Інтерв’ю Гедлі Гембл із Дмитром Кулебою: звинувачення жертви

Інтерв’ю Гедлі Гембл із Дмитром Кулебою: звинувачення жертви

27 Травня 2022
3693
27 Травня 2022
17:10

Інтерв’ю Гедлі Гембл із Дмитром Кулебою: звинувачення жертви

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
3693
Сенс роботи журналістів — розуміти, хто є хто, апріорі, а не питати про це на подіумних інтерв’ю.
Інтерв’ю Гедлі Гембл із Дмитром Кулебою: звинувачення жертви
Інтерв’ю Гедлі Гембл із Дмитром Кулебою: звинувачення жертви

Подіумне інтерв’ю американської журналістки Гедлі Гембл в Давосі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Це для мене професійна топтема тижня.
У понад тридцятихвилинній розмові йшлося по різне, і, зокрема, вона запитала українського міністра: «Президент Байден назвав путіна злочинцем. Тут у цій кімнаті, та й у світі, є люди, які вважають, що Володимир Зеленський — це злочинець, який продовжує війну, що вбиває його власних людей та загрожує інфляцією, стагнацією, голодом... Тобто увесь світ має платити голодом і зростанням цін в енергетиці, бо Україна відмовляється здати свою територію Путіну?»

Але Гедлі Гембл не була досить чесною у цьому запитанні.

Воно мало звучати так: «Я що — маю більше платити за м’ясо тільки тому, що ви не хочете померти? Інші що – мають більше платити за світло тільки тому, що Путін напав Україну?»
Гедлі Гембл — ведуча і журналістка CNBC.

Дуже відома. Говорить зі світовими лідерами.

Торік вона брала інтерв'ю у президента Росії Путіна, теж подіумне, і ця історія заслуговує на окрему згадку.

Я подивилась уривки з того, що знайшла.

Стиль домінування, який Гедлі Гембл обрала для цієї розмови (або намагалася обрати, бо це ж Путін, його таким вразити важко) — це як в «Основному інстинкті».

Сумнівний стиль, як на мене.

Потім роспропаганда, соловйов, кісєльов писали і казали, що вона поводилася як «сексуальний об'єкт», щоб відвернути його увагу. І що це американська, господи прости, «спеціальна операція», покликана «спокусити» старе хуйло під час інтерв’ю на сцені.

Путіна також критикували, а він і поводився як сексист, назвав Гембл «занадто красивою, щоб зрозуміти газову кризу в Європі».

Проте нічого його не відволікло.

Його трибунал відволіче.

Повертаючись до Давосу, теми України і війни Росії.

Було і друге запитання Гембл. Якщо коротко, то десь так: ваш президент просить у Заходу шалених грошей на відбудову, але ми говоримо про Україну, одну з найбільш корумпованих країн у світі. Якою керують олігархи (до речі, цей наратив великою мірою сам президент Зеленський і породив, починаючи з виборчої кампанії, але менше з тим).

Відповідь міністра закордонних справ (як всі попередні його відповіді) була прекрасна: «То це тому частина чувачків (guys), присутніх і тут, чекали, що ми здамося за три доби? Бо наша армія корумпована?» Ну і далі — по суті.

Але я думаю, що світ і журналістика зламались, коли гострими запитаннями почали вважатися запитання в стилі «іншої точки зору» на життя. На право країни і її народу існувати. Коли журналіст(к)и почали вважати за можливе озвучувати абсолютно диявольські маніпуляції, не ставлячи їх під сумнів.

Свідомо звинувачувати жертву замість злочинця і вважати, що це такий хардток.

Я тут пригадала Пітера Тейлора. Це той, що як і Гембл з Путіним, розмовляв з терористами.

Так от, він пояснює, що для нього означає виконувати роботу правильно: «З тих ранніх днів я намагався зрозуміти коріння насильства і пояснювати не те, що відбувається, а чому воно відбувається». І далі: «Демократія мусить захищати себе, створюючи делікатний баланс між свободою і безпекою».

Між добром і злом. Між жертвою і ґвалтівником.

Сенс роботи журналістів — розуміти, хто є хто, апріорі, а не питати про це на подіумних інтерв’ю. І час уже гучніше нам нагадувати, і на міжнародних майданчиках також, що це не президент не дає українському народові сісти за стіл переговорів з Путіним.

Це народ тисне на президента, щоб вибивати їх звідси, скільки вистачить сил.

Оригінал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду