Ще раз про відповідальність медіа за повідомлення про смерть «від коронавірусу»

Ще раз про відповідальність медіа за повідомлення про смерть «від коронавірусу»

7 Листопада 2021
9669
7 Листопада 2021
11:37

Ще раз про відповідальність медіа за повідомлення про смерть «від коронавірусу»

9669
Через недбальство медіа, що наклалось на масовий психоз у суспільстві, людям, яким і так невимовно боляче, зараз іще болячіше.
Ще раз про відповідальність медіа за повідомлення про смерть «від коронавірусу»
Ще раз про відповідальність медіа за повідомлення про смерть «від коронавірусу»

Позавчора помер мій близький друг Юрко Досяк. Він — людина, про яку неможливо говорити в минулому часі: світлий, гарячий, пронизаний почуттям гумору та любов’ю до життя, вічний непосидющий мрійник. Йому було тридцять сім років.

Багато медіа повідомили про смерть Юрка, бо для них він — передусім герой, ветеран російсько-української війни, доброволець, який пройшов Іловайськ і 119 днів був у полоні. Логічно, що для них важливо було про це повідомити.

Якесь із джерел — тепер уже не важливо, яке — з якоїсь причини додало в це повідомлення слово «коронавірус». Інші ще дофантазували, і ось уже десятки всеукраїнських медіа, беручи інформацію одне в одного, повідомляють, що Юрко помер від ускладнень коронавірусної хвороби. Перевіркою інформації вони себе не обтяжували.

Юрко згорів за кілька днів від пневмонії, але в нього не було коронавірусної хвороби. Його лікували антибіотиками від бактеріальної пневмонії. За інших обставин це було б зовсім неважливо, адже людини вже нема.

Але знайшлося чимало людців, яким байдужий сам Юрко, почуття його друзів і близьких, його дружини, мами, брата, дочки. Їм цікаві лише ключові слова «коронавірус» і «вакцинація». Вони вхопились за інформацію, що Юрко був вакцинований від коронавірусу (це правда) і начебто помер від цієї хвороби (це брехня), і тепер у соцмережах без кінця паплюжать його пам’ять, брехливо використовуючи його як «доказ» їхніх безумних теорій.

Не тільки в соцмережах — вчора я почув уривок пасталакання базарних бабок про «справжню причину смерті» навіть біля церкви, куди щойно занесли труну. Це було дуже боляче; навіть не уявляю, як воно зараз найближчим людям, які щойно втратили Юрка, бачити поруч з його ім’ям срачі з усім спектром нелюдських реакцій.

Друзі й рідні намагаються ліквідувати хоча б частину наслідків цього безглуздя — пишуть у редакції, просять прибрати неправдиву причину смерті, видаляють коментарі і скаржаться на них. Але всього цього могло би не бути, якби медіа, які писали про причину смерті, звернулись людей, які в курсі цієї причини. Або (і так теж можна) не уточнювали причини, поки вона офіційно не оголошена.

Півтора року тому, коли епідемія щойно починалась, ми писали про застосування стандартів у ситуаціях, коли йдеться про хворих на коронавірусну хворобу. І пропонували взяти за правило, що про коронавірусну хворобу як причину смерті можна повідомляти «з дозволу або ініціативи рідних померлої людини. В італійських медіа бачимо приклади, коли рідні людей, померлих від COVID-19, розповідають про них у медіа та соцмережах, аби увічнити їхню пам’ять і допомогти іншим людям пережити спільну трагедію. Однак рідні та близькі завжди мають право зберегти причину смерті в таємниці».

Якби це правило спрацювало, цієї жорстокої, нелюдяної ситуації не сталося б, адже медіа ще до публікації дізналися б, що це не коронавірусна хвороба. Навряд чи це запобігло б усім спекуляціям, але їх точно було б менше. Чимало потворних коментарів у соцмережах з’явилось саме під постами медіа зі словом «коронавірус» у заголовку.

Я сподіваюся, що медіа, які помилково написали про коронавірус як причину смерті Юрка, виправлять свою помилку (поки що це зробили не всі). І наступного разу в аналогічній ситуації діятимуть розумно — й не поранять ще дужче почуття людей, які й без того зазнали невимовної втрати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9669
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду