Премію імені Ігоря Лубченка за 2014 рік присуджено Олександру Брижу

Премію імені Ігоря Лубченка за 2014 рік присуджено Олександру Брижу

3 Листопада 2014
3757
3 Листопада 2014
14:13

Премію імені Ігоря Лубченка за 2014 рік присуджено Олександру Брижу

3757
Також конкурсна комісія відзначила Олександра Кульбаку (слов’янська районна газета «Вести») та Богдана Василенка (запорізька газета «Суббота плюс»)
Премію імені Ігоря Лубченка за 2014 рік присуджено Олександру Брижу
Премію імені Ігоря Лубченка за 2014 рік присуджено Олександру Брижу

Голова Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ), головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж став цьогорічним лауреатом премії захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка, заснованої НСЖУ. Про це повідомляє НСЖУ.

 

Кандидатуру Олександра Брижа було висунуто Черкаською обласною організацією НСЖУ. Хх одноголосно підтримала конкурсна комісія.

 

У НСЖУ нагадують, що Олександр Бриж на початку червня цього року був захоплений у полон бойовиками ДНР разом з колегою - головредом газети «Вечерний Донецк». «Попри численні погрози Олександр Михайлович відмовився служити терористам та перетворювати газету "Донбасс" на їхній "бойовий листок"», - повідомили в НСЖУ.

 

«Цьогорічний лауреат цілком заслуговує на цю премію, бо всі знають, з якими труднощами, з яким протистоянням сепаратистів він зіткнувся на Донбасі, і як він мужньо відстоював свою позицію, - коментує перший лауреат премії, голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий. - Але не тільки цим він заслуговує на визнання, а й своєю попередньою діяльністю на посаді і редактора, і лідера донецької журналістської організації. Він довів, що свобода слова для нього - не порожній звук».

 

Водночас, на переконання Володимира Мостового, про справжню свободу слова в Україні говорити ще зарано. Кожен президент в Україні, за його словами, тільки декларує, що є борцем за свободу слова, але на ділі дає зовсім інші вказівки.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко зауважує, що цьогорічні події в Україні стали справжнім випробуванням для журналістів не тільки на Сході України, а й в усіх регіонах. Зміна влади, численні протестні та військові події, виборчі кампанії стали своєрідною перевіркою - наскільки колеги готові відстоювати свободу слова та боротися за честь професії. «Олександр Бриж - один з тих, хто попри тиск і навіть загрозу життю, не зрадив професію та залишився патріотом своєї країни. Тому це справді заслужена нагорода», - вважає пан Томіленко.

 

Крім цього, конкурсна комісія вирішила відзначити здобутки в боротьбі за свободу слова також головного редактора слов'янської районної газети «Вести» Олександра Кульбаки, якого було висунуто Асоціацією регіональної преси Харківської області, та головного редактора запорізької незалежної газети «Суббота плюс» Богдана Василенка, висунутого Запорізькою обласною організацією НСЖУ.

 

«Олександр Кульбака під тиском терористів змушений був призупинити вихід газети, а після звільнення території від окупантів відновив випуск районки, яка вже з перших номерів зайняла патріотичну позицію. Богдан Василенко вистояв під тиском представників режиму Януковича, виступив одним з організаторів Євромайдану у Запоріжжі, постійно організовував публічні акції, пов'язані із захистом свободи слова в регіоні», - розповіли в НСЖУ.

 

Нагадаємо, що Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована у 2012 році НСЖУ для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Премія вручається 3 листопада до дня народження Ігоря Лубченка - багаторічного голови НЖСУ, відомого журналіста та редактора. Першим лауреатом премії став голова Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, торік премію отримала керівник проекту «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

 

«Детектор медіа»

Фото - fakty.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду