Внутрішня соборність

Внутрішня соборність

16 Січня 2022
5226
16 Січня 2022
08:47

Внутрішня соборність

5226
Треба зробити кілька простих кроків. Перший з яких — подати руку всім, хто в годину Х стрілятиме у ворога, а не в спину.
Внутрішня соборність
Внутрішня соборність

За тиждень до чергової річниці Дня Соборності доцільно поговорити про те, що саме зараз в пріоритеті для країни, і чому сьогодні Українська Самостійна Соборна Держава має початися з того, що треба зробити кілька простих кроків. Перший з яких — подати руку всім, хто в годину Х стрілятиме у ворога, а не в спину.

Події навколо і в Україні дають нам багато алюзій як на події, що передували Другій світовій війні, так і на події, якими завершувалася Перша світова та була знищена незалежна Україна. І в цьому контексті важливо зрозуміти (або хоча б згадати, які були наслідки) кілька важливих речей.

Існування України важливіше за політичні інтереси окремих політиків, партій. Пошук ідеального керманича в умовах війни, особливо з застосуванням сили, колись призвів до того, що всі претенденти або опинилися в еміграції, або були знищені більшовиками.

Відсутність єдності всередині країни дозволить тим, хто нас сьогодні підтримує ззовні, «умити руки» і відмовитися від підтримки. Ніхто не буде воювати за державу, яка демонструє нерозуміння зовнішніх загроз та сама створює хаос всередині.

Хоча Росія вже перейшла від стадії «іхтамнєт» до прямих і відвертих погроз масованого офіційного вторгнення під приводом відновлення зон впливу, все ж таки ідеально зручним для неї є варіант введення військ для поліційної місії. Коли ми самі почнемо внутрішній конфлікт. І зусилля російської розвідки зараз спрямовані на підтримку будь-яких заворушень — згадаймо рух антивакцинаторів, наприклад.

І тому саме в цей історичний момент дуже важливо те, що я б назвав внутрішньою соборністю. Тобто кожна дія громадського чи політичного діяча, як, зрештою, і кожного українця, має бути позбавлена особистого, організаційного чи партійного егоїзму та враховувати конфліктні ризики.

Ми маємо підставляти один одному плече в складних ситуаціях, захищати від репресій та провокацій московської агентури. Але при цьому не можна кричати  «Вовки», доки загроза наручників на руках не оформилася у вигляді судового рішення. За останні два роки я мав «радість» брати участь у понад сотні акцій під судами, а також у десятках акцій протесту проти політичних репресій. І скажу відверто: справ і судів, де люди за ґратами або на запобіжних заходах, дуже багато. Якщо множити ці акції безпідставно, коли реальної загрози ув'язнення немає, ми програємо і цей бій системі. Бо не витягнемо фізично.

А егоїзму, коли когось вважати більшим політичним в'язнем, ніж інші, треба обов'язково уникнути. Щоб зламати протестну активність і знищити громадянське суспільство, влада активно застосовує старий як світ метод «поділяй і володарюй». Саме через це колись багатотисячні марші солідарності з політв'язнями, у яких брали участь усі, поступово перетворилися на партійно-організаційні «мєждусобойчікі». І це успіх навіть не Банкової, а передовсім Кремля та ворожих Україні сил.

Також не менш важливою задачею є політична консолідація, яка також має початися з взаємонепоборення. Всі й одночасно мають припинити не тільки критику один одного, але й спроби нав'язати себе як лідера. Вже має бути всім очевидно, що поодинці ми не виграємо ані цей бій, ані війну в цілому. І хоч якими дрібними здаються партнери з висоти «лаврських дзвіниць», їхню думку і позицію треба враховувати. Всі мають сидіти за одним столом, хай і не завжди круглим, і говорити на рівних. А рішення — ухвалювати консенсусом.

Час для країни пришвидшився. В нас немає «запасного життя», щоб у випадку помилки, перезавантажитись і спробувати знову. Тому найближчий тиждень має стати не черговим випробуванням на міцність української держави, а часом консолідації, щоб спробувати вже на День соборності вийти зі спільною консолідованою платформою. З публічно оголошеною внутрішньою соборністю українських сил.

І щодо чинної української влади. Ми змушені не тільки з нею співіснувати, ми вочевидь маємо і координувати зусилля і також спонукати її відмовитись від поборення українських сил. Спонукати до реформи держави на шляху до євроатлантичної інтеграції та припинення політичних переслідувань. Так, важко забути все, що вона зробила і робить. Так, це неможливо пробачити, й рано чи пізно вони будуть відповідати за все. Але зараз нам треба перемогти ворога. І це, хочемо чи ні, можливо зробити тільки разом. А почубитись зможемо після перемоги.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5226
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду