Як світ моди й мистецтва відреагував на війну в Україні

Як світ моди й мистецтва відреагував на війну в Україні

23 Березня 2022
2841
23 Березня 2022
15:17

Як світ моди й мистецтва відреагував на війну в Україні

2841
Ай Вейвей за нас, Бенксі і Дем’єн Герст мовчать, Giorgio Armanі проводить показ мод у тиші.
Як світ моди й мистецтва відреагував на війну в Україні
Як світ моди й мистецтва відреагував на війну в Україні

Вранці 24 лютого українці прокинулися хто від вибухів, хто від десятків повідомлень у месенджерах, хто від плачу рідних у телефон. Наступними днями вже точно стало зрозуміло, що війна торкнулась кожного. Незалежно від того, чи людина / компанія вважала себе соціально і політично відповідальною, чи поза політикою.

Поряд із болем фізичної війни постала війна психологічна, економічна, інформаційна. І тепер як ніколи важливими стають публічні заяви чи, навпаки, мовчання представників різних галузей, зокрема й креативних індустрій, що мають мільйонні аудиторії в соціальних мережах і стають платформами для поширення інформації, якій довіряють і до якої дослухаються.

Погляньмо ж, хто з культових представників сфери мистецтва й моди як відреагував на війну в Україні.

Першим на думку спав англійський художник Дем’єн Герст. І не тому, що його роботи коштують мільйони, він вважається одним із найдорожчих сучасних художників (2008 року, під час кризи, коли всі економили, він на аукціоні Sotheby’s продав своїх робіт на 200 мільйонів доларів), а тому що свого часу (у 2009 році) на всіх чотирьох поверхах PinchukArtCentre у Києві була грандіозна виставка його робіт. Отже серце митця точно мало защемити за Київ. Але ні.

Інстаграм художника оновлюється регулярно. Про Україну, війну, напад Росії — ані слова.

Бенксі у своїх роботах активно виступає із заявами щодо важливих політичних та суспільних питань. У тому числі з антивоєнними. Так, наприклад, у 2003 році він роздавав трафаретні плакати на протестах у Лондоні проти війни в Іраку.

Цей гелікоптер час від часу з’являється в різних варіантах творчості Бенксі. В окремих постерах вони прикрашені рожевим чи жовтим бантиком. Або «Звандалізована олія» (Vandalised Oil — Choppers), яка була у власності Робі Вільямса і продана на аукціоні Sotheby’s на початку березня цього року за 5,9 мільйона доларів.

Поки що Бенксі щодо нападу Росії на Україну мовчить. Мовчить його інстаграм і жодних новин у медіа про нові графіті. Сподіваємося, невдовзі з’явиться бодай щось на підтримку України. Як це було, наприклад, у Секторі Гази — ціла серія графіті, що з’явилася вже після гарячих фаз і бомбардувань. До слова, на сторінці Бенксі в інстаграмі безліч коментарів, у яких користувачі просять художника відреагувати на події в Україні.

Ай Вейвей, важлива постать незалежної китайської мистецької сцени, є чудовим прикладом того, яким має бути соціально й політично заангажований художник. Він залучений до боротьби за права людини, відкрито виступає проти китайського уряду. І його підтримка України в цій війні є символічною. 2010 року в лондонській галереї Tate Modern він виставив інсталяцію, яка складалася зі ста мільйонів розмальованих вручну порцелянових зернят соняшника з написом: «Те, що ви бачите, — це не те, що ви бачите, й те, що ви бачите, — це не те, що це значить». Зараз на підтримку України в нього є кілька дописів в інстаграмі, зокрема і з цим насінням у долонях та дописом: «Take these seeds and put them in your pockets, so at least sunflowers (Ukrainian national flower) will grow when you all lie down» («Візьміть це насіння й покладіть у свої кишені, щоби принаймні соняшник проріс, коли ви поляжете»).

Джефф Кунс — американський художник, який побив усі рекорди і став найдорожчим художником із нині сущих. У 2019 році його сталева скульптура «Кролик», створена 1986 року, пішла з аукціону Christie’s за 91 мільйон доларів. Кунс шалено популярний серед галеристів та колекціонерів, а також у соцмережах. На жаль, на час написання цього матеріалу він не використав свої майданчики для засудження нападу Росії.

В кінці лютого майже синхронно з нападом Росії на Україну розпочався Тиждень моди в Мілані. А потім і Тиждень моди в Парижі. Саме тому наша увага на реакцію подій в Україні прикута й до головних гравців модної індустрії. Засновник Business of Fashion Імрад Амед у своїй редакторській колонці, присвяченій подіям в Україні, зауважив, що індустрія моди має використовувати і свою м’яку силу, й економічну вагу, щоб тиснути на Росію та підтримувати народ України.

Одним із перших на події в Україні відреагував Giorgio Armani — показ бренду відбувся в абсолютній тиші без звичного музичного супроводу. Також на сторінці бренду в інстаграмі можна знайти допис підтримки.

Майже одразу після перших вибухів в Україні на сторінці Balenciaga в інстаграмі зникли всі дописи, крім одного — прапора України на знак підтримки. Перед стартом показу креативний директор бренду Демна опублікував звернення, в якому розповів про свої сумніви, чи взагалі варто проводити шоу в такий час: «Fashion week feels like some kind of an absurdity» («Тиждень моди [в цей час. — Авт.] виглядає трохи абсурдним»). Та зважаючи, скільки уваги Демна приділив Україні під час показу, дякуємо, що шоу Balenciaga таки відбулося: кожен гість отримав футболку, стилізовану під прапор України, показ почався з декламування дизайнером поезії Олександра Олеся українською, закінчився виходом моделей у тотально жовтому та блакитному одязі. Зараз в описі сторінки в інстаграмі можна знайти посилання на пожертви для допомоги Україні.

Valentino висловили слова підтримки окремим дописом в інстаграмі, виділили 500 тисяч євро через UNHCR для України, а креативний директор П’єрпаоло Піччіолі після показу вийшов на уклін зі стрічкою в кольорах українського прапора.

Схожі слова підтримки України в інстаграм-постах та грошові внески у відповідні фонди в ці дні зробили: Prada — UNHCR; Versace — UN WFP, LVMH (конгломерат із люксових будинків моди, включаючи Louis Vuitton, Christian Dior та інші) — 5 мільйонів євро через Міжнародний комітет Червоного Хреста; Chanel — 2 мільйони євро через UNHCR.

Dolce&Gabbana поки що не робили якихось публічних заяв щодо підтримки України чи закриття бутіків у Росії.

Ще одна знакова публічна подія, що заявила світу моди про війну в Україні, відбулася в рамках Mercedes-Benz Fashion Week Berlin (14–20 березня) під керівництвом українського дизайнера Jean Gritsfeldt. Показ почався із пронизливої сирени і звуків вибухів неподалік, уже звичних для цивільних громадян України. «Сьогодні не час говорити про моду. Але через моду. Сьогодні ми демонструємо не новий сезон, не нову колекцію. Бо коли ти сидиш в бомбосховищі, землянці чи підвалі, нікому не цікаво, у що ти одягнутий, — почав свою промову дизайнер. — Сьогодні ми демонструємо почуття й сенси». І ці почуття й сенси Жан закликав надіти як зброю для захисту. Моделі виходили на подіум у макіяжі, що імітував синці і шрами, а на одязі принти слів нашої зброї — «свобода», «воля», «мир», «пісня», «мова» тощо. На завершення шоу на екрані з’явилися сотні світлин та відео, які демонстрували світових знаменитостей та масові мітинги по всьому світу на підтримку України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду