Міжнародні медіа-організації вимагають звільнити російського журналіста-розслідувача Рєзніка

Міжнародні медіа-організації вимагають звільнити російського журналіста-розслідувача Рєзніка

24 Січня 2015
2597

Міжнародні медіа-організації вимагають звільнити російського журналіста-розслідувача Рєзніка

2597
Міжнародні медіа-організації вимагають звільнити російського журналіста-розслідувача Рєзніка
Міжнародні медіа-організації вимагають звільнити російського журналіста-розслідувача Рєзніка

Міжнародна федерація журналістів (IFJ), Європейська федерація журналістів (EFJ) та їхня філія - Спілка журналістів Росії (СЖР) закликала звільнити російського репортера-розслідувача і блоґера Сергія Рєзніка, засудженого ще до 3 років ув'язнення, повідомляє сайт EFJ.

 

Це максимальне покарання, якого під час повторного розгляду його справи у Ростові-на-Дону вимагав прокурор. Ув'язнений у листопаді 2013-го Рєзнік, згідно з попереднім вироком, мав вийти на волю у травні цього року.

 

«Міністр закордонних справ Росії, - заявив президент МФЖ Джим Бумела (Jim Boumelha), - брав участь після нападу на Charlie Hebdo у паризькому марші на підтримку свободи слова. Натомість чимало журналістів у Росії позбавлені можливості інформувати громадськість».

 

Віце-президент ЄФЖ Надія Ажгикіна  (Nadezda Azhgikhina) відзначила, що вирок Рєзніку «може бути використаний для цензури стосовно інших журналістів». «Очевидно те, - сказала вона, що це - нова форма тиску на незалежних репортерів. Існує дуже важлива проблема для російської блоґосфери. Адже десятки журналістів публікують свої розслідування у блоґах, щоб уникнути цензури у медіа».

 

Представники міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF) засудили вирок Сергію Рєзніку як вияв «затятого судового свавілля, мета якого - змусити замовкнути його критичний голос».

 

Медіаорганізація наполягає на тому, щоб, зрештою, за касацією був проведений новий, справедливий процес стосовно журналіста, який «невтомно викривав корупцію місцевих еліт».

 

Сайт MediaSapiens відзначив, що RSF сприяла світовому розголосу справам Рєзніка та його колеги Олександра Толмамова із Ростова-на-Дону.

 

Координатор програми з Європи й Центральної Азії Комітету захисту журналістів (CPJ) Ніна Огнянова (Nina Ognianova) заявила: «Російських урядовців вочевидь не вдовольняє півторарічний тюремний строк Сергію Рєзніку. Вони вважать, що це достатньою мірою не залякало його та інших журналістів».

 

Речниця КЗЖ закликала російську владу за апеляцією скасувати «дивний» вирок і відмовитися від переслідування журналіста за його критичні матеріали.

 

Нью-йоркська медійна організація розслідувала напад на Сергія Рєзніка.

 

22 січня суд у Ростові-на-Дону визнав ув'язненого Сергія Рєзніка винним у сфабрикованому звинуваченні та в образах поліцейського і заступника місцевого прокурора і подовжив йому термін покарання у виправній колонії.

 

 

 

Новий вирок включає заборону йому протягом двох років після відбуття терміну займатися журналістикою.

 

Сергій Рєзнік відомий своїми репортерським розслідуваннями діяльності ростовського губернатора Василя Голубєва та місцевих правоохоронних відомств.

 

Під час першого судового процесу у листопаді 2013 року йому було винесено вирок - півтора року позбавлення волі у колонії загального режиму. Рєзніку інкримінували звинувачення у використанні онлайн-блоґу LiveJournal для «публічних образ» голови комісії й члена арбітражного суду Ростовської області.

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото -  kavkaz-uzel.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2597
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду