«Дзвоніть Тетяні, вона все знає»

«Дзвоніть Тетяні, вона все знає»

30 Вересня 2021
8307
30 Вересня 2021
10:00

«Дзвоніть Тетяні, вона все знає»

8307
Як я намагалася написати текст про перший в Україні та світі «факультет тікток», але всі мене проігнорували.
«Дзвоніть Тетяні, вона все знає»
«Дзвоніть Тетяні, вона все знає»

Хочеться почати цей текст якось патетично. Одного дня, а саме 14 вересня, колишній ректор Київського національного університету культури і мистецтв, президент цього ж вишу (хоч би що це значило), неперевершений сексист (закреслено) тіктокер Михайло Поплавський повідомив про феєричне відкриття першого і поки що єдиного в світі факультету тіктока. Відкриття і справді феєричне: на фото щасливі студенти, червона доріжка й незамінний «президент». «А як це працюватиме», — подумала я? Ну, коли презентація закінчиться й факультет справді відкриють. І захотіла дізнатися, в якому саме університеті діятиме цей факультет — у державному КНУКІМі чи приватному КУКу (до якого Поплавський також має стосунок); як туди відбиратимуть студентів і студенток; які дипломи вони отримають; чого там вчитимуть; хто там викладатиме і що, зрештою, буде написано в дипломах тікток-фахівців. Щоб усе це дізнатися, я спробувала звернутися в Університет культури, але… виявилося, що вся ця інформація — ледь не таємна. Розповідаю свою історію пошуку інформації про нову спеціальність, яка більше нагадує історію про пошук даних щодо секретної військової бази, ніж про факультет тіктока в Київському університеті культури.

Все починалося в понеділок, 20 вересня, і виглядало як зазвичай. Я зателефонувала за номером Київського університету культури, адже запідозрила, що факультет тіктока відкриють саме там, та й в анонсі сам Михайло Поплавський заявляв, що факультет діятиме в Університеті культури, а не в Університеті культури і мистецтв. За вказаним на сайті телефоном я потрапила у приймальну комісію. Представилася журналісткою, сказала, що хочу отримати коментар із приводу відкриття в університеті нового факультету, і попросила скерувати мене до людини, яка може давати коментарі з цього приводу. Мені ввічливо порадили звернутися до Тетяни (її прізвище та посаду в Київському університеті культури не уточнили), мовляв, вона все знає та розповість. Однак за номером, який дали в університеті, таємнича Тетяна не відповідала. Я намагалася сконтактуватися з нею впродовж трьох днів, але марно. Звісно, я телефонувала в КУК іще багато разів, у приймальній комісії мені вкотре давали телефон Тетяни, а коли я зауважила, що ніяк не можу до неї додзвонитися, сказали, що більше нічим не можуть мені допомогти. Одного разу дівчина із приймальної комісії все ж дала мені інший телефон — номер ректорату, але там (угадайте що?) теж не відповідали. Ні у вівторок, ні в середу, ні в четвер чи в інші дні.

Щоби все-таки отримати бодай якусь відповідь, як працюватиме факультет тіктока, в якому саме університеті він діятиме — державному Київському національному університеті культури і мистецтв (КНУКІМ) чи у приватному Київському університеті культури, — ми відправили запит на доступ до інформації в обидва заклади, адже з релізу про запуск факультету, який опублікували на сайтах обох вишів, це не зрозуміло (тут і тут). Як і з допису самого Михайла Поплавського в соціальних мережах, де не вказується, в якому університеті навчатимуть фахових тіктокерів, але визначають геолокацію — Київський університет культури (той, що приватний). Відповідей на запит за понад тиждень ми також не отримали від жодного з вишів; також не отримали відповіді на запит, який надіслали на адресу проректора Ігоря Бондаря.

У випуску «Телебачення Торонто» від 19 вересня ведучий Майкл Щур також розповідає про створення нового факультету. Точніше, він каже, що Михайло Поплавський збрехав, коли анонсував новий факультет, адже жодного факультету тіктока не існує. Там ж подають синхрон Поплавського, який він дав телеканалу «Наш» і сказав, що студенти вивчатимуть інформаційну політику, інформаційну безпеку й матимуть спеціалізацію тікток. Тобто з його слів і справді зрозуміло, що на факультеті інформаційної політики та кібербезпеки в Університеті культури і мистецтв можна здобути фах тіктокера. Такий факультет є в КНУКІМ, але його немає в КУК. Тобто «факультет» тіктока існуватиме на базі державного вишу? А диплом якого університету отримають випускники-тіктокери? Та й чи отримають?

У тому ж коментарі каналу «Наш» Поплавський розповідає, як відбиратимуть студентів для нового факультету, й каже, що у студентів «мають бути мізки» й вони мають «шевелити булками, підняти п’яту точку». На телеканалі «Наш», що цікаво, також запевняють, що факультет тіктока запрацює у КНУКІМ, а не в КУК. Так стверджують Bird in Flight, «Громадське радіо» й інші видання. А вже сайт «112» із посиланням на джерела в Університеті культури припускає, що скоріш за все йдеться про факультет соціальних мереж, де навчатимуть майбутніх контентмейкерів сторінок для відомих особистостей. І в цій новині йдеться саме про Університет культури, а не про державний виш — КНУКІМ. Хоча самого Поплавського і в цьому тексті називають «президентом КНУКіМу». «TСН.ua» також пише, що факультет відкрили в Університеті культури, а не в Національному університеті культури і мистецтв, і hromadske, й «Бабель», і Суспільне. У цих новинах, як і в офіційному релізі на сайтах двох університетів, пишуть, що навчання буде безкоштовним для всіх студентів університету. Сам Поплавський у коментарі каналу «Наш» каже, що на факультеті тіктока можна буде здобувати другу вищу освіту і що вона буде безкоштовною для студентів інших факультетів. Тобто на цей факультет не буде окремого вступу? З’ясувати це, знову ж таки, нереально.

Київський університет культури — приватний виш, який заснував ексректор, а тепер президент іншого — державного університету — КНУКіМ, — Михайло Поплавський. Як кілька років тому з’ясували розслідувачі, користуючись приміщеннями і викладачами державного Київського національно університету культури і мистецтв, керував яким той самий Поплавський, віртуальний приватний виш брав гроші зі студентів за навчання, а потім видавав їм дипломи КНУКіМу. Ми лише можемо припускати, що у випадку з факультетом тіктока ситуація може бути такою ж, адже в університетах, нагадаю, відмовчуються.

Моя колега Гала Скляревська поїхала в Київський університет культури, щоб отримати коментар на місці, оскільки ні телефоном, ні за допомогою запиту цього зробити не вдалося. Однак в Університет культури, тобто КУК, її не пропустила охорона, хоча Гала представилася журналісткою, пояснила мету візиту й мала із собою документи. До того ж охорона попередила, що ректора немає на місці, й наполегливо попросила покинути приміщення.

Натомість у КНУКІМ, розташований неподалік від приватного КУКу, Галі пройти вдалося, але нічого нового про так званий факультет тіктока ми все одно не дізналися. Гала намагалася потрапити у приймальню проректора державного вишу, але працівниця її не пропустила і сказала, що проректора немає на місці. Натомість їй надали телефон приймальні — він також є на сайті державного вишу. Однак, як ви вже, напевне, здогадалися, він також не відповідав у різні дні, а після кількох гудків вмикався автовідповідач, який російською мовою пропонував залишити повідомлення.

Минув тиждень. У понеділок, 27 вересня, я випробувала долю й зателефонувала таємничій Тетяні ще раз. І нарешті додзвонилася, однак дізнатися її прізвище так і не вдалося. Тетяна, яка не захотіла назвати свого прізвища й посади, сказала, що і справді працює в Університеті культури, але не є керівницею проєкту чи прессекретарем, тому відповідати на питання щодо факультету тіктока не буде. Хоча все ж сказала, що цей проєкт реалізовуватиметься на базі КУКу і що це буде саме факультет, а не просто курс, як писало, наприклад, видання Bird in Flight, посилаючись на слова проректорки університету Тетяни Гуменюк. Однак це не та таємнича Тетяна, телефон якої нам давали в КУКу. Принаймні, вона сама це заперечила, заявивши, що вона Тетяна, але «точно не Гуменюк». До речі, попри те, що в КУКу мені наполегливо диктували номер Тетяни як людини, яка компетентна відповідати на мої запитання, в релізі про факультет тіктока відповідальною за проєкт називають Лілію Можаєву — випускницю вишу, начальницю культурно-творчого відділу.

Відповідей на жоден із запитів немає й досі, як і пояснення, як працюватиме розпіарений Поплавським новий факультет, на який прийматимуть тих, «хто вміє шевелити булками». У якому саме університеті він буде, чи справді навчання там буде безкоштовним і який у випускників буде диплом — усе це загадки. У Міністерстві освіти і науки, у свою чергу, сказали, що не можуть коментувати ініціативи приватних вишів, адже все, що робить для них МОН, — видає ліцензію, а у всьому іншому такі університети автономні.

Можливо, це просто була реклама тікток-акаунта Михайла Поплавського, яку безкоштовно рознесли інформаційним простором сотні українських медіа?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8307
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду