Працівники захопленої сепаратистами Донецької ОДТРК звернулися з відкритим листом до Держкомтелерадіо щодо невиплати зарплат

Працівники захопленої сепаратистами Донецької ОДТРК звернулися з відкритим листом до Держкомтелерадіо щодо невиплати зарплат

13 Листопада 2014
7054
13 Листопада 2014
09:53

Працівники захопленої сепаратистами Донецької ОДТРК звернулися з відкритим листом до Держкомтелерадіо щодо невиплати зарплат

7054
Працівники захопленої сепаратистами Донецької ОДТРК звернулися з відкритим листом до Держкомтелерадіо щодо невиплати зарплат
Працівники захопленої сепаратистами Донецької ОДТРК звернулися з відкритим листом до Держкомтелерадіо щодо невиплати зарплат

Працівники Донецької обласної державної телерадіокомпанії протягом чотирьох місяців не отримують заробітних плат. Про це йдеться у відкритому листі ініціативної групи до керівництва Державного комітету з питань телебачення й радіомовлення.

 

«Ось вже на протязі 4 місяців (липень - листопад) ми знаходимось без засобів до існування. Нас практично кинули на призволяще на окупованій ворогами території», - заявляють телевізійники.

 

Також автори листа заявляють, що генеральний директор ДОДТРК Олег Джолос «не виявляє ніякої ініціативи щодо фінансового порятунку своїх співробітників»(завантажити повний текст відкритого листа).

 

Перед цим, як писала «Детектор медіа», колектив Донецької ОДТРК, яку сепаратисти захопили 27 квітня, вимагав від Держомтелерадіо дати чітке розпорядження щодо діяльності компанії в умовах окупації. При цьому мовлення на захопленому каналі здійснюється сепаратистами відповідно до антиукраїнської політики ДНР.

 

У фінансовому відділі Держкомтелерадіо роз'яснили, що в частині виплати заробітної плати працівникам в районах проведення АТО на території Донецької та Луганської областей або за її межами, Держкомтелерадіо 24 вересня особисто направило генеральному директору Донецької ОДТРК Олегу Джолосу лист, у якому зобов'язало щомісячно надавати інформацію (до 2 числа) про працівників, які продовжують виконувати свої повноваження, в паперовому та електронному вигляді за формою, наданою Державною казначейською службою України. Цей лист було надіслано повторно.

 

Крім того, Держкомтелерадіо листом від 24 вересня довів пану Джолосу роз'яснення, надані Міністерством соціальної політики України з питань оформлення трудових відносин з працівниками підприємств у зоні АТО.

 

«Інформація щодо переміщення працівників Донецької обласної державної телерадіокомпанії з районів проведення АТО або залишення їх у цих районах, їх працевлаштування в інших організаціях (установах) до Держкомтелерадіо не надійшла», - зазначають у Держкомтелерадіо (завантажити повний текст відповіді Держкомтелерадіо).

 

Тим часом голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко підтвердив «Детектор медіа», що Олег Джолос проводив зустрічі з ним та його заступником Дмитром Кравченком, намагаючись вирішити питання щодо сплати заробітних плат співробітникам ДОТРК. При цьому, уточнив пан Наливайко, пан Джолос так само не отримує зарплати.

 

Як наголосив у коментарі «Детектор медіа» сам Олег Джолос, він та колектив Донецької ОДТРК опинилися заручниками обставин. «Я й сам стурбований тим, що підприємство не отримує заробітної плати. Але я зробив все, що міг у даному випадку», - каже гендиректор.

 

Де-юре на Донецьку ОДТРК не поширюється дія постанови № 595 від 7 листопада 2014 року, затвердженої урядом, щодо тимчасового порядку фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей.

 

«Саме цією постановою регулюється виплата заробітної плати. Щомісяця з кошторису Держкомтелерадіо на заробітну плату мають перераховуватися гроші за умови, що ОДТРК виконує державне замовлення, - пояснив пан Джолос. - Однак починаючи з 29 квітня, коли було захоплене підприємство, трудовий колектив не має можливості виконувати свої обов'язки щодо виробництва й ретрансляції телепрограм для державних потреб. Отже, держзамовлення не виконується. До того ж, підприємство перебуває поза територією, на яку поширюється українська юрисдикція».

 

Також він додав, що робочі місця за співробітниками ДОТРК все ще зберігаються: «Підприємство як державна установа фінансується через органи державного казначейства. Є відповідні роз'яснення Міністерства соціальної політики, які я отримав, в тому числі з Держкомтелерадіо, де вказано, що, якщо люди не виконують своїх обов'язків, заробітна плата їм не нараховується. Але робочі місцяза ними залишається. Я нікого не звільняю без власного бажання, тобто робочі місця працівниками телерадіокомпанії зберігаються».

 

Як розповів Олег Джолос, він не має можливості з'ясувати, де саме перебувають його працівники і які саме обов'язки вони виконують, оскільки перевірити надані ними дані можливості немає. «Зараз у штаті ОДТРК перебуває близько 212 осіб. А де вони перебувають, ми маємо лише приблизне уявлення, оскільки перевірити ці дані можливості немає. Інформацією володію лише щодо окремих людей, з якими я (часто. - ТК) спілкуюся й хто мені телефонує», - сказав гендиректор.

 

Вирішити питання щодо зарплати самостійно він не має можливості: «Це питання має вирішитися на рівні Держкомтелерадіо, якому я підпорядковуюся за діючим контрактом, на урядовому рівні або на рівні РНБО. Коли буде прийнято відповідне рішення - вочевидь, на рівні Держкомтелерадіо - й будуть доведені до мене, я керуватимуся ними й виконуватиму їх, якщо це буде можливо».

 

Характеризуючи нинішню ситуацію з Донецькою ОДТРК, Олег Джолос відзначив: «З телерадіокомпанії за власним бажанням звільнилися всі співробітники бухгалтерської служби, відсутня комп'ютерна техніка, відсутні відповідні бухгалтерські програми щодо нарахування заробітної плати. Ми фінансуємося з Держказначейства, а воно змінило свою адресу, тож тепер потрібно укласти новий договір на розрахункову касу обслуговування».

 

Як приклад вирішення проблемної ситуації, він наводить досвід учбових закладів Донецької області: «Міноствіти та їхнє керівництво приймає рішення щодо дислокації. Таким чином, працівники цих закладів мають можливість отримувати зарплати і набуті за літні місяці заборгованості. Якби на рівні Держкомтелерадіо було можливо прийняти таке рішення і щодо нашої компанії, то й це питання було би знято».

 

Як писала «Детектор медіа Олег Наливайко, коментуючи «Детектор медіа» ситуацію в Донецькій ОДТРК, сказав, що є три варіанти розвитку подій. Перший - силове повернення ОДТРК під контроль української влади (але це не є компетенцією Держкомтелерадіо). Другий - призупинення роботи ОДТРК до звільнення. Третій - переговори про добровільне припинення захоплення ОДТРК сепаратистами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7054
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Аліна
3451 дн. тому
Пробачте, а на які кошти пан Джолос перебуває в Києві, якщо йому, як і іншим співробітникам Донецької ОДТРК, буцімто не плачують гроші? Чи він стільки заробив за час свого марнославного керівництва, що може собі дозволити кілька років взагалі не працювати? Ось що цікаве: людина від партії регіонів, і залишається на тому ж місці...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду