Як ми змінювали бізнес-модель Liga.net і закінчили посібником

Як ми змінювали бізнес-модель Liga.net і закінчили посібником

24 Листопада 2021
1916
24 Листопада 2021
08:55

Як ми змінювали бізнес-модель Liga.net і закінчили посібником

1916
Чимало медіа змінюють свою бізнес-модель — але разом із ними змінюються також їхні читачі.
Як ми змінювали бізнес-модель Liga.net і закінчили посібником
Як ми змінювали бізнес-модель Liga.net і закінчили посібником

У листопаді 2020 року я долучилась до редакції Liga.net, щоб допомогти виконати нетипову задачу: змінити бізнес-модель видання, запровадити мембершіп, потестувати різні підходи, вигадати продукти й досягти разом із тим певних фінансових показників. Усе, що вийшло і що не вийшло, тепер існує в посібнику «Як заохотити читачів платити за якісний контент?»

Але є кілька моментів, на яких я хотіла б особливо наголосити, якщо така трансформація чекає на ваше видання.

1. Зберіть команду. В ідеальному світі це вся ваша редакція та люди з експертизою з інших сфер. Оскільки Liga.net — частина великого холдингу, була можливість використовувати внутрішні людські ресурси. Ці люди були для редакції експертами та тверезо оцінювали деякі наші фантастичні ідеї на етапі концепту. Що ж до команди, то залучити всю редакцію виявилось складно. Тут велика частина роботи — у внутрішній комунікації. Втім, наприклад, редакція RED/ACCION з Латинської Америки щотижня має ротацію на позицію менеджера спільноти, щоб кожен із команди спілкувався з передплатниками та розумів їх потреби. Цікаво, чи хтось робить так в Україні? Якщо так, напишіть колонку на «Детектор медіа» :)

2. Моніторинг та оцінка. Всі ваші акції на чорну п’ятницю, , інформаційні кампанії, А/Б тестування на сайті і так далі — все має поміряне та оцінене в плані досягнення ваших цілей (кількість нових членів спільноти, кількість передплат, загальна сума залучених грошей і так далі). Це дозволить вам зрозуміти, які дії варто повторювати, бо вони успішні, а які — неефективні. Це ніби дуже просто, але що більше даних про вас, то кращі рішення ви зможете приймати для ваших читачів. Зокрема, історія трансформації Liga.net почалась із краудфандингу в березні 2020 року, коли читачі могли робити пожертву на будь-яку суму. Ми використали дані краудфандингу, щоб проаналізувати фінансову спроможність нашої аудиторії й визначити суму для кожного з майбутніх типів підтримки.

3. Читачі не знають, що вони хочуть. Вони точно хочуть ваш контент та щоб ваше медіа працювало далі. Але коли ви почнете їх питати – вам сумку чи чашку з нашим логотипом? — вони, скоріш за все, не знатимуть, що матиме для них додаткову цінність. Тож виходьте з того, що ви робите найкраще.

4. Вивчайте практики інших. Про різні бізнес-моделі для медіа написано вже дуже багато. Крім звичайних та академічних статей, у вас є такі флагманські проєкти — Google News Initiative, Membership Puzzle Project (він уже закрився, але матеріали можна знайти на сайті), Reuters Institute. Але пам’ятайте, що всі ці найкращі світові практики самі по собі нічого не варті, їх потрібно локалізувати під український контекст. І тут журналісти мають суперсилу, бо розуміють його дуже добре.

5. Це новий досвід для всіх (ви не одні такі). Зараз багато українських медіа переходять на нові бізнес-моделі. Влітку, коли ми провели два тренінги з регіональними журналістами, для мене стало приємною несподіванкою, що колеги готові ділитися своїми успіхами та поразками. Готовність до обміну знаннями — це хороший знак для всієї професійної спільноти, ознака відкритості та прозорості системи. Тож не бійтесь питати у своїх колег про їхній досвід.

Разом із медіа змінюються й читачі. Виховують у собі звичку платити за якісний контент, підтримувати улюблене медіа та розуміти цінність незалежної журналістики. Як читачка, я розглядаю фінансову підтримку медіа як довгострокову, хоч і дуже ризиковану інвестицію для розвитку демократії в Україні. Без якісних медіа є ризик, що залишаться переважно олігархічні й проросійські ЗМІ, а решту простору можуть заповнити блогери з марафонами про досягнення мрій та позитивну енергію.

Редакція Liga.net визначила для себе якісну журналістику як найважливішу цінність, тож в усіх своїх продуктах та інформаційних кампаніях саме на цьому робиться наголос. Зараз понад 5000 людей підтримує видання, а редакція постійно працює над ексклюзивами для читачів.

Дослідження показують, що немає універсального сценарію: всі українські медіа проходять цю трансформацію по-різному. Наприклад, «Твоє місто» має коло «друзів» із представників бізнесу, що розуміють необхідність та цінність медіа і формують ядро для фінансової підтримки медіа. «Район.Історія» проводить класичний спільнокшот, а «20 хвилин» пропонує лише п’ять безкоштовних матеріалів на сайті, бо все інше — за пейволом. Практики роботи зі спільнотою серед редакцій також відрізняються: наприклад, той самий «Район.Історія» організовує екскурсії для своїх читачів, щоб дослідити історію Волині, редакція «Української правди» зі своєю спільнотою долучається до масштабних прибирань та організовує толоку на Совських ставках. Liga.net розповідає щонеделі найкращі історії планети та випускає ексклюзивні історії для своїх передплатників.

Перехід українських медіа на нові бізнес-моделі — це нове динамічне явище для ринку: за цим цікаво спостерігати. Звичайно, що це визначає необхідність говорити про важливість незалежних та якісних ЗМІ та пояснювати це читачам, бізнесу і державі. І коли про це говорить вся спільнота, а не декілька видань, це буде давати позитивні результати в довгостроковій перспективі.

Від редакції: нагадуємо, що «Детектор медіа» також створив свою спільноту, й запрошуємо вас до неї долучитися :)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1916
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду