AP засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства

AP засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства

8 Листопада 2014
2154
8 Листопада 2014
17:10

AP засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства

2154
AP засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства
AP засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства

Associated Press засуджує операцію ФБР, здійснену під самочинним прикриттям інформаційного агентства, повідомляє CNN.

 

Виконавчий редактор Associated Press Кетлін Керролл (Cathleen Carroll)  критикує цю тактику як «несприйнятливу, що підриває довіру».

 

Директор Федерального бюро розслідувань Джеймс Комі (James Comey) захищає дії агента свого відомства, який, викриваючи підозрюваного у підготовці злочину, видавав себе за репортера. Цю хитрість, стверджує бос розшукового бюро, було використано, щоб спіймати особу, яка погрожувала підірвати школу. Завдяки їй злочинця вдалося ввести в оману, а реальну історію не було оприлюднено.  

 

Так характеризує гостру суперечку, що виникла між інформаційним агентством та розшуковим відомством, CNN.

 

У листі The New York Times, щойно опублікованому у газеті, Джеймс Комі пише, що «обман було  вчинено 2007 року». Тоді ФБР розслідувало ряд бомбових загроз і кібератак проти середньої школи поблизу Сіетла.

 

Цей лист - відповідь на опубліковану раніше в NYT редакційну статтю, в якій газета засудила методи обману, використані відомством у кримінальному розслідуванні.

 

Директор ФБР категорично відкидає критику методів розшукового агентства. «Іноді ми використовуємо обман, щоби ловити шахраїв, - стверджує Дж.Комі. - Однак при цьому діємо відповідально, дотримуючись закону».


У ФБР визначили психологічний портрет підозрюваного як нарциса і, скориставшись цим, вирішили заманити його у пастку.


Агент, видаючи себе репортером AP, звернувся із запитанням до підозрюваного, чи не бажає він ознайомитися з начерком статті про погрози вибухів. Впевненість у тому, що анонім охоче на це зреагує, виправдалася.

Підозрюваний натиснув на лінк до зараженої вірусом фейкової історії AP, яку було запущено у мережу з використанням санкціонованого судом інструментарію.

«Те, що насправді відбувалося, не було оприлюднено. Ніхто, окрім підозрюваного, не взаємодіяв зі «співробітником» AP під прикриттям, - наголошує директор ФБР. - Обдуреним виявився лише підозрюваний. Його арештували, і це поклало край жахам для школи».

 

Комі стверджує, що методи, використані у цій справі, за критеріями настанов  ФБР та міністерства юстиції, «пристойні й доречні».

 

«Кожна таємна операція, - вважає він, - включає обман» як критично важливе знаряддя у боротьбі зі злочинністю. «ФБР, - заявляє його бос, - використовує ці методи під пильним наглядом. Він здійснюється у самому відомству і крім того нашу роботу  відстежують суди».     

 

На противагу цьому виконавчий редактор Associated Press Кетлін Керролл вважає, що така тактика ФБР «підриває» інформаційне агентство.


Останнє одкровення розшукового відомства про те, що воно привласнило фірмову назву Associated Press, яке викликає довіру, посилило нашу стурбованість і обурення. говориться в її заяві. Тактика ФБР характеризується у ній як «неприйнятна». У заяві AP наголошується на «життєво важливій відмінності між урядом і пресою».

 

Скандальна історія, про яку йдеться, починалася з того, що у жовтні цього року the Seattle Times повідомила про документи, розкриті Electronic Frontier Foundation стосовно операції, здійсненої місцевим відділенням ФБР.  

 

AP надіслало листа генеральному прокурору Еріку Холдеру (Eric Holder) з вимогою повідомити як часто міністерство юстиції використовувало для проведення розслідувань новинні організації. Лист містить заклик до нього особисто взяти на себе публічне зобов'язання що більше це не повторюватиметься.

 

Останніми роками правниче  відомство  США для проведення розслідувань часто використовувало AP. Так, у травні минулого року міністерство  юстиції визнало, що у рамках здійснення операції з виявлення джерел витоку інформації, воно таємно санкціонувало відстеження записів на майже двох дюжинах телефонних ліній новинного агентства.  

 

Аркадій Сидорук «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2154
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду