«Визволення Вишгорода»: то чи потрібно перевіряти офіційні заяви під час війни?

«Визволення Вишгорода»: то чи потрібно перевіряти офіційні заяви під час війни?

1 Квітня 2022
6147
1 Квітня 2022
15:15

«Визволення Вишгорода»: то чи потрібно перевіряти офіційні заяви під час війни?

6147
Прохання «не проводити публічний фактчекінг» повідомлень командування не означає, що медіа не мають з’ясовувати правду і зобов’язані публікувати неправдиву чи помилкову інформацію.
«Визволення Вишгорода»: то чи потрібно перевіряти офіційні заяви під час війни?
«Визволення Вишгорода»: то чи потрібно перевіряти офіційні заяви під час війни?

31 березня в багатьох українських медіа з’явилась новина про визволення Вишгорода — райцентру й північного передмістя Києва. «Вишгород уже наш, під контролем», — сказав під час брифінгу заступник начальника штабу командування Сухопутних військ Олександр Грузевич. «Українські військові звільнили Вишгород від окупантів!» — повідомили медіа.

Ця новина викликала радість у мільйонів українців, які чекають на визволення всієї української землі від російських загарбників. І, певно, неабияк спантеличила мешканців Вишгорода, адже російських загарбників у місті не було. Околиці міста обстрілювали, а в перші дні передові загони російської армії, які намагалися прорватись до Києва, їздили через місто, але воно не було окуповане й в останні дні жило порівняно мирним життям.

Втім десятки українських медіа опублікували новину про визволення Вишгорода. Новини про це не припинили з’являтись навіть тоді, коли військові уточнили: мався на увазі Вишеград — невеличке сільце біля Макарова. Переплутати ці два топоніми справді неважко.

Згодом, реагуючи на критику з боку читачів і колег, журналіст Олексій Братущак написав цікавий допис. Процитую його частину: «Чи треба перевіряти офіційні повідомлення? Переважна більшість дасть однозначну відповідь: звичайно, це робота журналістів.

Тільки от у воєнний час у військово-політичного керівництва протилежне бачення. Існує прохання (давайте так назвемо озвучену позицію) до медіа: на час війни ніяких фактчекінгів офіційних повідомлень. Перекладаю на простішу мову: як офіційні особи або структури заявили — так і є. Піддаєте сумніву та перевіркам, вказуєте на маніпуляції та фейки — вас одразу до ворогів народу припишуть». Розмірковуючи про це, Олексій доходить висновку: «Складно знайти той баланс у чотирикутнику інтересів влади-армії-українців-ворога. Де проходить та межа, до якої ми беззастережно довіряємо офіційним повідомленням, а за нею — тримаємо професійну позицію під час війни?»

Проте мені видається, що тут також виникло певне непорозуміння.

З боку військового керівництва не раз лунало побажання «не робити публічний фактчекінг». Ось пряма мова заступниці міністра оборони Ганни Маляр: «Чому не треба публічно під час війни робити фактчекінг заяв і публікацій силових відомств та спецслужб? Тому що це війна. Повірте, що ці заяви проходять велику кількість відомчих фільтрів, і якщо вони оприлюднюються, значить, так треба для оборони держави. Після перемоги — буде натхнення, розберетесь».

Можливо, хтось розуміє словосполучення «публічний фактчекінг» якось інакше, але я сприймаю його в прямому сенсі. Безперечно, під час війни влада не говорить «усієї правди» і деколи говорить неправду — наприклад, щоб дезінформувати ворога. Простий приклад: ракета влучила у нафтобазу в місті N, і влада оголошує, що нафтобаза внаслідок влучання повністю знищена — згоріло все. Так ось, піти після цього повідомлення до нафтобази, з’ясувати, що парочка резервуарів із соляркою вціліла, і написати, як є насправді — це і є «публічний фактчекінг». Вочевидь це один із способів нашкодити, і робити цього не слід. Це відповідальність медіа перед країною і народом під час війни.

Але під час війни нікуди не зникає й відповідальність медіа перед аудиторією. Яка полягає зокрема в непоширенні шкідливої чи неправдивої інформації. Тому заборона «публічного фактчекінгу» не означає, що журналісти мають відключити мозок і перетворитись на копіпейстерів, готових повідомити про звільнення Вишгорода, Ужгорода чи хоч би й Кіровограда, якщо про це оголосять на брифінгу.

Медіа не зобов’язані публікувати повідомлення влади, які не відповідають дійсності. Незалежно від того, з якою метою ці повідомлення були спродуковані. І вони, безперечно, повинні зробити все, аби з’ясувати, чи важливе повідомлення (а звільнення передмістя Києва, де, до того ж, розташована Київська ГЕС — це вкрай важлива подія) є правдивим. І якщо вони бачать, що повідомлення неправдиве, і припускають, що його поширюють навмисно, — перед ними постає складна дилема: публікувати чи ні.

У випадку з Вишгородом такої дилеми не було, адже кожному, хто більш-менш уважно стежив за подіями довкола Києва, переглядав мапи і зведення Генштабу, було б зрозуміло, що щось тут не так. І це мало би, принаймні, спонукати якось перевірити це повідомлення, уточнити його у військових, що зрештою зробила низка медіа.

Яке рішення приймати щодо публікації явно неправдивого повідомлення — питання стандартів і власного морального компаса кожного редактора або медійної команди. У будь-якому разі медіа і в мирний, і у воєнний час має право публікувати чи не публікувати новини на власний розсуд — і може утриматись від оприлюднення інформації, яку вважає сумнівною. Не спростовувати, не публікувати «альтернативних версій», а просто промовчати.

А якщо редактор або журналіст вірять, що приносять Батьківщині користь, долучаючись до поширення такої інформації, — що ж, воєнний час дає їм таке моральне право. Засуджувати їх за це не варто.

Я, наприклад, не знаю, чи Liga.Life справді взяла інтерв’ю в жінки, яка збила дрон банкою з помідорами. Запитаю після перемоги :)

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6147
Читайте також
10.03.2022 08:35
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду