаки розпалювання ворожнечі, тож регулятор хотів провести моніторинг.

 

Заступник голови Нацради Григорій Шверк нагадав, що Нацрада одразу після ефіру 16 грудня звернулася до «Радио Вести» по його запис. Але компанія так і не отримала листа, тому що змінила адресу, не попередивши регулятора. «Ми зробили ще кілька спроб розшукати компанію. Знайшли за третьою адресою, яка не була вказана в документах. І за цей час сплив термін (14 днів), протягом якого компанія зобов'язана зберігати записи ефіру. На минулому засіданні ми попросили представника надати записи. Але вони, очевидно, в них уже не збереглися», - розповів пан Шверк.

 

«Так, на жаль, не збереглися», - підтвердила представник «Радио Вести» Олена Водолажко.

 

Зі слів Олени Водолажко, керівництво радіостанції прийняло рішення про зміну адресу 27 січня, а 29 січня ці зміни зафіксував державний реєстратор, і цього ж дня компанія подала заяву про переоформлення ліцензії. Вона запевнила, що компанія вирішила змінити адресу ще до того, як Нацрада призначила їй позапланову перевірку і публічно на засіданні 29 січня звернулася по запис ефіру.

 

«Ми дійсно розглядали це питання 29 січня. Але, як відомо, 23 січня на сайті Національної ради було опубліковано порядок денний засідання. Тому моя думка - що всі зміни в адресах компанія почала після 23 січня», - важає член Нацради Владислав Севрюков.

 

Він також повідомив, що інтерв'ю Андрія Портнова дуже оперативно, буквально на наступний день після звернення Нацради, зникло навіть із сайту «Радио Вести».

 

«Пояснення компанії досить ґрунтовні, - зауважив Григорій Шверк. - Але зверну увагу, що Національна рада надіслала лист завчасно, очікуючи, що ми отримаємо записи ефіру. В результаті сталося так, що ми не отримали запису ефіру і не змогли виконати свої повноваження з точки зору закону про телебачення і радіомовлення і закону про Національну раду. У мене питання: що порушила Національна рада в цьому процесі, що ми не змогли отримати документи?».

 

На думку Олени Водолажко, ані Нацрада, ані радіокомпанія нічого не порушили: «Ми вважаємо, що сталося непорозуміння. Компанія не мала на меті приховувати щось, не мала мотивації сховатися від листів. Ми ще до кінця не з'ясували, хто винен, чому ми не отримали лист - чи це пошта, чи це орендодавець».

 

За словами пана Шверка, Андрій Портнов публічно підтверджує (наприклад, у коментарі агентству «Українські новини»), що давав інтерв'ю «Радио Вести», надає тези цього інтерв'ю і засуджує нападки Нацради на «Радио Вести».

 

На думку першого заступника голови Нацради Ольги Герасим'юк, «Радио Вести» демонструє некоректне і недружнє ставлення до Нацради. «У мене є підозри, що радіокомпанія веде з нами нечесну гру», - сказала вона.

 

Члени Нацради одноголосно підтримали рішення взяти до відома результати позапланової перевірки щодо зміни ТРК «Дивосвіт» адреси (адже компанія вчасно подала заяву про переоформлення ліцензії), але водночас - оголосити попередження за перешкоджання Національній раді у здійсненні контролюючих і наглядових повноважень.

 

Нагадаємо, Нацрада призначила позапланову перевірку ТОВ «ТРК "Дивосвіт"», яке мовить у Києві як «Радио Вести», 29 січня - через те, що компанія змінила адресу, не попередивши регулятора, унаслідок чого Нацрада не змогла надіслати компанії лист щодо запису ефіру з Андрієм Портновим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4494
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду