НСЖУ та НМПУ засудили і скоригували проект заяви Європейської федерації журналістів щодо ситуації в Україні

НСЖУ та НМПУ засудили і скоригували проект заяви Європейської федерації журналістів щодо ситуації в Україні

10 Листопада 2014
3360
10 Листопада 2014
13:20

НСЖУ та НМПУ засудили і скоригували проект заяви Європейської федерації журналістів щодо ситуації в Україні

3360
НСЖУ та НМПУ засудили і скоригували проект заяви Європейської федерації журналістів щодо ситуації в Україні
НСЖУ та НМПУ засудили і скоригували проект заяви Європейської федерації журналістів щодо ситуації в Україні

8 листопада в Національній спілці журналістів відбулася зустріч керівництва НСЖУ та НМПУ з виконавчим директором Союзу журналістів Македонії (Греція) Яннісом Котсіфосом, який готує спеціальний моніторинговий звіт для Європейської федерації журналістів. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Під час зустрічі обговорювалася позиція українських спілок, які бойкотують з'їзд Європейської федерації журналістів у Москві, та проект заяви, яку мають намір прийняти у Москві члени ЄФЖ щодо ситуації в Україні. «Ішлося також про стан свободи слова в Україні, актуальні проблеми українських журналістів та можливості допомоги з боку європейських колег», - повідомили в НСЖУ.

 

Від НСЖУ були присутні перший секретар Сергій Томіленко та секретар Сергій Омельчук, від НМПУ - голова Юрій Луканов, його заступник Андрій Яніцький, юрист Олександр Тарасов і відповідальний секретар Оксана Винничук.

 

Обидві українські спілки розкритикували той проект заяви, який попередньо підготували європейські колеги, оскільки в ній гостро не засуджувалася агресія Росії щодо України і звинувачувалась українська влада в нерозслідуваннях злочинів проти журналістів на сході України.

 

У процесі обговорення Янніс Котсіфос запропонував оновлений проект заяви, в якій ідеться про те, що Збори ЄФЖ засуджують пропаганду, яка стала характерною рисою цієї війни, і, зокрема, роль Російської держави в маніпулюванні інформацією. Засуджується також примус російських журналістів та створення таких умов, у яких вони не можуть повідомити що-небудь, що суперечить офіційній позиції.

 

Крім цього, обговорювалися можливі нові проекти між українськими медіа-організаціями та європейськими партнерами, пріоритетними серед яких є такі напрямки, як безпека журналістів, допомога журналістам зі сходу, а також навчальні заходи, спрямовані на розвиток суспільного мовлення та реформування комунальних медіа.

 

«Європейська федерація журналістів могла б ініціювати міжнародну кампанію на захист професійних прав та безпеки журналістів на сході України, при цьому акцент мав би робитися на неприпустимості тримання в полоні журналістів», - запропонував перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Сергій Томіленко, Сергій Омельчук і Янніс Котсіфос

 

Також представник ЄФЖ Янніс Котсіфос поспілкувався із журналістами, які постраждали при виконанні професійних обов'язків в часи Євромайдану в Києві та в зоні бойових дій на Сході України.

 

Спеціальний моніторинг про актуальні проблеми журналістів  України та діяльність професійних організацій - НСЖУ і НМПУ - буде презентовано в ході З'їзду ЄФЖ в Москві, що відбудеться 20-22 листопада.

 

Нагадаємо, станом на 23 вересня бойкот проведенню конференції Європейської федерації журналістів у Москві оголосили делегації з України, Польщі, Білорусі, Грузії, Угорщини, Люксембургу, Словаччини, Нідерландів, Фарерських островів. Не визначилися делегації з Бельгії, Болгарії, Чехії, Німеччини, Латвії та Португалії. Делегації з 23 країн світу підтвердили свою участь в заході.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3360
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду