Сергій Сакадинський уже 110 днів у полоні, Роман Черемський – майже 100

Сергій Сакадинський уже 110 днів у полоні, Роман Черемський – майже 100

20 Листопада 2014
5796
20 Листопада 2014
15:03

Сергій Сакадинський уже 110 днів у полоні, Роман Черемський – майже 100

5796
Сергій Сакадинський уже 110 днів у полоні, Роман Черемський – майже 100
Сергій Сакадинський уже 110 днів у полоні, Роман Черемський – майже 100

Головний редактор інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський уже 110 днів перебуває в полоні «ЛНР», а харківський фрілансер, журналіст часопису «Український простір» Роман Черемський - майже 100 днів у полоні «ЛНР».

 

Сергія Сакадинського досі утримують у Луганську, у так званій «військовій комендатурі ЛНР». Про це «Детектор медіа» повідомила його дружина Марія Гавак.

 

 

Минулого тижня луганські журналісти повідомляли, що Сергія Сакадинського перевели з підвалу 5-го гуртожитку Східноукраїнського національного університету ім. Даля (Луганськ) до міста Красного Луча. Пані Гавак каже, що вона не знає, чи перевозили її чоловіка, але станом на тепер він, за її даними, досі утримується в Луганську.

 

Представники «ЛНР» ніколи не пояснювали Марії Гавак, чому так довго утримують її чоловіка та коли його відпустять. За її словами, перші три з половиною місяці його утримувала група швидкого реагування «Бетмен» (батальйон добровольців «ЛНР»), потім його перевели до «військової комендатури ЛНР», де обіцяли розібратися, чому батальйон утримував журналіста так довго.

 

За словами Марії Гавак, вона контактує з місією ОБСЄ в Луганську, і, за її даними, Сергія Сакадинського включено до списку полонених, який складає ОБСЄ. «Детектор медіа» уточнює цю інформацію в речника місії ОБСЄ.

 

Роман Черемський також перебуває в Луганську. Про це «Детектор медіа» повідомив його брат Костянтин Черемський. «Через волонтерів точно встановлено, що він живий, його утримують у Луганську. Начебто його бачили в одному з приміщень "міноборони ЛНР"», - розповів пан Черемський, уточнивши, що сам він востаннє спілкувався зі своїм братом шляхом смс у ніч із 30 на 31 серпня.

 

 

Костянтин Черемський звинуватив Службу безпеки України в бездіяльності щодо звільнення його брата. «Вчора мені телефонували з СБУ, уточнювали дані. Виявилося, що в них навіть прізвище Романа неправильно записане і в них старі дані, що він перебуває в Ровеньках. Фактично СБУ нічого не робить для звільнення Романа», - заявив пан Черемський.

 

Зі слів пана Черемського, керівник Центру обміну полоненими Володимир Рубан йому одразу сказав, що не займається звільненням цивільних - лише військових. «У мене до Рубана претензій немає, він одразу чесно сказав, що не займається звільненням журналістів», - додав брат журналіста.

 

«Місія ОБСЄ взагалі думає, що Романа вже звільнили - їм хтось повідомив, що його начебто звільнили», - зауважив брат Романа Черемського.

 

Нагадаємо, Сергія Сакадинського та його дружину Марію Гавак захопили в полон 2 серпня на їхній дачі в районі селища Гостра Могила Луганської області. По приїзду на дачу Сергій Сакадинський та Марія Гавак не знайшли своєї машини, яку залишили там раніше. Пізніше виявилося, що авто напередодні конфіскували бойовики. Саме речі й документи, знайдені в машині, й стали «доказами» проти журналіста та його дружини. «У машині вони знайшли український прапорець і нібито якісь документи, які доводять, що Сергій є почесним активістом Луганського Євромайдану», - розповіла згодом пані Гавак.

 

При затриманні бойовики також вилучили в журналіста та його дружини мобільні телефони. У телефоні пана Сакадинського бойовики знайшли фото із заходів у центрі Луганська, які той відвідував як журналіст.

 

Марію Гавак звільнили 1 жовтня, в цей день їй дозволили побачити чоловіка. «Він сказав, що паперів, через які ми потрапили в полон, так ніхто й не бачив і наші звинувачення не підтвердились, але його досі не відпускають», - сказала вона.

 

Рідні та друзі Сергія Сакадинського стверджують, що зверталися в усі можливі структури на території Луганської області («ЛНР»), але досі не домоглися звільнення журналіста й не отримали жодної інформації стосовно того, скільки ще його триматимуть у полоні.

 

Харківський журналіст Роман Черемський був затриманий представниками «ЛНР» 15 серпня на блокпосту в зоні АТО разом із черкаським активістом і правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком. 3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Роман Черемський і Валерій Макеєв залишилися в полоні.

 

Тривалий час Романа Черемського і Валерія Макеєва утримували в місті Ровеньки (Луганська область), у в'язниці так званої «військової комендатури ЛНР» за підозрою у шпигунстві. На початку листопада стало відомо, що Романа Черемського перевели до Луганська.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду