Як українська молодь провела Північноатлантичну Раду перед самітом НАТО у Вашингтоні

Як українська молодь провела Північноатлантичну Раду перед самітом НАТО у Вашингтоні

10 Липня 2024
633
10 Липня 2024
12:30

Як українська молодь провела Північноатлантичну Раду перед самітом НАТО у Вашингтоні

633
Чому важливо залучати молодь до прийняття рішень щодо євроатлантичної інтеграції України.
Як українська молодь провела Північноатлантичну Раду перед самітом НАТО у Вашингтоні
Як українська молодь провела Північноатлантичну Раду перед самітом НАТО у Вашингтоні

9-11 липня у Вашингтоні відбувається ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю Північноатлантичного Альянсу. 5 липня в Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України було проведено молодіжну сесію Північноатлантичної Ради. Остання є головним політичним органом НАТО, де приймають ключові рішення щодо європейської та міжнародної безпеки. Подію було організовано Мережею захисту національних інтересів ANTS, Міжнародним центром української перемоги (ICUV) за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні. Коротко про ключове з обговорення та про важливість саміту НАТО у Вашингтоні для України.

Під час заходу українська молодь, насамперед студенти, мали змогу дискутувати щодо питань європейської безпеки. Це частиною ширшого формату симуляції роботи міжнародних організацій (наприклад, модель ООН), яка допоможе молодіжним лідерам на практиці зрозуміти, як працює світова політика зсередини. Темою засідання були безпекові загрози в Чорному морі. Молодь із регіонів України стала представниками різних країн НАТО.

Зі вступним словом на заході виступили дипломати країн НАТО. Директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне розповіла про співпрацю України з НАТО та очікування від саміту у Вашингтоні.

«На Вашингтонському саміті ми зробимо подальші кроки для забезпечення ресурсами наших планів реформ, щоб посилити підтримку України в довгостроковій перспективі та поглибити наше партнерство по всьому світу. Вашингтонський саміт дасть потужний меседж Росії про єдність, рішучість і силу НАТО. Союзники налаштовані рішуче і наполегливо підтримують Україну.

Відповідно, на саміті ми висловимо нашу підтримку Україні як зараз, так і на майбутнє. І це включає планування того, що НАТО відіграватиме більшу роль у координації безпекової допомоги та підготовки для України.

Як відомо, понад 99% усієї військової підтримки Україні наразі надають члени НАТО. Члени Альянсу вірять, що майбутнє України — в НАТО, що членство — це питання “коли”, а не “якщо”. А членство буде найвищою гарантією безпеки України та забезпечить міцний мир», — сказала Вінета Кляйне.

Бріджит Брінк виступає перед українською молоддю

Амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк у своїй промові сказала, що громадянське суспільство є важливою частиною демократії та розповіла, чим особливе НАТО як військово-політична організація.

«Це великий ювілей, 75-річчя НАТО, який є найуспішнішим у світі військовим союзом. Його сила й успіх складаються з трьох основних зобов’язань.

По-перше, стаття 5 Північноатлантичного договору прив’язує всіх учасників до ідеї “один за всіх, усі за одного”. Обіцянка колективної безпеки означає, що напад на одного учасника вважається нападом на всіх.

По-друге, стаття 3 гарантує, що кожен союзник інвестує та підтримує сили високої готовності, здатні зробити свій внесок в операції НАТО та посилення стримування Альянсу, обороноздатність.

Нарешті, стаття 10 підтримує демократичні цінності, забезпечення того, щоб НАТО залишалося альянсом не лише військових, а й спільних принципів і цінностей», — розповіла Бріджит Брінк.

Бріджит Брінк додала, що НАТО — це союз демократій, і союзники бачать майбутнє України в Альянсі.

«Дії НАТО базуються як на цінностях, так і на військовій силі. Ці цінності сприяють взаємодії, не тільки в тому, як наші збройні сили воюють, а й у функціонуванні нашої політичної системи. Це альянс демократій.

Саме ці зобов’язання роблять НАТО найпотужнішим військовим союзом на планеті. Зараз, а також у 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті, було прийнято зобов’язання: тоді союзники сказали, що Україна стане членом НАТО. Питання не в тому, “якщо”, а в тому, “коли”.

І наша допомога спрямована на те, щоб українці могли досягти власних цілей. А саме — сильна, безпечна, демократична Україна, інтегрована в Європейський Союз і НАТО.

Наша підтримка — це не просто жест солідарності. Це постійне зобов’язання захищати принципи свободи та демократії. Стати членом НАТО означає робити кроки до реформ різними шляхами», — розповіла Брінк.

Одним із ключових аспектів інтеграції та вступу України в НАТО Бріджит Брінк бачить впровадження реформ, особливо в секторі безпеки й оборони України.

«Існують демократичні, економічні реформи та реформи безпеки, які є критично важливою частиною вступу до сім’ї НАТО. Сила НАТО полягає в її непохитній відданості колективній безпеці, потужних інвестиціях в оборону і спільних демократичних цінностях.

Шлях України до членства в НАТО втілює всі ці принципи, і ми прагнемо підтримувати вас і Україну на кожному кроці цього шляху. Сполучені Штати підтримують волю українського народу приєднатися до цього альянсу, а також сприяти глобальній безпеці та демократії», — прокоментувала Бріджит Брінк.

Північноатлантичний Альянс зараз стоїть перед геополітичними викликами: повномасштабна російська агресія проти України, військове посилення Китаю, дестабілізація ситуації на Близькому Сході, подальший розвиток ядерних програм Ірану і КНДР. Відтак на саміті будуть обговорювати не лише питання подальшої підтримки Україні з боку Альянсу, але й взаємодію НАТО з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні (Японія, Республіка Корея, Австралія, Нова Зеландія). Взаємозалежність євроатлантичної та азійської безпеки доводить те, що лише спільні зусилля Заходу й України дозволять стримати Росію та ті країни, які прагнуть створення власного світопорядку, заснованого на силі, а не міжнародному праві.

НАТО сприяє реалізації спільних проєктів щодо публічної дипломатії з громадськими організаціями в Україні. Враховуючи те, що інформаційна компонента є однією з ключових в агресії Росії проти України, розбудова спільного бачення протидії дезінформаційним загрозам з боку Росії є серед поточних завдань для нашої держави та держав Альянсу. Молодь як креативна і активна частина українського суспільства є серед майбутніх політиків, дипломатів, громадських діячів, які будуть амбасадорами України в НАТО.

Фото: Мережа захисту національних інтересів ANTS

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
633
Читайте також
26.06.2024 14:14
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 075
21.05.2024 15:20
Мережа захисту національних інтересів «АНТС»
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду