Надія Савченко в інтерв’ю російській «Новой газете» заявила, що вона не вбивця

Надія Савченко в інтерв’ю російській «Новой газете» заявила, що вона не вбивця

23 Грудня 2014
6134

Надія Савченко в інтерв’ю російській «Новой газете» заявила, що вона не вбивця

6134
Надія Савченко в інтерв’ю російській «Новой газете» заявила, що вона не вбивця
Надія Савченко в інтерв’ю російській «Новой газете» заявила, що вона не вбивця

Українська льотчиця, народний депутат від фракції «Батьківщина» Надія Савченко дала письмове інтерв'ю російському виданню «Новая газета». Публікація, автором якої стала відома російська журналістка Олена Масюк, з'явилась на сайті газети 22 грудня.

 

Журналістка повідомляє, що змогла отримати письмові відповіді на свої питання, а також усні коментарі під час відвідин Надії Савченко у якості члена Громадської спостережної комісії.

 

Надія Савченко підтвердила, що визнає себе виключно військовополоненою і політв'язнем.

 

Вона також розповіла подробиці свого полону. «Затримували мене «ополченці» незаконного збройного формування батальйону "Заря" в Луганській області в ході зустрічного бою. Ми нарвалися на засідку. Так, при затриманні били прикладами автоматів, силою тримали, обшукували, мародерничали, кричали, що вони мене, суку-снайпершу, по колу пустять. Але це нормальна первинна реакція на війні. Потім охололи і зверталися з полоненими нормально. Звірами вони не були», - написала громадянка України.

 

«Вперше цього священика (не може Божий чоловік так брехати) я побачила по телевізору, коли сиділа в СІЗО-3 у Воронежі. Наживо його ніколи не зустрічала і нічого подібного, що він розповідає, ні з ним, ні взагалі з будь-якою людиною не робила. Я солдат, а не маніяк-вбивця, і у мене здорова психіка. В Інституті Сербського це підтвердили», - сказала пані Савченко.

 

Вона також назвала фарсом слідчі дії РФ і обвинувачення на свою адресу. «Можу сказати, що всі слідчі дії, які наді мною проводять, - це суцільний фарс, а всі заяви - брехня! Вони самі організували моє викрадення, про це мені ще «ополченці» в Луганську сказали. Впевнена, що так вони вчинили не тільки зі мною, а ще з багатьма українцями, яких вони точно так само викрали з України...Мене продали або обміняли на зброю і підтримку від Росії "ополченці" батальйону "Заря". Перевозили мене в наручниках з мішком на голові в продовження 8 годин, шістьма машинами під збройним конвоєм», - заявила льотчиця.

 

Надія Савченко також відповіла на питання, чому стала балотуватись у Верховну Раду. «Можна сидіти і нити, що в усьому винна влада, а можна - не боятися брати відповідальність на себе. Хочеш зробити щось добре, зроби це сам. Не можу з упевненістю обіцяти, що у мене все вийде відразу і бездоганно, але обіцяю, що зроблю все понад можливого, що в людських силах, щоб Україна була вільною і сильною державою, а українці пишалися своєю самобутністю і самодостатністю», - сказала вона.

 

На деякі питання російської журналістки відповів адвокат українки Ілля Новіков. У відповідь на питання, як слідству вдалось визначити, що саме Надія Савченко причетна до загибелі журналістів каналу «Россия 1», захисник Надії Савченко відповів: «Вони просто бояться зізнатися, що помилилися, назвавши Савченко винною. Ми, адвокати, уявляємо собі розвиток подій так: після загибелі журналістів хтось із ЛНР, в порядку особистої ініціативи або за запитом з Москви, вирішив передати Савченко у вигляді «подарунка»: мовляв, «тримайте, ми зловили навідницю». Тиждень її тримали під охороною, формально не затримуючи, і слідчий Дмитро Маньшин з Москви допитував її. Саме ця людина могла розібратися в ситуації і зупинити всю цю маячню в зародку. Він або його начальство не стали цього робити, а після публічного оголошення про арешт Савченко у них не залишилося легкого способу відіграти назад».

 

Він також повідомив російським читачам, що Надія Савченко стала депутатом Верховної Ради, в січні вона стане депутатом ПАРЄ, «і владі Росії вже кілька разів оголосили, що без її звільнення санкції не будуть зняті».

 

Нагадаємо, в письмовому інтерв'ю інформагентству УНІАН Надія Савченко  заявила, що не наводила мінометний вогонь  на журналістів каналу «Россия 1», загиблих під Луганськом.  «Російські журналісти загинули від розриву мінометної міни. В тому бою мінометів з боку Збройних сил України не було. І мінометний вогонь я не наводила, тим більше - по людям без зброї. Журналісти потрапили під вогонь своїх же сепаратистів. Це мені сказали «ополченці», коли я ще була у полоні в Луганську», - заявила пані Савченко.

 

2 липня слідчий комітет Росії (СК) пред'явив звинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина громадянці України, військовій льотчиці Надії Савченко. 16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках. 

 

17 грудня Марк Фейгін заявив, що дані білінгу її мобільного телефону доводять алібі його підзахисної і її непричетність до загибелі російських журналістів під Луганськом. Інший адвокат льотчиці Ілля Новіков повідомив, що дані білінгу мобільних телефонів як його підзахисної, так і загиблих російських журналістів будуть «сьогодні-завтра» передані у слідчі органи РФ.

 

Водночас адвокат Микола Полозов заявив, що Надія Савченко може бути звільнена наприкінці січня після отримання статусу делегата від України у Парламентській Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). З набуттям нею дипломатичного імунітету РФ не матиме права утримувати українську громадянку у СІЗО і переслідувати її у кримінальній справі за звинуваченням у загибелі журналістів каналу «Россия 1».

 

22 грудня стало відомо, що Московський міський суд відхилив скаргу української льотчиці, народного депутата («Батьківщина») Надії Савченко і залишив її під арештом. У відповідь вона заявила, що продовжить безстрокове голодування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6134
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду