У Росії засудили до семи років тюрми фігуранта справи Олега Сенцова, ще двом - подовжили арешт (ДОПОВНЕНО)

У Росії засудили до семи років тюрми фігуранта справи Олега Сенцова, ще двом - подовжили арешт (ДОПОВНЕНО)

25 Грудня 2014
3542

У Росії засудили до семи років тюрми фігуранта справи Олега Сенцова, ще двом - подовжили арешт (ДОПОВНЕНО)

3542
У Росії засудили до семи років тюрми фігуранта справи Олега Сенцова, ще двом - подовжили арешт (ДОПОВНЕНО)
У Росії засудили до семи років тюрми фігуранта справи Олега Сенцова, ще двом - подовжили арешт (ДОПОВНЕНО)
Сьогодні, 25 грудня, Міський районний суд Москви визнав громадянина України Геннадія Афанасьєва, одного з фігурантів справи з обвинувачення українського режисера Олега Сенцова та інших громадян України у тероризмі, винним і засудив його до семи років позбавлення волі. Про це повідомляє RBK.Ru.

 

Справу пана Афанасьєва було виділено в окреме провадження. Ще одним фігурантом так званої справи «про диверсійно-терористичну групу в Криму» є український режисер Олег Сенцов.

 

Процес над Геннадієм Афанасьєвим був частково закритим, оскільки частина матеріалів справи перебувала під грифом «таємно». У результаті суд визнав його винним за частиною 2 статті 205 КК РФ (терористичний акт). Сім років позбавлення волі він повинен відбувати у російській колонії суворого режиму та ще отримає півтора року обмеження свободи.

 

Сьогодні, 25 грудня, Лефортовський суд Москви продовжив термін утримання під вартою українських активістів Олександра Кольченка і Олексія Чірнія, які звинувачуються у підготовці терактів в Криму, до квітня 2015 року. 

 

Про затримання в Криму підозрюваних, яких назвали «членами диверсійно-терористичної групи «Правого сектора»», прес-служба ФСБ повідомила 30 травня. Як поінформували громадськість представники спецслужби, «основною метою злочинної діяльності групи було вчинення диверсійно-терористичних актів у містах Сімферополь, Ялта та Севастополь, а в подальшому - знищення низки об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач».

 

Як стверджує ФСБ, Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв, Олексій Чірній та Олександр Кольченко в ніч з 8 на 9 травня збиралися влаштувати вибухи саморобних бомб біля меморіалу «Вічний вогонь» і пам'ятника Леніну в Сімферополі (Крим). До цього, 14 і 18 квітня, вони, за версією ФСБ, підпалили офіси громадської організації «Російська громада Криму» і партії «Єдина Росія» в Сімферополі.

 

Нагадаємо, 24 жовтня Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу захисту щодо скасування рішення про продовження арешту українського кінорежисера Олега Сенцова, якого тримають у СІЗО у Москві.  Таким чином суд не задовольнив скаргу адвокатів пана Сенцова, які наполягали на зміні запобіжного заходу підзахисному у вигляду утримання під вартою, що був призначений раніше Лефортовським районним судом Москви. На думку судової колегії, «лише ізоляція Сенцова забезпечить інтереси правосуддя». Раніше Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисерові до 11 січня 2015 року.

 

Лідер партії «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявляє, що у Росії зростає загроза життю  незаконно утримуваних українських громадян, яких звинувачують у військових злочинах і тероризмі.  За її словами, «зараз в закритому режимі готуються зміни до законодавства Росії щодо застосування смертної кари».

 

Громадяни України Олег Сенцов, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) на території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

У листопаді Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова, Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. 12 грудня Генеральна прокуратура РФ  змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, заявивши, що Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв і Олександр Кольченко  можуть вважатися громадянами Росії, а громадянином України є тільки Олександр Чірній, який подав заяву про збереження українського громадянства.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду