СБУ не порушувала кримінальне провадження стосовно Руслана Коцаби – офіційна відповідь

СБУ не порушувала кримінальне провадження стосовно Руслана Коцаби – офіційна відповідь

28 Січня 2015
3822

СБУ не порушувала кримінальне провадження стосовно Руслана Коцаби – офіційна відповідь

3822
СБУ не порушувала кримінальне провадження стосовно Руслана Коцаби – офіційна відповідь
СБУ не порушувала кримінальне провадження стосовно Руслана Коцаби – офіційна відповідь

Служба безпеки України не порушувала кримінальні провадження стосовно франківського журналіста Руслана Коцаби за його заклики до масової відмови від мобілізації до українського війська. Про це йдеться у відповіді Головного слідчого управління СБУ на запит Інституту масової інформації (ІМІ) з цього приводу.

 

Нагадаємо, 20 січня повідомлялося, що СБУ відкрила кримінальне провадження проти журналіста з Івано-Франківська Руслана Коцаби за відеозвернення до Президента України, де він закликає українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан.

 

«Повідомляємо, що згідно з відомостями, які внесені в Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчими органів безпеки кримінальні провадження стосовно Руслана Коцаби не розпочиналися та він не затримувався», - йдеться у відповіді заступника начальника Головного управління СБУ Б.Тиводаря за 27 січня.

 

Водночас Руслан Коцаба заявив російському інформагентству «РИА Новости», що проти нього відкрито кримінальне провадження: «Я був в СБУ, вони мені підтвердили, що, дійсно, є справа, оперативні заходи... Але, при цьому, вони сказали, що у мене є свобода пересування, я ніяку підписку про невиїзд не підписував. Це нормально - я плачу податки, за які вони непогано "жирують", так нехай перевіряють, це їх прямий обов'язок. Боже! Я вільна людина у поки ще вільній країні. І я впевнений, що роблю все законно і морально».

 

В коментарі ІМІ прес-секретар УСБУ в Івано-Франківської області Марія Римар пояснила, що слідчим відділом розпочато досудове розслідування за ч.1 ст. 111 ККУ (державна зрада) за заявою громадянина. Однак Руслан Коцаба, зауважила пані Римар, не має ніякого процесуального статусу у справі. «Він не має ні статусу свідка, ні статусу підозрюваного», - зазначила Марія Римар.

 

Вона заявила також, що інформація, що пана Коцабу викликали на допит, не відповідає дійсності. «До УСБУ він прийшов за власної ініціативи. Він підійшов до слідчого запитати, чи має право виїжджати на Донбас. Слідчий зауважив, що Руслан Коцаба наразі не має ніякого статусу, а якщо буде змінено статус, то його відповідно повідомлять», - додала прес-секретар.

 

Нагадаємо, громадський активіст Тарас Дем'янів звернувся до СБУ із заявою про скоєння кримінального злочину згідно ст. 111 та 336 ККУ, звинувативши франківського журналіста Руслана Коцабу в державній зраді та ухиленні від мобілізації. Журналісти видання versii.if.ua запитали  начальника управління СБУ у Івано-Франківській області Миколи Найдича, як відреагувало управління на таку заяву. За його словами, діям журналіста буде надана належна правова оцінка і згодом оприлюднять рішення правоохоронних органів.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду