Спільнота London Euromaidan закликала українські ЗМІ називати війну війною

Спільнота London Euromaidan закликала українські ЗМІ називати війну війною

29 Січня 2015
2718

Спільнота London Euromaidan закликала українські ЗМІ називати війну війною

2718
Спільнота London Euromaidan закликала українські ЗМІ називати війну війною
Спільнота London Euromaidan закликала українські ЗМІ називати війну війною

Учасники спільноти London Euromaidan зі своєї сторінки на Facebook звернулися до українських ЗМІ і закликали журналістів вибудувати чітку інформаційну лінію та єдину термінологію щодо подій на сході України.

 

Як відзначають учасники спільноти, новостворене Міністерство інформаційної політики досі не запровадило єдину державну інформаційну політику.

 

Також українські ЗМІ, на думку активістів, не застосовують адекватної подіям термінології. «Це війна, не "АТО", це російська армія, а не "сепаратисти-ополченці", це зовнішня агресія, не "теракти"!», - акцентують у спільноті London Euromaidan.

 

Також учасники спільноти зауважують на відсутність у теле- й радіоефірах більшості мовників «інструктивних повідомлень та програм про те, як готуватись та діяти громадам на окупованих територіях та поза їх межами», і наполягають терміново почати інформувати людей про те, як поводити себе на окупованій території та поза нею.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст звернення повністю:

 

«Звернення до всіх редакторів ЗМІ України від London Euromaidan

 

Лондон, 26 січня 2015 р.

 

Це війна, не "АТО", це російська армія, не "сепаратисти-ополченці", це агресія, не "теракти".

 

Україна вже майже рік в стані війни, а в інформаційному просторі країни, яка потерпає від зовнішньої військової агресії, досі нема єдиної термінології та підходу до визначення подій, що відбуваються. Ми так і не дочекались оперативного впровадження єдиної державної інформаційної політики від нового Міністерства інформаційної політики.

 

Дурити себе, все суспільство, та весь світ ціною тисяч життів українців це злочинно. Тому звертаємось ще раз до Вас, редакторів ЗМІ в Україні, та всіх патріотів, хто має вплив на медіа на національному та місцевому рівнях. Ми наполягаємо на використанні адекватної подіям термінології: це війна, не "АТО", це російська армія, а не "сепаратисти-ополченці", це зовнішня агресія, не "теракти"!

 

Також хочемо звернути увагу, що у фактично військовий час кожен має бути готовий до обставин, що загрожують життю та безпеці, і має бути проінформований і підготовлений належним чином.

 

Наші активісти були шоковані в Україні тим, що переважна більшість теле-каналів та радіо-станцій досі не транслює інструктивних повідомлень та програм про те, як готуватись та діяти громадам на окупованих територіях та поза їх межами. Тому наполягаємо терміново почати інформувати людей про наступні речі:

- в зоні військових дій (окуповані території): як вести партизанську боротьбу проти окупантів; інструкції з цивільної оборони та евакуації; як поводитись мирним мешканцям, які способи й контакти для виїзду; які адреси бомбосховищ; які поради від військових по використанню зброї та засобів захисту; перша медична допомога; юридичні поради для переселенців; тощо

- поза зоною військових дій: в яких лікарнях поранені потребують допомоги; які способи/контакти допомоги військовим; контакти чергових-гарячих ліній; заклик до всього населення бути пильним й повідомляти про підозрілих; інструктаж - по медичній допомозі; які шляхи для евакуації в разі нападу; як готуватись до мобілізації; де придбати замовити необхідне спорядження; хто відповідає за роботу з населенням в кожному населеному пункті; мотиваційні сюжети про українську армію та героїв-захисників.

 

Це вкрай потрібно робити, оскільки населення має бути повністю мобілізованим й бути інформаційно готовим до будь-якого розвитку подій. Такий інструктаж не має викликати паніку, а має бути професійним та інформативним, мотивуючим до конструктивних дій. Військових експертів, волонтерів та відповідальних чиновників вистачає, щоб авторитетно висвітлити питання цивільної оборони. Такі програми мають виходити регулярно 3-4 рази на день. Це війна.

 

Ми віримо, що, навіть покладаючись на власні сили та інформаційні ресурси, можна належним чином впровадити інформаційну стратегію по всій країні. Самоорганізація населення й допомога засобів масової інформації, можуть врятувати країну у цей нелегкий час.

 

Сподіваємось на Ваші розуміння та підтримку.

 

London Euromaidan

 

PS. Прохання до всіх небайдужих поширити це звернення та переслати персонально вашим знайомим журналістам та редакторам».

 

Нагадаємо, в Європейському Союзі висловили сумнів щодо доцільності створення в Україні Міністерства інформаційної політики. Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістівКомітет захисту журналістів«Репортери без кордонів». Українська журналістська спільнота від початку виступала проти створення Мінінформполітики.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook London Euromaidan

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2718
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду