НСЖУ виступила за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні – підтримала Томенка

НСЖУ виступила за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні – підтримала Томенка

15 Січня 2015
3083

НСЖУ виступила за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні – підтримала Томенка

3083
НСЖУ виступила за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні – підтримала Томенка
НСЖУ виступила за помірковане впровадження суспільного мовлення в Україні – підтримала Томенка

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) виступила за ґрунтовне доопрацювання законопроекту №1357 про суспільне мовлення до розгляду в другому читанні. Активісти та юристи НСЖУ готові долучатися до дискусій щодо внесення необхідних законодавчих правок, аби зрештою було прийнято поміркований законопроект, що дозволить зберегти в Україні регіональних мовників. Про це йдеться в заяві НСЖУ, поширеній 14 січня.

 

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Законопроект проголосовано за основу з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар («Народний фронт») і Миколою Томенком («Блок Петра Порошенка»).

 

Як наголошує перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, Спілка підтримує пропозиції Миколи Томенка про те, що реформування має проводитися окремо для Національного телебачення, окремо для Національного радіо та окремо - для обласних телерадіокомпаній.

 

«НСЖУ підтримує реформування державного телерадіомовного сегменту, але водночас виступає за виважений підхід, який не поставить обласні телекомпанії та великі редакційні колективи на межу закриття і безробіття», - наголосив Сергій Томіленко.

 

Перший секретар НСЖУ зауважує: під час його зустрічей, які відбулися минулого року з колективами регіональних ТРК, зокрема, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської та інших, журналісти говорили про свою підтримку процесу реформування, але закликали медіа-експертів до тіснішого спілкування з представниками регіональних ТРК, аби напрацювати єдину помірковану позицію щодо створення суспільного мовлення.

 

НСЖУ поділяє точку зору, що в поправках, на яких наполягає Микола Томенко (який є автором альтернативного законопроекту № 1357-1 про суспільне мовлення), передбачається створення окремих юридичних осіб для телебачення і радіо, можливість створення регіональних суспільних мовників та заборона на відчуження і приватизацію майна.

 

Як відомо, більшість медійних громадських організацій не підтримують законопроекту Миколи Томенка, вважаючи його спробою затягнути процес створення суспільного мовлення. Гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив, що при внесенні правок пана Томенка, навряд чи залишиться на своїй посаді.

 

Нагадаємо, 10 грудня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект №1357 «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України». Законопроект передбачає внесення низки суттєвих змін до законів «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про приватизацію державного майна», «Про телебачення і радіомовлення», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Зокрема, ці зміни визначають юридичний статус і базу утворення Національної суспільної телерадіокомпанії України, змінюють систему фінансування НСТУ, порядок формування наглядової та редакційної рад, а також гарантують отримання ліцензій і майна. Вони мають на меті вдосконалити закон про суспільне мовлення.

 

Натомість народний депутат Микола Томенко 23 грудня зареєстрував альтернативний законопроект №1357-1 «Про внесення змін до Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення" (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення)», яким запропоновував свій варіант організаційно-правової форми НСТУ. На його думку, мають бути окремо дві юридичні особи: телебачення і радіо.

 

26 грудня члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 1357-1 «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення» (щодо створення регіонального суспільного телерадіомовлення), внесений народним депутатом України Миколою Томенком.

 

26 грудня рух «Стоп цензурі!», медіагрупа Реанімаційного пакету реформ (РПР-Медіа) та низка медійних громадських організацій («Центр UA», ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Інститут медіа права) висловили протест проти спроб затягнути процес створення суспільного мовлення в Україні - саме так вони розцінили законопроект Миколи Томенка.

 

29 грудня Президент України Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що зацікавлений у тому, щоб в Україні було суспільне мовлення і щоб воно ефективно працювало на державу, на суспільство. Він також заперечив, що в Адміністрації Президента України блокується ухвалення необхідних змін до закону про суспільне мовлення, напрацьованих медіаюристами та Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, оскільки радник Президента з гуманітарних питань Микола Томенко зареєстрував альтернативний законопроект.

 

12 січня рух «Стоп цензурі!» вдруге висловив своє занепокоєння черговим сплеском протидії створенню суспільного мовлення в Україні. Таку заяву рух поширив, реагуючи на законопроект Миколи Томенка та на заяву колективу Національної радіокомпанії України щодо його небажання входити до єдиної Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

13 січня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект № 1357 про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України, внесений Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики, але з урахуванням до другого читання пропозицій, виголошених з трибуни народними депутатами Вікторією Сюмар («Народний фронт») і Миколою Томенком («Блок Петра Порошенка»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3083
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
член НСЖУ
3390 дн. тому
"Спілка підтримує пропозиції Миколи Томенка" А я як член НСЖУ не підтримую позицію Томенка, вона хуторянська, антиреформаторська... так що пану Томіленку від свого імені потрібно підтримувати пропозиції Томенка, ніхто йому в обласних організаціях таких повноважень не давав.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду