Журналіст «Інтера» спростовує звинувачення у розсекречуванні українських бійців

Журналіст «Інтера» спростовує звинувачення у розсекречуванні українських бійців

23 Грудня 2014
5190

Журналіст «Інтера» спростовує звинувачення у розсекречуванні українських бійців

5190
Журналіст «Інтера» спростовує звинувачення у розсекречуванні українських бійців
Журналіст «Інтера» спростовує звинувачення у розсекречуванні українських бійців

Веніамін Трубачов, журналіст компанії «Національні інформаційні системи» («НІС»), що виробляє новини для телеканалу «Інтер», заявив «Детектор медіа», що не згодний із звинувачуваннями користувачів Facebook, які з'явились після інформації щодо погроз на адресу репортера з боку командира 93-ї механізованої бригади.

 

Нагадаємо, деякі користувачі соцмережі заявили, що у селищі Піски на Донеччині журналісти «Інтера» фіксували на відео позиції української артилерії, і в репортажі «показали всьому сепарському світу обличчя командирів бригади, з прізвищами та посадами».

 

20 грудня Веніамін Трубачов на своїй сторінці у Facebook повідомив що у Пісках командир 93-ї дніпропетровської механізованої бригади Олег Мікац погрожував розстрілом знімальній групі «Інтера» і кореспонденту іноземного міжнародного агентства.

 

Як розповів журналіст, у його прямому включенні 19 грудня імена та позивні вказані з особистої згоди бійців. «Обличчя добровольці не приховували і дозволили показувати їх. Це дуже легко перевірити: вони служать у батальйоні ОУН в Пісках. Їх можна знайти через штаб. Я ніколи не знімаю і не показую наших солдатів без їх згоди».

 

У відповідь на запитання «Детектор медіа», навіщо пан Трубачов називав у своєму пості у Facebook ім'я та прізвище командира 93-ї бригади, він зазначив: «Це людина публічна. Він балотувався в парламент. Ні для кого не секрет, хто він такий. Тим більше, для супротивника. Зараз його підлеглі комбати проводять в донецькому аеропорту ротацію через блокпости сепаратистів. Це здається чимось нереальним, але зараз саме так йдуть справи. Олег Мікац все це прекрасно знає. Тільки, ймовірно, не хоче, щоб про це знала громадськість. Припускаю, це головна причина його поведінки по відношенню до журналістів. Коли він погрожував мені розстрілом - він представився, назвав своє ім'я і прізвище і сказав: "Мені похер, розповідай кому хочеш, скаржся, кому хочеш". Є десятки свідків цього інциденту і відеодокази. Додам, що це найцензурніші слова, що я від нього почув».


На думку кореспондента, українських солдатів, навпаки, важливо показувати по телебаченню. «Дуже важливо показувати наших солдатів щодня, тому що телевізор дивляться їхні родичі та друзі та бачать, що хлопці живі. Часто військові через наш ефір можуть передати привіт близьким. Це має бути важливо не тільки для нас, але і для таких командирів, які повинні не ганяти журналістів, а сприяти роботі на передовій», - переконаний журналіст.

 

За словами репортера, він висвітлює військові події вже півроку й за цей час не мав жодного конфлікту з українськими військовими.

 

Також Веніамін Трубачов розповів, за яких саме обставин пан Мікац, як він стверджує, погрожував журналісту. «Ми знімали в підвалі напівзруйнованого будинку. Записували інтерв'ю з бабусею Іриною Петренко, яка там мешкає. Того дня ми з нашими військовими не спілкувалися і ніяких позицій артилерії не знімали. Коли ми вийшли на подвір'я її будинку, там проїжджав командир бригади 93-й бригади Олег Мікац і почав погрожувати розстрілом. Він вирішив, що журналісти в селищі Піски працювати не можуть. Причин він не назвав. За день до цього була подібна ситуація - він зажадав підтвердження акредитації. Я йому пояснив, що наша знімальна група акредитована в АТО, про що є відповідні дані в штабі АТО і СБУ. На що він відповів: "Мені похер, зібралися і поїхали". Дуже сумно, що журналісти це чують саме від нашого військового».

 

Веніамін Трубачов також додав, що шкодує, що «Мікац більше турбується про свої погони, ніж про те, щоби наші глядачі знали, к наші воюють, як перемагають -  і супротивника,  і чиновницьке свавілля».  «Дуже сподіваюся, в Міноборони міністр Поторак вважає так само. І мені особисто не настільки важливо, коли і хто навчить Мікаца поважати роботу журналістів. Мені важливо мати можливість виконувати свою роботу безперешкодно», - підсумував репортер.

 

Нагадаємо, у Міноборони ТК повідомили, що після інциденту із погрозами пана Мікаца відбулася розмова вищого керівництва Міноборони з цим військовослубовцем, його діям і висловлюванням буде надано оцінку й буде прийнято виважене рішення. «Але варто зазначити, що журналіст, працюючи в зоні АТО, також діяв непрофесійно», - повідомила «Детектор медіа» прес-секретар Міністерства оборони Вікторія Кушнір.

 

Варто зауважити, що 16 грудня Веніамін Трубачов повідомляв у Facebook, що ротації українських військових може вільно знімати російський телеканал LifeNews.

 

«Традиційно українським журналістам це знімати заборонено. Зате Моторола і LifeNews ходять і перевіряють кожну кишеню українських армійців. Тільки не кричіть знову, що це фейк. Це реальність», - пише журналіст і надає на підтвердження відео.

 

Нагадаємо, згідно моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) з 1 березня по 30 листопада в Україні зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 - у Донецькій та 89 - у Луганській областях. В ІМІ зафіксували 132 випадки побиття журналістів, 128 фактів цензури, 115 перешкоджань законній професійній діяльності, 75 викрадень чи незаконних затримань журналістів, 70 випадків погроз і залякувань, 59 нападів на офіси ЗМІ. Також в зоні бойових дій АТО за цей час загинуло шестеро журналістів.

 

15 грудня стало відомо, що Олексія Дмитрашківського відкликають з посади речника антитерористичної операції (АТО) через анонімну скаргу зі звинуваченнями в перешкоджанні роботи журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5190
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Serhiy
3449 дн. тому
«Дуже важливо показувати наших солдатів щодня, тому що телевізор дивляться їхні родичі та друзі та бачать, що хлопці живі» --- Нічого розумнішого не придумав? Усіх щодня не покажеш, а хлопці й без тебе можуть із рідними зв'язатися. Якщо попросили тебе зникнути, значить були на те причини. А скаржитися на людей, які і твоє життя захищають від ворога - принаймні недостойна річ. Підленький журналіст пішов... чи це тільки на Інтері?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду